'

Tuga i bol prekrila grušku placu. Jadranka Šimunović u borbi za blitvu i kupus ne želi u Lapad!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Jadranka Šimunović
Velika je sjeta danas zavladala gruškom pijacom. Pozvavši Eko-fon u pomoć i voditeljicu zelene linije, zadužena za nisko raslinje i povrće, prodavači, preprodavači, kupci iz svih dijelova svijeta su se obratili Jadranki Šimunović da pomognu u opstanku stare gruške place. Nećemo novu placu – poručili su stanovnici Grada, Konavala, Župe i elafitskih otoka. Hoćemo Burek!

Mi živimo od ove place, kažu uglas i Đive i Kate, ne objašnjavajući Eko-fonu je li žive od place ili onoga što donesu za prodaju.

U kratkim crtama, Eko-fon i mnogobrojne udruge pod ingerencijom Jadranke Šimunović od 1. siječnja se bave svime što ima veze s zelenom bojom. Kupus, bor, salata, zeleni grah, parkovi, dio manjinskih zajednica, zeleni Domestos, zelene oči, blitva, špinat i još puno lijepih zelenih stvari, predmeta, namirnica.

Ako se ubuduće trebate naručiti u bolnici na pregled, ne zovite bolnicu za boga miloga. Imate Eko-fon. Ministar Zdravlja Rajko Ostojić je izjavio kako se u protekla tri dana od kada je ova informacija objavljena u medijima pokazalo kako je lista čekanja u bolnicama smanjena za 30% i to samo u Dubrovniku. Ozbiljno se razmišlja osnovati podružnice Eko Omblića, UZŽN (Udruge zelenih živežnih namirnica), Društvo Prijatelja Lokruma, u drugim djelovima Hrvatske. Udruge zelenih živežnih namirnica, podružnica Zagreb bi imala cilj pomoći gradonačelniku Bandiću u Operativnom stožeru zimske službe, Društvo prijatelja Lokruma, podružnica Pula bi sustavno u svom pozivnom centru pratila liste čekanja i naručivala pacijente u Pulsku opću bolnicu, Eko Omblići, podružnica Plomin bi vodila brigu da se energetski sektor pobrine da ugljen izbace iz uporabe, a uvedu plin. Ugljen stoljećima leži u bosanskoj, srpskoj i ruskoj zemlji. Bila bi neopisiva šteta kopati to rudno bogatstvo.

I tako, da krenemo od lokala i Dubrovnika. UZŽN inzistira da se prodavačima i ostalim preprodavateljima omogući nastavak rada na gruškoj placi, a da ih se ne tjera iz Gruža dok se obnavlja ribarnica i dio place.

Prodavač zeleni i voća Drago je voditeljici Zelene linije Jadranki Šimunović izjavio kako je placa tu već stotinu godina i kako je postala tradicija. Ne žele ići privremeno u Lapad jer neće ništa prodat i ultimativno zahtjeva da se prodaja nastavi u gruškom parku.

I našim novinari su dali truda i otišli na placu u Gružu. Prodavačica Ane je mišljenja kako bi isto trebalo ostati u Gružu.

-Navikli smo na ovaj stari i derutni WC unutar place. Novi ne bi imao dušu. Pozivamo pročelnicu iz Konzervatorskog odjela da što hitnije zaštite taj raritet od gruškog zahoda – za kraj dodaje prodavačica Ane.

Jadranka Šimunović dijeli ogorčenost čeljadi iz Gruža koji Lapad smatraju dnom – dna, vjerojatno dobrog samo kada se treba „poći“ okupat ljeti ili pokazati nove štikle na „noći uvale“. U suprotnom sve sve treba koncentrirati na Komolac, Mokošicu i Gruž, Lapad treba ignorirati maksimalno. Tamo je ionako svako drvo pobrano, a zadnja blitva ubrana koncem osamdesetih godina.

Iz Eko Lapada, još neosnovane udruge se pitaju se, odakle predsjednici UZŽN-a, Eko Omblića, Eko telefona, Eko Lokruma moralno pravo govoriti u ime Lapađana za koje kaže da su i oni navikli dolaziti u Gruž i da bi im bio diskomoditet ići iz Lapada  - u Lapad. Razumijemo mi da je to gospođa koja malo drugačije gleda na svijet, pa joj je i sunce Zeleno, međutim mi iz Eko Lapada smatramo da naše babe imaju pravo imati glavnu placu u Lapadu, pa bar privremeno!

Na naše pitanje zašto osnivaju Eko udrugu Lapad, oni odgovaraju: zato što i mi želimo poput drugih  musti gradski proračun. Dosta nam je više da moramo prazna stomka piti pivu u Uvali - zaključuju iz nadzornog odbora udruge u osnivanju.

Popularni Članci