U Dubrovnik iz Kine stiže jedna od najvećih svjetskih izložbi

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Lucija Komaić, LK
Radovi na rekonstrukciji Lazareta primiču se svome kraju, a ovog ljeta svih 10 lađa bit će u funkciji. Najavio je to gradonačelnik Andro Vlahušić prilikom obilaska radova. Ekskluzivno je najavio mogućnost da Lazareti ugoste jednu od najimpresivnijih svjetskih izložbi – 'Terracotta Warriors and Horses'.

Gradonačelnik Andro Vlahušić danas je eksluzivno najavio mogućnost organiziranja jedne od najvećih svjetskih izložbi – 'Terracotta Warriors and Horses' koja bi u Dubrovnik trebala stići iz Kine. Radi se o glasovitoj izložbi skulptura glinenih vojnika i konja iz Xi'an-a. Skulpture su otkrivene 1974. godine.

-'U velikim smo pripremama. Uskoro u Dubrovnik dolazi prva potpredsjednica kineske vlade i nadamo se da ćemo izložbu postaviti sljedeće godine, kada će Lazareti biti otvoreni u punom sjaju. Za ovo ljeto organizirat ćemo prigodne izložbe kao i druga događanja te socijalizirati prostor.'

-'Nakon što su Art radionica Lazareti, Deša Dubrovnik i Studentski teatar Lero uslelili u svoje trajne prostore i ostalih sedam lađa dobijaju svoju funkciju', rekao je Andro Vlahušić iz lađe koja je u cijelosti namijenjena Folklornom ansamblu Linđo. -'Lađe osam, devet i deset također će se završiti u okviru sadašnjeg ugovora tako da će svih 10 krovova biti jednaki.'

Za radove je u proračunu osigurano 34 milijuna kuna. -'Trebat će još 20 posto od tih sredstava za posljednju fazu, ali s tim ćemo krenuti na jesen ili zimu', rekao je Vlahušić.

Obnovu Lazareta nazvao je najvećom investicijom u kulturi od Domovinskog rata, a sam prostor najvećim kulturno-kongresnim centrom. Čak pet lađa bit će slobodno za različite kulturno-scenske programe.  

Video: Lucija Komaić/Nikša Klečak

Foto: Postavljaju se liftovi za invalide

Popularni Članci