SPREMNI ZA GRADSKE LINIJE U Dubrovnik stiglo 11 novih autobusa u cijelosti financiranih bespovratnim sredstvima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradu Dubrovniku i Libertasu Dubrovnik s današnjim danom isporučeno je svih jedanaest novih autobusa za javni gradski prijevoz financiranih EU sredstvima u cjelokupnom iznosu od 18 milijuna kuna.

Novi suvremeni niskopodni autobusi MAN Lion's City A21, od kojih su četiri u Komolac stigla u četvrtak, a preostala četiri u petak, povećat će kvalitetu usluge javnog prijevoza. Prva tri isporučena su početkom svibnja.  

Investicija je financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., u sklopu ograničenog postupka dodjele bespovratnih sredstava, a nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem poticanja razvoja i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš (niska razina buke i niska emisija CO2) kao i povećanja broja putnika u javnom prijevozu.

Uz novonabavljene autobuse vrijedi podsjetiti da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nedavno donijelo odluku i o financiranju nabave dodatnih 18 autobusa, od kojih je šest gradskih niskopodnih i sedam gradskih/prigradskih poluniskopodnih autobusa, u oba slučaja duljine 12 metara,  tri midi prigradska autobusa duljine do 8,5 metara te dva zglobna niskopodna autobusa duljine 18 metara.

Pomlađivanje i modernizacija Libertasovog voznog parka, osim do povećanja razine usluge u javnom gradskom prijevozu, vodi i smanjenim troškovima održavanja. Uz to, naslanjajući se na korištenje bespovratnih europskih i nacionalnih sredstva, nema opterećenja na poslovanje Libertasa, a sve u cilju postizanja preduvjeta za besplatni prijevoz za građane Dubrovnika. Zahvaljujući primjeni visokih EURO 6 normi motora novih vozila smanjit će se i  negativan utjecaj na okoliš.

Novih 11 autobusa pretežno će se rasporediti na gradske linije.

Popularni Članci