Spoj mladenačke svježine i glazbene zrelosti oduševio festivalsku publiku

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački simfonijski orkestar nastupio je s pijanistom Marijanom Đuzelom pod ravnanjem dirigentice Nil Venditti u okviru glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara, sinoć 31. srpnja u parku Gradac.

Festivalski nastup dubrovačkih simfoničara pod pokroviteljstvom Kraša publici je predstavio program posvećen 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena, iako su ga otvorili s  uvertirom Rossinijeve opere Il turco in Italia, što je bio simpatičan uvod u ovu glazbenu večer s obzirom na to da je dirigentica tursko-talijanskog podrijetla. U izvedbi Beethovenova Petog koncerta u Es-duru, poznatijeg kao Carski koncert, orkestru se pridružio nagrađivani hrvatski pijanist Marijan Đuzel koji je svoja pijanistička znanja usavršio na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu, a sinoć se pokazao zrelim i promišljenim interpretom Beethovena. Drugi dio večeri protekao je u znaku Beethovenove Prve simfonije,dok je prostor parka Gradac pružio ugodno utočište i ambijent u vrijeme kada su veliki koncerti prisiljeni na uzmak iz Kneževa dvora. 

Nil Venditti nedavno je imenovana glavnom gostujućom dirigenticom Toskanskog orkestra, a ove i sljedeće sezone angažirana je i kao pomoćna dirigentica Nizozemskog filharmonijskog orkestra s kojim je već debitirala u amsterdamskom Concertgebouwu. Nakon prvog nastupa s Orkestrom iz Paua i izvedbe Beethovenove Sedme simfonije ravnatelj tog orkestra je oduševljeno izjavio kako je Beethovenova glazba njezina specijalnost, u što se sinoć svakako uvjerila i festivalska publika. Nil Venditti tako je Dubrovački je simfonijski orkestar, inače iskusan u ovom repertoaru, pozvala sinoć na novo i svježe putovanje, prštavo i vedro, puno energije, hrabrosti i veselja koje mladost pruža. Osim skladbi na programu, festivalska je publika čula i Beethovenovu Bagatelu, Brahmsov Mađarski ples, ali i Puccinijevu elegiju Chrisantemi, koju je ova dvadesetipetogodišnja dirigentica posvetila svima koji su patili i pate od aktualnog koronavirusa.

Nastavak glazbenog programa 71. Igara vraća publiku u atrij Kneževa dvora na recital mezzosopranistice Janje Vuletić igitarista Maroja Brčića,u subotu, 8. kolovoza.

Popularni Članci