'UGODAN, KOMFORAN I TIH' Vozili smo se novim električnim autobusom koji bi povezao lokacije koje dosad nisu bila povezane gradskom linijom

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Prvi električni mini autobus marke Karsan stigao je u Grad Dubrovnik te je u suradnji s gradskim prijevoznikom Libertas Dubrovnik započeo s testnim vožnjama.

Probne vožnje odrađene su na Montovjerni, gradskom području koje dosad nije bilo povezano javnom gradskom linijom, a danas je autobus vozio od Ploča preko Zlatnog potoka i Viktorije te natrag na Ploče, što je planirana nova kružna linija koja do sad nije postojala. Gradonačelnik Franković sa suradnicima i novinarima provozao se na ovoj probnoj vožnji. Pojasnio je kako im je tvrtka Wawa predstavila ovo vozilo još u Puli i ponudili su da ono može bez ikakve naknade biti testirano u Dubrovniku.

- Zovu nas ljudi s područje cijelog grada i pitaju može li doći ovakav autobus i do njih. Primio sam jutros poziv iz Gruža, točnije stanovnici Ulice Janka Bobetka su pitali može li ovo vozilo proći kroz cijelu ulicu i to je jedna od mogućnosti. Nakon što završe testovi i vidimo sve parametre odlučit ćemo u kojem smjeru dalje ići. Mi smo prije par dana objavili uspostavljanje koordinacijskog vijeća ITU mehanizama koji će biti usmjeren prema Gradu Dubrovniku i okolnim općinama. Očekujemo da će biti oko 250 milijuna kuna na raspolaganju za razne projekte, a jedan od njih je uspostavljanje električnih autobusa na području jedinica lokalne samouprave tako da je to jedna od mogućnosti financiranja ovakvog autobusa, ako se nakon analiza pokaže da je to dobro za Dubrovnik i građane - kazao je Franković te dodao kako se radi o "ugodnom i komfornom autobusu koji nije bučan i odličan je po pitanju pristupačnosti u zonama gdje je onemogućeno doći sa standardnim autobusom".

Direktor Libertasa Dubrovnik Franko Mekišić istaknuo je kako su dosadašnje testne vožnje ovog autobusa prošle bez problema.

- Po završetku testiranja na svim predviđenim lokacijama napravit ćemo analize i izvještaje te ćemo dalje vidjeti kako ćemo to financirati. Ciljamo na EU fondove - rekao je Mekišić. Najavio je i vožnje na nekim drugim lokacija što će ovisiti o, dodao je, izvorima financiranja.

Sutra je predviđena testna vožnja od Pila do Bosanke.

Autobus u vlasništvu tvrtke Wawa u potpunosti je na električni pogon te bez emisije štetnih plinova, a kapacitet mu je 25 putnika. Za neometan pristup i vožnju svim građanima, autobus je u potpunosti prilagođen za prijevoz osoba s invaliditetom, osoba slabije pokretljivosti, kao i dječjih kolica.

Popularni Članci