Uslijed velike plime poplavila ACI marina Komolac (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Čitatelj, DD
ACI marina u Komolcu jutros je poplavila.  

Uslijed velike plime razina mora podigla se i do dva metra poplaviviši ceste i šetnice u marini, a voda je ušla i u restoran u sklopu marine.

Direktor ACI marine Mato Franković ovom neobičnom pojavom nije iznenađen.

-'Ova pojava kada se zbog velike plime razina vode podigne nama nije novost niti veliko iznenađenje. Prije dvije godine dogodila se ista stvar. Sve su ceste u sklopu marine poplavile. Iz tog smo razloga i podgili prag na recepciji tako da voda ne može prodrijeti', rekao je Franković.

Pojava srećom nije dugo trajala, a voda se uskoro počela povlačiti. 

Slična pojava zabilježena je jutros na Korčuli, odnosno u Vela Luci, a u tom slučaju bila je riječ o tzv. meteorološkom tsunamiju, objavio je Crometeo.

Storm Chasers Dubrovnik objasnili su kako ona nastaje. -'Brze promjene tlaka zraka na malom području, najčešće uslijed prolaska fronte, jedan su od glavnih preduvjeta za nastanak ove pojave. Nagle promjene tlaka zabilježila je jutros u vrijeme tsunamija i naša postaja na Petki: tlak je oko 5 sati iznosio 1009 hPa i zatim naglo rastao te uhvatio 1015.2 hPa u 9.20 sati , a zatim opet naglo pao na 1011.4 u 10.12 sati.

Zbog naglih promjena u tlaku zraka na malom području zrak nejednoliko vrši pritisak na površinu mora, što rezultira stvaranjem plimnoga vala koji se premješta u smjeru fronte i najviše poplavljuje zaljeve koji su okrenuti prema smjeru odakle stiže fronta (najčešće zapad-sjeverozapad).

Dubrovački Storm Chasers podsjetili su da je izraziti meteorološki tsunami Korčulu pogodio daleke 1978. godine kada je zabilježeno dosta materijalne štete. Istom prilikom poplavila je i obala u Gružu.

Je li uistinu riječ o istoj meteorološkoj pojavi još treba utvrditi. 

Petar Ipšić

Popularni Članci