SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU: Lasersko rasvjetljavanje okolišnog stanja u Jadranskom moru

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Istraživačka radionica: Lasersko rasvjetljavanje okolišnog stanja u Jadranskom moru (Shedding Laser Light on the Adriatic SeawaterEnvironment) održala se 23. listopada 2015. u sveučilišnoj zgradi na adresi Ćira Carića 4. 

Radionica je bila interdisciplinarnog karakter, a cilj joj je bio, okupljanjem znanstvenika iz područja akvakulture, biologije mora, kemije, fizike, ekologije i inženjeringa, sagledati postojeće stanje u potrazi za ekonomski i ekološki odgovornom pristupu kontrole i praćenja okoliša uz pomoć najnovije primjene laserske Raman spektroskopije. U posljednje vrijeme, razvoj i napredak tehnologija u području akvakulture i bioloških znanosti doveli su do povećane potražnje realnih i minimalno invazivnih metoda dobivanja kemijskih i strukturnih informacija o kvaliteti vodenog stupca, morskih plodova, sadržajnih mikroorganizama i njihovog okoliša. Zbog svoje jedinstvene „fingerprint“ sposobnosti, Ramanspektroskopijau kombinaciji snanotehnologijom igra značajnu ulogu u određivanju kemijske kompozicije u morskim ekosustavima, a nalazi primjenu i u praćenju i detekciji potencijalno opasnih razina bio-toksina i onečišćivača.

Predavanja su održali izv. prof. dr. sc. Simona CîntăPînzaru, voditeljica projekta na Sveučilištu u Dubrovniku i nastavnica na Babes-Bolyai Sveučilištu u Rumunjskoj, Daniel Barchewitz iz tvrtke B&W Tek Inc. Iz SAD-a, doc. dr. sc. Sanja Tomšić, nastavnica na Sveučilištu u Dubrovniku te dr. sc. MonicaVenter i dr. sc. Lucian Barbu-Tudoran sa Babes-Bolyai Sveučilišta u Rumunjskoj.

Organizatori istraživačke radionice bili su Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, BiomolecularPhysics Department - Babes-BolyaiUniversity, Rumunjska i tvrtka B&W Tek Inc. iz SAD-a.

Popularni Članci