UREĐENJE PARKA GRADAC Davor Lucianović izabran za predstavnika građana, najviše se negodovalo na spomen kafića i oštećenih stabala

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradski kotar Pile-Kono provodeći Zaključak Gradskog vijeća Grada Dubrovnika povodom provedbe Programa uređenja Parka Gradac održao je zbor građana na kojemu je izabran Davor Lucianović, pročelnik Likovno-dizajnerskog odjela Umjetničke škole, kao predstavnika građana u povjerenstvu.

Gradsko vijeće je imenovalo Povjerenstvo za verifikaciju Programa za provedbu državnog, javnog, otvorenog za realizaciju u jednom stupnju i anonimnog natječaja krajobrazne arhitekture za park Gradac u Dubrovniku. Riječ je o Povjerenstvu u kojem će uz resornu privremenu pročelnicu Jelenu Lončarić i zamjenicu gradonačelnika Orlandu Tokić sjediti i Olga Muratti,

U Gradskoj vijećnici u utorak je predstavljen projekt revitalizacije i uređenja parka Gradac koji je pobliže pojasnila pročelnica UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić te Mara Marić, predstojnica Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku koje je bilo izrađivač prijedloga programa za park Gradac.

- Cilj krajnjeg natječaja je dobivanje kvalitetnog rješenja za uređenje parka koje će poslužiti za daljnju izradu dokumentacije. Ovo nije idejno rješenje, sama procedura natječaja dugo traje - kazala je Marić predstavivši povijesni značaj i izgled parka Gradac, trenutno stanje, ali i programske smjernice kao prijedloge za uređenje parka. Najviše negodovanja kod okupljenih izazvao je spomen ugostiteljskog objekta i oštećenih stabala koji bi trebalo zamijeniti.

- Namjena ugostiteljskog objekta s terasom bila bi da netko uzme kavu, sok ili vodu što je širok pojam. Također, 60 posto stabala je u četvrtoj i petoj kategoriji boniteta što znači da je predloženo njihovo uklanjanje te sadnja novih - pojasnila je Marić što je izazvalo metež kod građana pa je jedan od stanovnika kazao kako se građane više ništa ne pita.

- Kad dolazite u grad vidite suncobrane i oštećen kamen. Svi su govorili da će u parku Gradac biti kafić ili restoran i to je pisalo na internetu, a nitko nije demantirao. Laž je i da su stabla oštećena - komentirao je jedan od posjetitelja zbora građana na što mu je pročelnica Lončarić kazala kako su to netočne informacije.

- Ovo je prijedlog programa i smisao je da danas izaberemo predstavnika građana u povjerenstvu, a kasnije će se održati javna rasprava. Vidim da su građani osjetljivi po ovom pitanju i to pozdravljam - rekla je pročelnica.

Predstavljajući program uređenja Parka Gradac istaknuto je kako on treba biti prilagođen suvremenim potrebama, ali bez bitnih izmjena ili dodavanja novih skulptura, a mnogo pažnje se treba posvetiti uređenju svjetla koje mora biti u skladu s ekologijom.

Kao programske smjernice predstojnica Zavoda za mediteranske kulture Mara Marić istaknula je obnovu povijesne matrice prema uzusima konzervatorske struke, obnovu vegetacijskog pokrova s posebnim osvrtom na uklanjanje stabala što će prema njezinom mišljenju biti najveći izazov te zahvati uređenja i oblikovanja sadržaja uz uključenje baštinjenja suvremenih praksi.

- U programu smo podcrtali kako je temeljna uloga, osim parka, trajni spomenik i cilj nam je da se brojni građani uključe kako bi unijeli dodatne elemente i oplemenili sadržaje. Park je danas zapušten, nedostaju mu sadržaji primjereni urbanom i javnom prostoru - kazala je Marić dodavši kako je potrebno napraviti i wc koji bi bio u sklopu ugostiteljskog objekta unutar već postojećeg zida koji zahtjeva adaptaciju i rekonstrukciju, a dodala je kako je potrebno regulirati oborinsku odvodnju. 

- Park Gradac je destinacija, a ne usputna točka i zato je potrebno sve to urediti - kazala je Marić. Pročelnica Lončarić na komentare građana koji su negativno reagirali na spomen ugostiteljskog objekta je rekla kako nije dobro stvarati mišljenje prije nego se sasluša cijela priča i sagleda konačan projekt.

- Nije nam namjera tu staviti neki veliki restoran, ali moramo uzeti u obzir da će park naprimjer posjećivati majke s djecom koje moraju negdje uzeti vodu, sok i slično. I na Uvalu mnogi ljudi idu jer ima sadržaja - pojasnila je pročelnica.

Kao izabrani predstavnik građana u povjerenstvu Davor Lucianović najavio je kako će zastupati interese građana s kojima će surađivati.

- Imam znanje i bogatu obiteljsku arhivu o parku Gradac jer mi je djed bio tajnik Duba. Povijesni problem je uvijek bila atraktivna lokacija i prostor parkirališta prema padinama samostana tako da se park Gradac uvijek koristio kao alibi da bi se došlo do te lokacije. Smatram da je to opasnost, a ne kafić koji se planira gore otvoriti. Loše stanje parka je rezultat lošeg vođenja i svako oštećeno stablo i palmu trebalo se novo posaditi. Trebamo se boriti za drveće, a ne za bilje i spriječiti komercijalizaciju javnog prostora. Treba stvoriti nešto zajedničko što je nastalo žrtvom i odricanjem naših predaka, a sada postoji intencija da se to prodaje. Za mene je to prostitucija - zaključio je Davor Lucianović.

Popularni Članci