Tisuće radnika u Dubrovniku već je ostalo bez posla

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tomislav Miletić/PIXSELL
Prema službenim podacima u Dubrovniku je na tisuće radnika ostalo bez posla, posebno sezonci iz stranih zemalja i drugih dijelova Hrvatske

Prošle godine u Dubrovniku i okolici poslodavci su svijećom tražili radnike. Da bi ih pridobili, dio njih je osiguravao djelatnicima besplatno stanovanje i hranu. Ove godine zbog krize s koronavirusom situacija se potpuno promijenila. Turista nema, pa je posljedično i posla sve manje. Već su itekako vidljive posljedice krize, a u sljedećim će mjesecima, bojimo se, situacija biti još gora.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ispostava Dubrovnik 30. lipnja ove godine bila je evidentirana 2861 nezaposlena osoba. U istom razdoblju lani nezaposlenih je bilo 1007 osoba. Znači kriza još nije ni počela, a na Zavodu imamo već 1854 osobe koje su ostale bez posla.

No to je samo dio priče o osobama koje su ostale bez radnog odnosa. Naime, brojni sezonci kako iz okolnih zemalja, tako i ostatka Hrvatske ove godine neće raditi u Dubrovniku, a njih HZZ ispostave Dubrovnik ne vodi kao nezaposlene. Stoga valja pogledati podatke o izdanim radnim dozvolama za strance. PU dubrovačko-neretvanska od 1. siječnja do 2. srpnja ove godine izdala je 1814 dozvola za boravak i rad stranim državljanima. Prošle godine u istom periodu izdali su 3677 dozvola, što znači da je ove godine izdano gotovo dvije tisuće dozvola manje.

Najviše dozvola izdano je za radnike u graditeljstvu, jer brojni projekti unatoč krizi s koronavirusom i dalje teku. Najviše stranih radnika, prema statistikama policije, dolazi iz Bosne i Hercegovine, potom Sjeverne Makedonije, Kosova i Srbije.

Sezonci ne trebaju hotelima

Što se tiče zaposlenih u dubrovačkim hotelima i tamo su brojni sezonci, kako domaći, tako i strani ostali bez posla. Iz Jadranskih luksuznih hotela poslali su nam podatke o broju djelatnika ove i prošle godine.

- Jadranski luksuzni hoteli d.d. (JLH) trenutno imaju 732 zaposlenih (stanje na dan 1.srpnja 2020.), od kojih je 65 sezonskih radnika. Na isti dan 2019. g u JLH je bilo zaposleno 1178 radnika. Udio zaposlenih djelatnika s dubrovačkog područja ostao je jednak broju djelatnika kao i prethodne godine, a razliku od prethodne godine čine u najvećoj mjeri djelatnici iz ostalih područja Hrvatske. Otpuštanja radnika uslijed okolnosti uzrokovanih virusnom pandemijom u JLH nije bilo, ali je smanjen broj zaposlenih od početka pandemije radi odlaska u mirovinu te temeljem sporazumnog raskida ugovora, a radi se o ukupno 13 djelatnika – kazali su nam iz ove hotelske grupacije.

Drugim riječima u njihovim je hotelima ove godine u odnosu na prošlu bez posla ostalo čak 446 sezonaca. U Valamaru je također smanjena potreba za radnicima, posebno sezonskim djelatnicima, pa su oni djelu svojih zaposlenika ponudili da rade na sjeveru Jadrana gdje je sezona ipak bolja nego u Dubrovniku koji ovisi o letovima kojih ima na kapaljku.

Premještaj na sjever

- S ponovnim pokretanjem poslovanja i otvaranjem objekata Valamar Riviera je u prvom redu vratila na rad djelatnike iz operacija koji su već bili u radnom odnosu, a zatim je tijekom lipnja započela sa zapošljavanjem stalnih sezonaca i sezonaca s iskustvom rada u Valamaru. S obzirom da je u Dubrovniku za sada od nedavno otvoren samo Valamar Collection Dubrovnik President Hotel, dio Valamarovih djelatnika iz operacija i tehničkog sektora te hortikulture iz destinacije Dubrovnik dobio je mogućnost povratka na posao u drugim Valamarovim destinacijama te već rade u otvorenim objektima u Poreču i na Krku. Isto tako, stalnim sezoncima i dugogodišnjim sezonskim djelatnicima destinacije Dubrovnik ponuđena je mogućnost rada u sjevernim destinacijama – kazali su nam iz Valamara.

Kako vidimo iz gore navedenih podataka u Dubrovniku je na tisuće ljudi ostalo bez posla. Taj bi se broj mogao samo povećavati u sljedećim mjesecima posebno u jesen. Jedan ugostitelj s kojim smo pričali, a koji je želio ostati anoniman, rekao nam je svoje planove.

-U četvrtom mjesecu mislio sam da će nešto posla biti u petom. U petom sam mislio da će sezona krenuti u šestom, a u šestom da će se zakotrljati u sedmom. Stigao je srpanj, a sve skupa je jako tužno. Grad je prazan kao i ugostiteljski objekti. Nijedan moj zaposlenik nije dobio otkaz, jer se stalno nadam da će biti nešto posla i da će krenuti letovi. Ako u drugoj polovici srpnja, kolovozu i rujnu bude situacija kao sada bit će to katastrofa. Naravno da ću u listopadu podvući crtu i vidjeti gdje sam. Ako i do tad ne bude posla, morat ću podijeliti otkaze. Može nas jedino malo pogurati kolovoz i rujan, svi s nevjericom isčekujemo avione – kaže ovaj ugostitelj.

Ako se ostatak sezone bitno ne popravi u odnosu na lipanj i početak srpnja čeka nas crna jesen i još depresivnija zima. Brojni radnici dobit će otkaze, a nitko se ne usudi ni pomisliti što će biti ako i sljedeća sezona podbaci.

-Da se mene pita odmah bih potpisao da sljedeća sezona bude na 40 posto u odnosu na 2019. godinu – zaključuje ovaj ugostitelj.

 Maro Marušić

Popularni Članci