'

U HRVATSKOJ POŠTI NE ŽELE RADITI NI NEPALCI Poštari daju otkaze, a našim sugrađanima nema tko dostaviti poštu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
U Hrvatskoj pošti u Dubrovniku već neko vrijeme očito stvari ne funkcioniraju kako bi trebale. Dio stanovnika Montovjerne obratio nam se kako bi kazali da im već dva tjedna kasne računi za komunalije. Dakle, u njihovim sandučićima nema računa za vodu i struju. Zbog toga se pitaju hoće li morati plaćati opomene i kazne, naravno, ne svojom pogreškom.  

No, ne kasne samo računi. Brojni stanovnici Montovjerne, Čokolina i susjednih kvartova ne zaprimaju ni pisma, obavijesti iz banke, različite pozive, pa ni one za ročišta na sudovima. Jedna od stanovnica nam tvrdi kako njena poznanica nije dobila poziv na ročište na sudu koji se nalazi u BiH, nego je za njega saznala od stranaka u postupku. Na sud će, očito, bez poziva. 

PO PAKETE SUGRAĐANI MORAJU SAMI, A NAPLAĆUJE IM SE DOSTAVA 

Uz sve navedeno, dobar dio pošiljki se ne dostavlja. Čitateljica Dubrovačkog dnevnika kazala nam je kako su je djelatnici Hrvatske pošte nedavno nazvali i poručili kako po svoj paket mora doći sama. Upitala ih je mogu li joj paket dostaviti u paketomat, na što joj je odgovoreno kako ne mogu jer je pun pa eventualno to mogu napraviti sutradan. Na pitanje zašto treba dolaziti u poslovnicu tj. zašto su u nemogućnosti dostaviti paket, rečeno joj je kako 'nemaju ljudi' i kako 'nema tko dostaviti poštu'.  

No, zanimljivo je kako joj je pri tom naplaćena dostava paketa koja uopće nije izvršena, zbog čega je naša čitateljica uputila primjedbe, kao i upozorila kako njena ulica nije dobila račune za komunalije. Umjesto rješenja, isprike, ispravljanja pogreške, Hrvatska pošta joj je odgovorila kako se nije obratila na pravu adresu tj. pravom odjelu te su je uputili na drugi, umjesto da su njene upite, barem, proslijedili onome tko je za to u Pošti nadležan. Čitateljica nam kaže kako nije jedina koja je u poslovnicu morala dolaziti po svoj paket jer je tamo srela i druge kojima je rečeno isto što i njoj.  

LIJEKOVI ZA DIJETE NISU DOŠLI NA ADRESU  

„U cijeloj priči je apsurdno to što, osim što ne dobivamo svoje pošiljke, račune, pakete, usluge Hrvatske pošte jesu poskupjele, a po pet eura se naplaćuje dostava koja se ne vrši. Uz to, treba doći u poslovnicu, primjerice onu u Lapadu, gdje opet, da biste se negdje zaustavili, trebate platiti parking pa ta 'usluga dostave', koju ustvari ne dobijete, dodatno poskupljuje“, govori nam čitateljica.  

Još jedna naša čitateljica, također stanovnica spomenutog područja, kaže kako su joj na kućnu adresu trebali stići lijekovi za djecu. No, dobila je poruku kako se njena pošiljka nalazi u poslovnici u Lapadu.  

„Nije mi baš jasno zašto u pošti u Lapadu kad nam je svima bliža ona u Peytonu“, prokomentirala je čitateljica.  

Ono što je interesantno je što su u svim slučajevima djelatnici Pošte kazali sugrađanima kako pošiljke nema tko dostaviti te kako im 'nedostaje ljudi'. Poznato je kako 'egzodus poštara' iz te struke traje već godinama, a kako se ta radna snaga pokušala nadomjestiti djelatnicima s Dalekog istoka, poput onih iz Nepala i Filipina. Novi se djelatnici također svojski trude pošteno obavljati svoj posao. Ljubazni su, vrijedni, a za medije su govorili kako im je dobro. Naravno, zna nastati problem s jezičnom barijerom, ali i time što se stranci teže snalaze s prezimenima, ulicama, adresama i lokacijama koje su domaćima itekako poznate.  

Ekipa Dubrovačkog dnevnika raspitala se o plaćama i uvjetima na radom mjestu poštara zbog čega je ovo zanimanje očito postalo neatraktivno, prvo među domaćima, a sada i među strancima. Kako nam je rečeno, u Hrvatskoj pošti u Dubrovniku i stranci davaju otkaze, a dio djelatnika je na bolovanju. Posao poštara ni Nepalci ni Filipinci u Dubrovniku više ne žele raditi. Ili bolje rečeno – žele, ali su uvjeti daleko od idealnih, sudeći po onome što smo čuli od neslužbenih izvora.  

