test

Ugostitelji poručuju da su za dogovor i komunikaciju: „Stradun zimi ne smije biti zatvoren“

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Od iduće zime u Gradu bi trebalo biti otvoreno više lokala. Najavljen je pozamašan broj letova pa turisti moraju imati i konkretnu ponudu, a ne papirom oblijepljene zatvorene izloge  

O zimskom ili cjelogodišnjem turizmu u Dubrovniku priča se već godinama, no on do sada nije realiziran. Iako u gradu svake godine boravi određeni broj turista i kroz zimske mjesece, on do sada nikada nije bio dovoljno značajan da bi se moglo govoriti o ostvarenom turizmu u hladnijim mjesecima. Pretpostavka turizma u Dubrovniku, kako ljeti, tako i zimi, su letovi, a njih do sada gotovo nije bilo nakon polovine studenog pa sve do ožujka. 

Od iduće godine stvari bi se trebale promijeniti, irski avioprijevoznik Ryanair najavio je uspostavljanje baze u Dubrovniku i letove prema 18 europskih destinacija. Predstavnici Ryanaira ove su zime tako prošetali Gradom i neugodno se iznenadili brojem zatvoreni lokala. To je ponukalo dubrovačkog gradonačelnika da još jednom u fokus razgovora stavi zimski turizam, ovaj put puno ozbiljnije, pa najavljuje i razgovor s ugostiteljima. 

GRAD ĆE U DOGOVOR S UGOSTITELJIMA OKO RADA ZIMI

„Kroz veljaču ili najdalje ožujak ćemo imati službeni sastanak s ugostiteljima kako bismo se dogovorili što ćemo, posebno za zimu koja je pred nama, s obzirom na najave zimskih letova Ryanaira. Mislim da moramo postići zajednički dogovor na zadovoljstvo svih“, rekao je gradonačelnik i poručio kako ne moraju svi raditi, no i kako dio lokala mora biti otvoren. 

„Napravit ćemo prijedlog ugostiteljima kako bi trebalo raditi i koji broj bi trebao biti otvoren u zimskim mjesecima“, kazao je Franković i dodao kako će prijedlog uskoro biti gotov. 

„Nažalost, sad je u povijesnoj jezgri tek nekoliko objekata otvoreno, a gostiju i dalje ima. Grad otužno izgleda, posebno kad se zalijepe oni bijeli papiri na izloge. Grad uistinu izgleda kao da spava i zato je važno promijeniti način razmišljanja“, rekao je Franković i pojasnio kako smatra da u Dubrovniku sezona traje 365 dana pa i da financijsku uspješnost treba bazirati na 12 mjeseci, a ne 10. 

„Negdje dobiješ, a negdje izgubiš, ali u konačnici je važno da na kraju kalendarskih 12 mjeseci bude plus“, pojasnio je Franković pa otkrio neke detalje budućeg prijedloga za ugostitelje. 

„Ići ćemo u sustav javnih površina. Poticanje kroz jedini institut koji imamo, a to su javne površine, s druge strane sustezanje ili slično – financijski podizanje cijena javne površine u slučaju nepridržavanja određenih pravila. To trebamo partnerski razraditi jer nije realno da svi restorani i suvenirnice budu otvoreni istovremeno, zato mislim da možemo postići jedan partnerski dogovor“, zaključio je gradonačelnik.

Grgo Jelavić/PIXSELL

U zimskim mjesecima Grad kao da spava zimski san

A ŠTO KAŽU UGOSTITELJI?

Robert Jasprica, vlasnik restorana Dalmatino i Bokar u Gradu, koji su otvoreni kroz cijelu godinu kaže – financije ne idu u plus, a održavanje itekako košta. 

„Moje razmišljanje je malo drugačije od većine ugostitelja jer imam 13 stalno zaposlenih ljudi i samo tri sezonca, pa zbog održavanja radne snage radimo i zimi, ali da tu ima nešto financijske isplativosti – ne, skupiti ne mogu ništa. 

„Uvijek se nadam da ćemo imati koristi od rada zimi, ali to se do sada još nije ostvarilo. Uvijek je ta ista tema iz godine u godinu, priča se da će iduće godine biti puno više gostiju, pa onda opet ništa. Već 14 godina Dalmatino radi cijelu zimu i uvijek je isto. Ipak, ove godine mi se čini nešto ozbiljnija priča o letovima, pa ako se to realizira bit će više posla. No onda opet trebamo razmisliti – ako dođe do otvaranja 20 ili 30 objekata zimi, onda opet neće biti posla za svih, dakle treba balansirati“, govori Jasprica i dodaje još jednu kariku u jednadžbu zimskog rada. 

TREBA RAZMIŠLJATI I O UVJETIMA ZA RAD ZIMI

„Ako letovi Ryanaira i dovedu više ljudi, trebamo razmišljati imamo li uvjete za rad zimi, recimo unutarnji prostor u restoranu neki nemaju. Onda se postavlja pitanje imaju li ugostitelji dovoljno ljudi jer već sada postoji problem s radnom snagom, a oni koji rade trebaju se i odmoriti nakon sezone, onda je tu i pitanje cjelogodišnjeg smještaja za više radnika i tako dalje“, iznosi Jasprica. 

