TJEDAN U RETROVIZORU Isplaćena pomoć za one koje je korona najteže pogodila, uređen plato Pila

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U jeku pandemije koronavirusom svako poslovanje je specifično, a pogotvo ono jedinice lokalne samouprave. No, što se tiče radnog tjedna za nama, možemo reći da je Grad Dubrovnik "pomirio" i infrastrukturne projekte bitne za budućnost građana, ali i ekonomskim mjerama ublažio financijsku krizu proizašli iz korona krize.

Ministarstvo prihvatilo gradonačelnikov prijedlog: U sustav potpora za očuvanje radnih mjesta za lipanj uključene i suvenirnice

inistarstvo rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske izvijestilo je gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića da je prihvatilo njegov zahtjev o dopuni prihvatljivih sektora u mjeri Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19) za lipanj 2020. godine, a koji se odnosio na male proizvođače i suvenirnice iz sektora trgovine i prerađivačke industrije.

Naime, u ime malih proizvođača i suvenirnica, koje po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti spadaju pod trgovinu ili prerađivačku industriju, gradonačelnik Mato Franković početkom linija uputio je dopis ministru rad i mirovinskog sustava Josipu Alardoviću, a kojim je od ovog ministarstva zatražio da se takve obrte i poslovne subjekte s padom prihoda većim od 50 % u odnosu na prošlu godinu uvrsti u sustav potpora za mjesec lipanj, a što je Ministarstvo i prihvatilo.

-„Poslovanje suvenirnica u priobalnom djelu Republike Hrvatske, od kojih mnoge imaju i svoju vlastitu proizvodnju, nije usporedivo s poslovanjem ostalih gospodarskih subjekata u sektoru trgovine“, pisao je gradonačelnik Franković ministru Alardoviću. –„Radi se o specifičnom proizvodu namijenjenom gotovo isključivo domaćim i stranim turistima kojih nažalost još uvijek nema, trgovine su zatvorene, a čest je slučaj da su u samoj proizvodniji suvenira zaposlene cijele obitelji i to poslovanje im predstavlja jedini izvor prihoda. Stoga smatram da su svi obrti i poslovni subjekti trgovine i proizvodnje suvenira ranjiva skupina koju u ovo vrijeme treba zaštititi“, napisao je gradonačelnik.

Ukupno isplaćeno 781 tisuću kuna pomoći građanima koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez primanja

U sklopu donesenih mjera pomoći za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika isplatio je ukupno 781.500 kuna građanima kroz tromjesečno razdoblje. U četvrtom ciklusu isplate za mjesec lipanj, građanima je na ime privremene novčane pomoći i za subvenciju troškova najma stana korisnicima privremene pomoći, ukupno uplaćeno 333 tisuće kuna.

Podsjetimo, privremena novčana pomoć za kućanstvo iznosi 3.000 kuna mjesečno, za samca 1.500 kuna mjesečno, dok subvencija troškova najma stana korisnicima privremene novčane pomoći iznosi 1.500 kuna po kućanstvu. Za gospodarske subjekte subvencija za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora iznosi do 2.500 kuna. Pomoć i subvencije isplaćivale su se za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Raspisan natječaj za zakup javne površine za butigu u Zlatnom potoku

Temeljem Odluke o zakupu javnih površina i zaključka Gradonačelnika Mata Frankovića, Grad Dubrovnik raspisao je javni natječaj za davanje u zakup javne površine u naselju Zlatni potok za postavljanje kioska namjene trgovine na malo prehrambenih proizvoda.

Lokacija koja se natječajem daje u zakup površine je 15 metara kvadratnih, a smještena je u Ulici Frana Supila na skretanju u Zlatni potok. Početni iznos zakupnine određen je na 2.625,00 kuma uz jamčevinu iznosa 7.875,00 kuna, a površina se u zakup daje do 31. prosinca 2024. godine.

Raspisivanjem natječaja za zakup javne površine Grad Dubrovnik odgovorio je na traženje sugrađana s područja Zlatnog potoka koji su nedostatak trgovine na malo prehrambenim proizvodima istaknuli kao nedostatak življenja u ovom gradskom kvartu.

Gradonačelnik Franković obišao novouređeni plato Pile

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković obišao je sa suradnicima novouređeni plato Pile gdje je završen prvi dio cjelovite sanacije nogostupa zapadnog pristupa povijesnoj jezgri.

- Izmijenjena je površina od 660 kvadratnih metara kamena i danas vidimo da se radi o jednom reprezentativnom i lijepom prostoru. Kao što znate ovdje se prije nalazio spomenik branitelja, tzv. Kocka mora, koji nije imao podršku braniteljskih udruga i izazivao je brojne prijepore. Danas vidimo da je izmicanje spomenika zbog opasnosti njegova urušavanja bila dobra odluka. S braniteljskim udrugama ćemo se dogovoriti kako prezentirati žrtvu koju su oni podnijeli za naš Grad i na koji način ćemo i gdje pozicionirati budući spomenik – naglasio je ovom prilikom gradonačelnik Franković ističući važnost suglasja s udrugama po ovom pitanju.

Na ovom području kamene ploče su često pucale zbog opterećenja i dotrajalosti te je dolazilo do ulegnuća na pojedinim dijelovima što je predstavljalo moguću opasnost za prolaznike i izgledom je bilo neprimjeren za kontaktnu zonu povijesne jezgre. S radovima se započelo na Pilama zbog najveće frekvencije prolaznika, a sukladno uputama konzervatora da se očuva što više starog kamena, uspješno je očuvano i ponovno ugrađeno 150 kvadratnih metara pločnika. Osim demontaže i uklanjanja spomenika, uklonjena je i podloga cijelog platoa i ugrađena nova. Vrijednost izvedenih radova je 1.035.000 Kn bez PDV-a, a proveo ih je Upravni odjel za promet.

Kazalištu Marina Držića dodatnih 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava

Uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Kazalištu Marina Držića u sklopu projekta Modernizacije rasvjetnog parka Kazališta Marina Držića održano je danas u gradskoj vijećnici. Uz državnu tajnicu nadležnog ministarstva Nikolinu Klaić i ravnatelja KMD Paola Tišljarića, uručenju su nazočili gradonačelnik Mato Franković, državni tajnik Frano Matušić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Projektom se nastavlja modernizacija kazališta u tehničkom, energetskom i produkcijskom smislu započeta u 2019. s obzirom da je postojeća opreme bila dotrajala i neadekvatna. Ukupna vrijednost druge faze je 247 tisuća kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za realizaciju ulaganja dodijelilo je bespovratno 150 tisuća kuna.

Popularni Članci