TEGLJENJE PAKETA NA PLUS 40 ZA SMIJEŠNU PLAĆU  

Zna se kako je posao poštara težak, posebno u Dubrovniku koji je neravan teren, pun skalina i uzbrdica. U zadanom vremenu treba stići što više toga, a djelatnika, očito, nema dovoljno. Naši sugrađani mogu vidjeti i kako ti isti poštari vrlo često znaju 'tegliti' i pakete, po hladnoći, a još gore po vrućini, što nije sasvim jasno. Naime, logičnije bi bilo da se oni dostavljaju kombijem HPekspresa nego da ih poštari 'tegle' na plus 40 stupnjeva.  

Izvori nam tvrde kako je u radnom vremenu koje bi trebalo trajati osam sati teško stići sve obveze, a kako se na leđa poštara stavlja sve više i više posla koji jako stižu i izdržavaju. Zato se ostaje na poslu dulje, do 17,18, nekad i do 20:00 sati.  

Takav bi se težak rad, pogotovo onaj prekovremeni, trebao i prikladno platiti, no prema neslužbenim informacijama, plaće poštara u Dubrovniku kreću se od 750 neto, što je osnovna plaća, pa do tisuću eura, s raznim dodacima i stimulacijama.  

Uz to, dobro upućeni nam kažu i kako radna atmosfera u Hrvatskoj pošti u Dubrovniku nije baš ugodna. Narušeni su međuljudski odnosi, dolazi do konflikata, a upravo su narušeni međuljudski odnosi ono što najčešće motivira zaposlenike na odlazak s nekog radnog mjesta. Kad se tome prida težak rad i, po svemu sudeći, ispodprosječna primanja, što znači kako omjer uloženog i dobivenog nije baš u normalnom srazmjeru, ne čudi što Hrvatska pošta u Dubrovniku ne može naći ni zadržati zaposlenike, a zbog čega u konačnici ispaštaju naši sugrađani koji ne dobivaju pošiljke ili ne onako kako bi trebali.  

SUGRAĐANI TVRDE JEDNO, HRVATSKA POŠTA NEŠTO SASVIM DRUGO  

I iako iz Hrvatske pošte tvrde kako nije istina kako nema tko dostaviti pošiljke, u ponedjeljak, 24. lipnja, u trenutku pisanja ovog teksta, javlja nam se jedna čitateljica koja kaže kako je dobila obavijest kako mora doći po svoju pošiljku u poslovnicu. Iz Hrvatske pošte odgovaraju kako su pošiljke isporučene do četvrtka.  

„Informacija da nema tko dostaviti pakete u Dubrovniku nije točna. U ponedjeljak, 16. lipnja u Dubrovnik su pristigla četiri kamiona s gotovo tri tisuće pošiljaka za dostavu. Zbog velike količine paketa neizbježno je došlo do kratkotrajnog zastoja u dostavi, a na ispomoć su stigli kolege poštari iz Metkovića. Sve pristigle pošiljke isporučene su do četvrtka“, stoji u njihovom odgovoru.  

Na pitanje kolike su plaće poštara u Hrvatskoj pošti, iz Ureda za korporativne komunikacije nisu odgovorili.   

„Prošle je godine dogovoreno povećanje plaća za 25 posto svim radnicima Hrvatske pošte čija je posljednja faza realizirana u ožujku. To je nastavak poboljšanja materijalnih prava naših radnika koje smo započeli još 2022. godine kada je plaća za 8.000 radnika na operativnim poslovima povećana za 20 posto.  

Radnicima Hrvatske pošte godišnje se isplaćuju tri jednokratne prigodne nagrade, i to za Uskrs, Božić, i u obliku regresa. Uz to, svaki radnik ima godišnje ciljeve i sukladno godišnjoj ocjeni dobiva i naknadu na kraju godine vezanu uz svoju učinkovitost. 

Uvedena je dodatna nagrada od 1200 eura za poštare i vozače koji u tvrtki ostanu do kraja godine, a koji su u sustavu najkasnije od lipnja. Upravo smo za ta radna mjesta detektirali najveću fluktuaciju i potrebu za zapošljavanjem stoga je ova nagrada još jedan način na koji zadržavamo postojeće i privlačimo nove radnike“, stoji u njihovom odgovoru.  

Na pitanje koliko stranih radnika radi u Hrvatskoj pošti, odgovorili su kako od gotovo 8.800 radnika, njih 102 su strani radnici.  

„Nedostatak i fluktuacija radne snage izazov je koji utječe na čitavo gospodarstvo i kontinuirano radimo na poboljšanju materijalnih prava radnika“, poručili su iz Hrvatske pošte, što je znatno drugačije od onih navoda koje čujemo s terena, a koji ne idu u prilog priči o materijalnim, pa ni radnim pravima.  

Iz tiskanog izdanja

Popularni Članci