U grušku luku uplovio manji kruzer, no nema razloga za brigu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović, DD
Manji kruzer 'Crystal Esprit' uplovio je danas poslijepodne u grušku luku. Naravno, radi se o brodu bez posjetitelja. Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo za Dubrovački dnevnik je pojasnio o čemu se zapravo radi. 

"Već dulje vremena imamo upite različitih brodara, posebno onih koji su proteklih sezona 'homeport' obavljali u našoj luci da je sada koriste kao svoju matičnu luku, dakle za tzv. lay-up operacije. Dakle, u našoj luci bi bio brod samo s neophodnom posadom i, naravno, bez putnika i tu bi dočekali početak odnosno nastavak kruzerske sezone," objasnio je Pezo dodavši kako je riječ mahom o manjim kruzerima s 50-ak članova posade poput onoga La belle de'l Adriatique kojeg su Dubrovčani ovih tjedana imali priliku vidjeti u dubrovačkom akvatoriju. 

Po pitanju mjera sigurnosti, Pezo kaže kako, bez obzira što su u proteklom razdoblju bez posade bili oko mjesec dana, kao i bez zaraženih, ulaskom u hrvatske teritorijalne vode svakako moraju provesti 14 dana u samoizolaciji, nakon čega se, ovisno o mogućnostima, ta posada može mijenjati. 

Zadnja upisana luka broda 'Crystal Esprit' bila je Victoria na Sejšelima. 

Popularni Članci