'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dolazi u Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot X
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dolazi u Dubrovnik idući tjedan na summit Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe, neslužbeno se doznaje. 

Summit će se održati 9. listopada u Dubrovniku, a osnovna poruka koju Hrvatska šalje je solidarnost i potpora Ukrajini. Iako službene potvrde o dolasku Zelenskog još uvijek nema, neslužbeno se doznaje kako će predsjednik Ukrajine sudjelovati na summitu uz čelnike država jugoistočne Europe. 

"Želimo ih podržati u njihovim naporima za slobodu i teritorijalnu cjelovitost, ali jednako tako želimo vidjeti kako možemo osigurati da ukrajinsko gospodarstvo funkcionira dobro u okolnostima koje su često vrlo teške", rekao je ranije hrvatski premijer Andrej Plenković. 

Plenković je prije nekoliko dana posjetio Kijev, što je bio njegov treći posjet Ukrajini od početka ruske agresije u veljači 2022., a tada je u razgovoru s predsjednikom Zelenskim potvrđen dogovor da se u Dubrovniku organizira treći sastanak na vrhu Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe.
 
Premijer je dodao da je na europskoj razini Hrvatska sudjelovala u donošenju odluke o pružanju pomoći vrijedne 50 milijardi eura u sljedeće četiri godine.
 
"Radi se o potpori koja uistinu pomaže Ukrajini da funkcionira u trenutku kada je većina njenih resursa usmjerena obrani i vojsci", rekao je tada.
 

Popularni Članci