test

ŠTOK KAO SPASONOSNO RJEŠENJE?! Zaboravite na to, provjerite što uraditi u slučaju potresa

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: G.M.
Pojačane seizmološke aktivnosti na području Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine zabrinule su Dubrovčane jer se podrhtavanje tla snažno osjetilo u gradu i okolici.

Razoran potres s epicentrom kod Drača magnitude 6.4 po Richteru prouzrokovao je ogromne štete u Albaniji nakon čega su uslijedila nešto blaža podrhtavanja tla. Oko 10 sati zabilježen je potres u blizini Nevesinja koji je ipak bio slabiji od albanskog.

Brojni Dubrovčani itekako su osjetili trešnju. Neki su čak zabrinuto izlazili iz objekata u kojima su se zatekli u trenutku potresa, a zabilježena su i manje oštećenja na zgradama i kućama.

"Potresi uvijek dolaze iznenada i kod ljudi, bez obzira na intenzitet potresa, u pravilu izazivaju osjećaj straha i nemoći", komentirala je voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić koja je za Dubrovački dnevnik savjetovala što treba učiniti kada dođe do potresa.

"Naš najveći neprijatelj je panika. Kod potresa je najvažnije ostati smiren i ne paničariti. Najjednostavnije upute su najčešće i najbolje upute, a to su: sagni se, zaštiti glavu i mirno čekaj da podrhtavanje prestane. Kad potres prestane mirno izaći na otvoreno", poručila je Miličić osvrnuvši se na skrivanje ispod štoka što ljudi često savjetuju u slučaju potresa.

"Štok je nekada bio "in" međutim današnji pregradni zidovi su većinom tanke, gipsane pregrade i svakako nisu preporučljive za sklanjanje. Bitno je odmaknuti se od staklenih površina, polica i slično i sagnuti se, sklupčati, najbolje u fetalni položaj kako bi pokrili glavu i zaštitili vitalne organe", pojasnila je te dodala kako je pogrešno misliti da je čovjek nemoćan i da ne može biti otporan na potres.

Prema njezinom mišljenju čovjek može utjecati na tijek stvari od načina gradnje i prostornih planova, do učenja kako reagirati u slučaju potresa s naglaskom da se spriječi panika i neprimjerene reakcije.

"Osim neposredne reakcije na potres važno i je i što raditi nakon potresa. Jedna od osnovnih uputa je svakako zatvaranje struje, vode i plina, kako bi se spriječilo nastanak sekundarnih nesreća", zaključila je voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić.

Detaljnije upute oko načina kako se bolje pripremiti prije potresa i kako reagirati za vrijeme i nakon potresa građani možete pronaći ovdje.

Popularni Članci