TJEDAN U RETROVIZORU Predstavljeno kako će izgledati javni WC u povijesnoj jezgri i novi vrtić u Komolcu, uređuju se dvije važne prometnice

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Grad Dubrovnik ovog tjedna radio je na mnogim projektima i aktivnostima.

Riješena 381 prijava uz pomoć platforme Dubrovačko oko

Koristeći interaktivnu platformu „na dlanu“ Dubrovačko oko, u 2021. godini građani su nastavili neposrednim putem ukazivati na različite komunalne probleme na upravnom području Grada Dubrovnika. Tijekom protekle godine obrađeno je ukupno 527 prijava na platformu. Od 427 urednih prijava u nadležnosti Gradske uprave riješeno ih je 381, dok je preostali, manji dio prijava u postupku rješavanja.

.

Od ukupnog broja zabilježenih prijava, njih 39 bilo je izvan nadležnosti Grada Dubrovnika te su iste proslijeđene nadležnima, dok se kod 61 prijave radilo o ponovljenim prijavama i onima s istom problematikom.

Najučestaliji problemi se tiču javne rasvjete i svi kvarovi od prošle godine su uklonjeni, dok su uspješno riješene i brojne prijave vezane uz sanaciju pločnika u staroj gradskoj jezgri, klupa, oprema na gradskim igralištima te kršenja komunalnog reda poput uzurpacije javnih površina. Iako se na Dubrovačkom oku prijavljuju i nepropisno parkirana vozila, građani se pozivaju da za ovu vrstu prijava kontaktiraju direktno prometno redarstvo kako bi se u najkraćem roku pristupilo rješavanju problemu.

Izrađeno idejno rješenje suvremenog javnog WC-a u gradskoj jezgri

Idejni projekt novog javnog WC-a unutar povijesne jezgre prezentiran je danas gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću, pročelnici Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivani Brnin te članovima uprave Čistoće Marku Ivekoviću i Tomislavu Tabaku. Idejno rješenje predstavile su projektantice Lea Đurović Ruso i Petra Matić iz arhitektonskog ureda Proto-arch d.o.o.

.

Prvi javni sanitarni čvor unutar zidina planira se realizirati u prostoru koji se nalazi na križanju ulica Između polača i Marojice Kaboge, u prizemlju zgrade ukupne površine 123,80 m2. Prostor je u vlasništvu UTD Raguse te bi ga u narednom razdoblju Čistoća uzela u najam, a korisnicima će biti dostupan 24 sata dnevno. Predmetni prostor sadržavat će muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage. Svakom aspektu uređenja pristupilo se detaljno i s pažnjom s obzirom na osjetljivost lokacije u samoj gradskoj jezgri koja je pod UNESCO-vom zaštitom.

Ulaskom u reprezentativni ulazni prostor htjelo se dati značaj ovakvom sadržaju s obzirom na lokaciju i okolinu u kojoj je smješten. Ulogu u oblikovanju imala je suvremena reinterpretacija akvedukata renesansnog vodovoda, ali i popločenja starih portuna te impozantnih ulaza u stare dubrovačke palače. Sanitarni čvor imao bi i edukativni sadržaj u kojem bi se posjetitelje informiralo i educiralo o povijesnoj važnosti dubrovačkog vodovoda i sustava javne kanalizacije, jednog od prvih u Europi.

Izrađeno idejno rješenje za novi vrtić u Komolcu

Grad Dubrovnik nastavlja ciklus kapitalnih investicija u sustav predškolskog i školskog obrazovanja. U sklopu razvoja obrazovne infrastrukture, izrađeno je idejno rješenje za izgradnju budućeg vrtića u naselju Komolac.

Budući vrtić na tri etaže primat će ukupno 260 polaznika te je u potpunosti osmišljen prema pedagoškim standardima predškolskog odgoja i naobrazbe. Prema idejnom rješenju arhitektonskog studija TLO d.o.o., predviđeni su unutarnji i vanjski kapaciteti za smještaj četiri jasličke i devet vrtićkih grupa, a zgrada će biti opremljena svim potrebnim sadržajima za adekvatan odgoj i razvoj.