„Uvijek sam za komunikaciju i zajednički rad, ali onda ta komunikacija mora biti u svim temama. Recimo, još Prijeko nisu iskopali, a trebali su nakon Sveta tri kralja. Nitko nam ništa ne odgovara, a ja sam ozbiljan ugostitelj i prvi sam za komunikaciju. Upravo zato što sam ozbiljan i mogu raditi cijelu godinu, pa i ako gubim, želim graditi nešto dobro“, zaključuje Jasprica. 

Grgo Jelavić/PIXSELL

Od iduće godine Ryanair bi trebao dovoditi turiste i zimi pa će prizori zatvorenih lokala, svi se nadaju, biti prošlost

RAČUNICE NEMA, ALI…

Jedan dubrovački ugostitelj koji je s nama podijelio svoja razmišljanja, a želio je ostati anoniman, ističe kako je ove zime pokušao raditi 12 mjeseci i tvrdi – računice nema. 

„Imam lokale u Gradu i otvoreno ću reći da je to minus. Zaposleno je dosta ljudi na devet i 12 mjeseci, radili smo Badnjak, doček Nove godine, cijeli prosinac, ali meni je to bio minus“, iznosi i nadovezuje se kako se slaže s gradonačelnikom kako je dogovor potreban i kako neki lokali trebaju biti otvoreni ako dogodine bude turista. 

„Ako on, odnosno Zračna luka stvarno misle dovesti više gostiju to je odlično i podržavam dogovor kad će tko raditi. Jasno je da se teško može dogovarati s nekim tko je u privatnom prostoru, ali razgovor s ljudima koji je potaknuo je najbolji način. Dakle, priča i dogovor da, a prijetnje ne. Meni osobno ne bi bio problem raditi potencijalno jednu zimu u pet godina“, kazao je ovaj dubrovački ugostitelj.

„U normalnom biznisu gdje se ne priča o sezonskom poslu, onda je u redu da se financijski podvlači crta na kraju 12 mjeseci. Onda postoji mogućnost da se minusi iz nekog mjeseca isprave u drugome, mi tu mogućnost nemamo jer nam prvo trebaju gosti. Samo moram podsjetiti na gradonačelnikovu izjavu prije nekoliko godina kada je kazao da je cjelogodišnji turizam u Dubrovniku floskula i da gradu treba vrijeme za regeneraciju. Iskreno, Dubrovnik u siječnju i veljači može spavati što se tiče dosta ljudi, odmaraju se jer je praktički nemoguće raditi cijelu godinu tempom koji se radi ovdje“, govori pa dodaje sličnu opasku kao i njegov kolega ugostitelj Jasprica. 

„Za cjelogodišnji rad trebao bi nam sigurno 30 posto veći broj zaposlenih ljudi u svim objektima, od restorana do hotela i domaćinstava, gdje bi svi ti ljudi živjeli kad ni sad nema dovoljno smještaja za radnike? Neke stvari su i fizički nemoguće. Naravno da je više gostiju zimi dobra stvar, a da jednom u pet godina moji ljudi i ja moramo držati otvoreno svih 12 mjeseci, to nam ne bi bio problem“, zaključuje. 

Grgo Jelavić/PIXSELL

Većini ugostitelja zimski mjeseci računicu vode u minus, no gradonačelnik poručuje da računicu treba bazirati na 12 mjeseci, a ne samo na sezoni

NEŠTO UZMEŠ, NEŠTO VRATIŠ GRADU 

Tomislav Ivušić iz Cele kaže kako oni odluku pozdravljaju, a bez obzira na ishod oni su i prije, pa će i dalje raditi cijelu godinu. Upravo Ivušić artikulira neke stavove koji se često mogu čuti među građanima, a može se svesti u nekoliko riječi – ako od grada uzimaš, onda gradu i daj nešto zauzvrat. To nešto u ovom je slučaju mjesto na Stradunu gdje i domaći mogu sjesti u zimsko doba kada svi ipak imaju više vremena za odmor i druženje. 

„Nas se to neće posebno ticati jer mi svakako ne zatvaramo zimi. Tu nismo neko posebno mjerilo, velika smo tvrtka, imamo dosta zaposlenih i tako radimo. Jasno je da tu financijske računice nema ni blizu, ali smatramo da smo na takvoj lokaciji gdje ne bi bilo u redu zatvoriti“, poručuje Ivušić i dodaje da je jedino vrijeme u godini kada Cele eventualno ne radi - dva tjedna u siječnju kada radnici koriste godišnje odmore. 

„Smatram da bi barem lokali na Stradunu trebali biti otvoreni cijelu godinu po dogovoru. Naravno nije potrebno ni da svi u isto vrijeme budu otvoreni, ali potpuno prazan Grad, to nikako“, ističe Ivušić no dodaje i kako razumije svoje kolege ugostitelje koji s obzirom na povećanje troškova baš svega i nemogućnosti pronalaska cjelogodišnjeg smještaja za radnike ipak zatvaraju svoja vrata u zimskim mjesecima. 

*Objavljeno u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnika

Popularni Članci