test

Tepšić na predstavljanju nacionalnog programa "Rođeni za čitanje"

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić sudjelovali su danas na predstavljanju nacionalnog programa poticanja čitanja djece od najranije dobi pod nazivom "Rođeni za čitanje" koji se u sklopu sastanka pedijatara Dalmacije održao na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

Zamjenica je u svom obraćanju kazala kako je implementiranje ovakvog projekta od iznimne važnosti u kontekstu emocionalnog i intelektualnog razvoja, naglasivši kako je potrebno da djeca stvore naviku čitanja koje im u budućnosti može pomoći da samostalno i kritički promišljaju te da u konačnici postanu osviješteni građani. Dodala je kako je za poticanje na čitanje i oblikovanje socijalnih vještina bitna uloga i volja roditelja.

"Iznimno smo ponosni što je ovaj program koji je započeo još 2008. godine na dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik, prerastao u nacionalni projekt 2021. godine, koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila Godinom čitanja. Velika je stvar što su Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske prepoznali važnost ovog projekta. Posebno nam je drago što je i Grad Dubrovnik imao prilike dati svoj doprinos te je tako iz proračuna od početka provedbe, sufinancirao program s 500 tisuća kuna. Koliko je značajan program potvrđuje i činjenica da je ocijenjen kao jedan od najboljih programa iz 28 članica Europske mreže za poticanje pismenosti", istaknula je zamjenica.

O važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti govorile su stručna suradnica i idejna začetnica programa "Rođeni za čitanje" Marija Radonić, profesorica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Anita Peti-Stantić te voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Maja Zrnčić. 

Program "Rođeni za čitanje" provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Jedan od ključnih ciljeva programa jest razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja/skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na razvoj čitalačkih navika naročito razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu.

Popularni Članci