'

UPLOVILI POD BANDIJEROM SVETOG VLAHA Kapetan Robert Kužnin: 'Poseban je osjećaj s novim brodom uploviti u svoj Dubrovnik!' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Nije tipični kruzer, a nije ni tipična jahta, ali je zato idealna oaza gostiju koji vole luksuz i nešto intimniju atmosferu. 'Emerald Sakara' kompanije Emerald Cruises jutros je uplovila u Dubrovnik, a priča je zanimljiva iz dva razloga. 

Kao prvo, radi se o novogradnji i ovo je prvi put kako je ovaj atipični kruzer stigao u Dubrovnik. A drugo, zapovjednik broda je Dubrovčanin, kapetan Robert Kužnin.

Stoga je to bila idealna prilika za posjet ovom brodu, ali i razgovor s kapetanom koji je srdačno ugostio ekipu Dubrovačkog dnevnika. Nije ovo prvi put kako Kužnin u rodni grad uplovljava kao kapetan, no ovaj put je priča zaista posebna.

S AGENTIMA DOGOVORIO DOSTAVU BANDIJERE SVETOG VLAHA 

„Uvijek je to prekrasan osjećaj i kad dolazim u Gruž, uvijek sam presretan. Dolazio sam ja i s prijašnjim brodovima i drugim kompanijama, pa i s 'Emerald Azzurrom' koja je brod blizanac ovome. No, ovaj put je specifično jer se radi o novom brodu,“ kazao je Kužnin.

Goran Mratinović

Presretna je i njegova familija koja će mu doći u posjet, a prvi dolazak u Gruž s novogradnjom, dubrovački je kapetan i 'dubrovački' obilježio.

„Preko naših agenata sam dogovorio da nam dostave bandijeru sv. Vlaha koju smo podigli zajedno s hrvatskom zastavom. Prvi put sam to napravio, učinilo mi se kao prava prigoda za to. Ipak je poseban osjećaj prvi put s novim brodom doći u svoj grad“, ponosno je istaknuo kapetan. 

INTIMNIJA ATMOSFERA I ČISTA KVALITETA

Brod je odradio dva uspješna kružna putovanja. Operacija je krenula 5. kolovoza, iz Pireja do Civitavecchije (Rim), kada su gosti posjetili grčku i talijansku obalu. Potom je novo putovanje uslijedilo iz Civitavecchije, talijanskom obalom, do Dubrovnika gdje će brod biti danas do 23:00 sati. Dalje se nastavlja za Korčulu, Split, Hvar, Šibenik, Zadar, Krk i Veneciju.

 „Naši gosti imaju jako lijepo iskustvo s ovakvih putovanja, a što sam primijetio iz iskustava gostiju s 'Emerald Azzurre', broda blizanca. Svi su oduševljeni našom obalom. Uvijek kažem kako je ona prekrasna, razvijena i kako puno može pružiti jednom gostu“, tvrdi Kužnin.

Goran Mratinović

Tajna je upravo u tome što ovaj tip brodova nudi nešto intimniji pristup gostima i čistu kvalitetu. Kapacitet broda je 100 gostiju. Ima 50 kabina, od kojih dva prostrana premium apartmana, šest luksuznih soba, dok su ostale standardne, ali ipak prekrasno uređene kabine. Tu su naravno SPA bazen, ugodan salon za goste, bar, a na raspolaganju su im i kajaci na napuhavanje, električne bicikle, plutajuće prostirke, kompleti za ronjenje, plivanje i vodene sportove, tampolin, vodeni skuteri…

„Specifičnost je u tome što našim gostima pružamo luksuz kao da su na jahti, ali nismo jahta. A nismo ni tipični kruzer. Vodimo se kao luksuzni kruzer koji nema previše gostiju. Nakon nekoliko dana, mi njih svih znamo po imenu, nisu nam broj, znamo koje su im preferencije, što im treba te sukladno tome ispunjamo njihova očekivanja“, kaže kapetan.

POSJEĆUJE DESTINACIJE KOJE VELIKI KRUZERI NE MOGU

Ovakav pristup odlično se uklapa i o ideju o elitnom turizmu. Gosti su mahom osobe visoke platežne moći te se naglasak stavlja na kvalitetu, a ne kvantitetu.

„Za svakoga treba biti ponešto i osobno mislim kako je spoj i masovnosti i elitnog zapravo najbolji. Prednost manjih kruzera, poput ovoga, jest to što mi možemo posjetiti neke destinacije koje veliki kruzeri ne mogu. Primjerice, mi idemo na Hvar, posjećujemo Krk… Također, Dubrovnik nekako uvijek teži kvalitetnijim gostima jer ima što za ponuditi, a ovakvi kruzeri se odlično uklapaju u tu priču. Mislim kako je ovaj pristup jako dobar“, istaknuo je Kužnin.

OVE GODINE ĆE NAS POSJETITI JOŠ DVA PUTA

A na vrhunskom brodu s vrhunskom uslugom, u obzir dolazi samo vrhunsko osoblje s vrhunskim kapetanom. Što bi drugo mogao i biti Robert Kužnin kao dijete Grada? Sa smješkom nam govori baš 'u Gradu' napomenuvši kako mu je teško prihvatiti današnje trendove prema kojima bi Grad trebao biti 'Stari Grad'.

Goran Mratinović

U Gradu se i školovao, gdje je završio srednju pomorsku školu. Nakon toga je išao na kadeturu na brodove Atlantske plovidbe. U Domovinskom ratu je sudjelovao kao tenkist Hrvatske vojske, a istovremeno je upisao Višu pomorsku školu. Kao treći oficir se 1997. godine ukrcao na tankere da bi se 2003. godine, na nagovor njegovog prijatelja Joška, prebacio na brodove Princess Cruisesa. Zadnjih 20 godina je na putničkim brodovima, a o svom poslu govori s posebnim žarom.

„Dva do tri mjeseca, kad sam na moru, nisam sa svojom obitelji i tada se moja supruga sama brine o naše dvoje djece. No, s druge strane, kad sam doma, ja sam s njima 24 sata dnevno, to je svakako prednost. Prednost je i to što kroz ovaj posao imate priliku upoznati brojne druge ljude. Tijekom ovog putovanja, upoznao sam goste iz drugih zemalja, imali smo večere, zbližili smo se i to je predivno iskustvo. Posjećujemo i lijepe porte, za koji dan ćemo biti u Veneciji, pa po Grčkoj, za razliku od teretnih brodova na kojima sam bio prije 30-ak godina i jednom mjesečno izlazio s broda. Odgovornost je definitivno velika. Osobno sam zadužen za sigurnost broda, gostiju i posade što znači kako je maksimalna odgovornost upravo na meni“, izjavio je Kužnin kojemu je ovo prvo ticanje s 'Emerald Sakarom' u Dubrovniku, ali ne i posljednje.

Nakon Venecije, brod će ove godine ponovno posjetiti Dubrovnik, a onda još jednom najesen. Nakon toga će brod zimu provesti na Karibima, a na proljeće se ponovno vratiti na Mediteran.

S obzirom na to kako je brod po prvi put uplovio u Dubrovnik, predstavnici tvrtke Gulliver DMC razmijenili su plakete s kapetanom.

Goran Mratinović

Popularni Članci