U DUBROVNIKU OTVORENA PRVA PAMETNA ULICA! Pogledajte koje pogodnosti očekuju građane (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Hrvoje Batinić
Prva pametna ulica otvorena je danas u Gružu, čime je Dubrovnik postao prvi Smart City Centar Hrvatskog telekoma. Riječ je o području na Obali Stjepana Radića, a otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Andro Vlahušić, manager za korporativne korisnike i voditelj Dubrovnik Smart City projekta Renato Totić, direktor prodaje za EMEAR regiju, CISCO Systems Markus Wissmann, član Uprave i direktor HT-a Saša Kramar i predsjednik uprave HT-a Davor Tomašković. 

Hrvatski telekom i Grad Dubrovnik potpisali su danas Ugovor o suradnji u sklopu projekta kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Pametna ulica je najveći pilot projekt Hrvatskog Telekoma, u strateškom partnerstvu s CISCO-m, i drugih partnera vrijedan više od 1,5 milijuna kuna. Riječ je o pilotu od iznimnog značaja za Grad Dubrovnik, njegove građane i turiste, jer upravo ovim Pilotom žele se pokazati mogućnosti kako se uz pomoć tehnologije može olakšati snalaženje u Gradu, unaprijediti prometna sigurnost i energetska učinkovitost i doprinijeti sveukupnom povećanju kvalitete života građana i turista.  

Inače, Pametna ulica je oznaka za digitalnu platformu koju odlikuje javna rasvjeta s multifunkcionalnom, senzorskom mrežom, od optičkih linkova i 4G mreže do wi-fi mreže, pa Dubrovčani, ali i posjetitelji imaju besplatan bežični pristup internetu. Također, u sklopu Pametne ulice predviđena su i prometna rješenja na način da se kamerama propoznaju prometni prekršaji. Također, tu je i inovativna parkirna tehnologija pa će se njome automatski prepoznati vozila i bezkontaktno vršiti naplata parkiranja. Pred smartphone aplikacije, putem digitalnih panela, vozači će se informirati o tome koliko ima mjesta na parkiralištu, u realnom vremenu, kako u Pametnoj ulici, tako i u cijelom gradu.

‘Možda je riječ o jednoj ulici, al isvaki početak je važan. Posebno se zahvaljujemo gospodinu Tomaškoviću s kojim smo potpisali ugovor. Jutros je u našem Gradu žiri koji pregledava Dubrovnik za EPK i ovo je jedan uistinu lijep dodatak. U našem gradu, u ovom trenutku, su najveće svjetske kompanije, a na Stradunu je jutros završilo demontiranje Lucasova i Disneyeva scenarija za ‘Ratove zvijezda’. Osim toga, na Stradunu je i Mercedes sa svjetskom promocijom. Prije nekoliko godina, da je netko kazao kako ćemo na taj način povezati poznate brendove, i to u ožujku, nitko ne bi vjerovao. Ova rješenja trajno ostaju u gradu; Život grada koji se temelji na tome da svako parkirno mjesto bude označeno na način da ga možete dobiti na svom mobilnom telefonu, displayu, laptopu ili možda jednom i svom pametnom automobilu, da imamo povezanost internetom, da imamo pametnu rasvjetu i s mjerenjem zagađenja zraka u Gradu Dubrovniku. To je ono što su ovi ljudi odlučili odnijeti u naš grad,’ kazao je Vlahušić.

Tomašković je najavio kako će Hrvatski Telekom u Dubrovnik s ponosom dovoditi domaće i strane partnere, predstavljati im tehnološke inovacije i rješenja koja međusobno prikazana mijenjaju kulturu življenja i unaprijeđuju kvalitetu života građana. 

Popularni Članci