.

Također, planirana je i izgradnja višenamjenske dvorane u prizemlju objekta gdje će se organizirati razni oblici tjelesne nastave i zdravstvene kulture, stvaralačke igre i priredbe. Osim dvorane i jedinice za boravak djece, u prizemlju će se nalaziti uredski i pomoćni prostori za osoblje te kuhinjski pogon.

Na prvom katu predviđen je prostor za preostalih sedam vrtićkih grupa koje će imati direktan pristup terasi i vanjskom terenu koji će služiti kao jedinstven i dinamičan prostor za igru i provođenje raznih aktivnosti. Vanjski prostori koji su dio idejnog rješenja poput igrališta moraju biti ograđeni i sigurni, sadržavati pritom zelene površine, te osunčane i hladovite prostore za igru. Osim igrališta, od vanjskih prostora planira se izgradnja pristupnih puteva, slobodnih površina, gospodarskog dvorišta te parkirališta. Idejno rješenje obuhvatilo je i cjelovito krajobrazno i hortikulturno uređenje, uz maksimalno zadržavanje postojećeg zelenila.

Uređenjem Volantine i Ulice Baltazara Bogišića do veće razine sigurnosti pješaka

Grad Dubrovnik je u ponedjeljak 17. siječnja započeo s radovima prometnog uređenja ulice Volantina i Ulice Baltazara Bogišića u Dubrovniku.

Cilj prometnog uređenja je ostvarenje primjerene razine sigurnosti odvijanja prometa za sve grupe sudionika, posebice pješaka zbog neposredne blizine osnovne škole, a projekt je dogovoren u suradnji s Osnovnom školom Marina Držića na što je izdana prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova.

.

Projektom je predviđeno uklanjanje parkirališnih mjesta za vozila MUP-a na dijelu Volantine, od kolnog ulaza u Osnovnu školu Marina Držića pa do Ulice Baltazara Bogišića te na predmetnom dijelu napraviti pješačku stazu, dok će se parkiralište za vozila MUP-a označiti na dijelu ulice Baltazara Bogišića na zemljištu u vlasništvu škole. Parkirališno mjesto za osobe s invaliditetom zadržat će se na istoj poziciji.

Završetak radova vrijednih oko 50 tisuća kuna očekuje se do 24. veljače 2022., a provodi ih Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu.

U tri i pol godine sterilizirana 1291 ulična mačka

U 2022. godini nastavlja se program sterilizacije uličnih mačaka, koji se još od rujna 2018. provodi na cijelom gradskom području u suradnji s volonterima koji brinu o napuštenim i nezbrinutim životinjama.

V.S.

Sredstva za program osiguravaju se u proračunu Grada Dubrovnika, a o provođenju skrbi društvo Sanitat Dubrovnik d.o.o. putem veterinarskih ambulanti te uz koordinaciju volontera koje predvodi Ljubica Kežić, inicijatorica ovog projekta.

Tijekom 2021. godine zahvaljujući sredstvima koje je izdvojio Grad Dubrovnik sterilizirano je 260 mačaka, od toga 218 ženki i 42 mužjaka. Od početka projekta, od rujna 2018., godine sterilizirana je ukupno 1291 mačka, od toga 944 ženke i 347 mužjaka.

Grad je za nastavak programa u 2022. izdvojio 100 tisuća kuna, a sredstva su ravnomjerno raspoređena na tri veterinarske ambulante s gradskog područja koje sudjeluju u ovoj akciji te im se od strane Sanitata dostavljaju izravno po obavljenom poslu.

Kastracija i/ili sterilizacija mačaka provodi se prvenstveno radi kontrole i regulacije mačje populacije, posebno kada su u pitanju mačke koje nisu zbrinute i borave vani te iz javno-zdravstvenih razloga.

Popularni Članci