test

Tvrtka koja sanira onečišćenje ispred Hotela Excelsior točna pojasnila što su do sad napravili

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Čitateljica
Iz tvrtke Cian d.o.o. očitovali su se o sanaciji onečišćenja mora ispred hotela Excelsior. U nastavku prenosimo priopćenje tvrtke koja opisuje kratki slijed događaja. 

"Dana 27.03.2021. godine, oko 11 sati, zaprimili smo poziv od strane društva Jadranski Luksuzni Hoteli  d.d. kako je potrebno izvršiti sanaciju onečišćenja do kojeg je došlo zbog istjecanja lož ulja. 

Oko 11.30 sati, istog dana, naš prvi tim je bio na terenu te postavio zaštitne upijajuće brane na mjestu  ispuštanja u more. 

Zbog ekstremnih uvjeta na moru istog dana nije bilo moguće djelovati ekološkom brodicom sakupljačem, niti bi ista bila djelotvorna u prikupljanju goriva u obliku kakvom se nalazilo na moru - tankoslojni film. 

Onečišćenje je zahvatilo plažu Banje te starogradsku luku, te se odmah pristupilo mehaničkom  čišćenju i prikupljanju onečišćenja upotrebom upijajućih sredstava (brane, krpe i prahovi). 

Zbog karakteristične stjenovite obale a uslijed jakog vjetra i mora izvjestan dio izlivene tekućine ostao  je, vjerojatno, zatočen u kavernama i podobalnoj strukturi, što svakom novom promjenom vremena, a  proteklih tjedan dana ih je bilo nekoliko, dovodi do ponovnog otpuštanja ugljikovodika u more. 

Obzirom da se radi o lako hlapljivim naftnim derivatima neugodan miris je neminovan. Iako se uistinu  radi o tankoslojnom filmu koji je iz dana u dan tanji, dodatni negativni vizualni efekt podiže pelud bora  kao i ostali vjetrom i valovima nošen plivajući otpad.  

Sanacija je i dalje u tijeku te se aktivnosti svode na kontrolu mjestu ispusta i mehaničko prikupljanje, no zbog ekstrema na moru u određenim trenutcima nikakva zaštita morske površine nije moguća", stoji u priopćenju tvrtke Cian kojega potpisuje tehnički direktor Matko Bašić.

Popularni Članci