SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Žičara će ipak plaćati, Vićan napustio sjednicu (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Grljević
Deseta, izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, koja je sazvana po žurnom psotupku započela je s radom.

Sama sjednica počela je raspravom o dnevnom redu, koji, iako je iznimno kratak u odnosu na ostale sjednice, ipak nije mogao proći bez rasprave. Sjednici je nazočno 22 od 25 vijećnika.

Gradonačelnik Vlahušić predložio je dodavanje točaka o davanju koncesije za korištenje pomorskog dobra na Šipanu i marinu ispred hotela Lapad.

Srđ je naš, po ovom ustaljenom običaju predložio je točku raskidanja ugovora s koncesionarom tvrđave Imperijal, koja nije usvojena, dok su oba prijedloga gradonačelnika Vlahušića prihvaćena.

Kako bi se riješile nedoumice oko 15 posto koje bi Grad Dubrovnik trebao uprihodovati na ime koncesije na žičaru, poništena je prethodna odluka,te je donesen novi zaključak. Fiksni dio koncesije iznosi 12 tisuća kuna godišnje, dok bi varijabilni dio bio izračunat i ovisio bi o broju prodanih karata od čije cijene, bez PDV-a Gradu ide 15 posto.

Marko Potrebica je ovu točku nazvao šlamperajem i improvizacijom.

"Prije 20 dana smo o ovome raspravljali i danas opet. Vlada i ovakav zakon koji pogoduju koncesionaru su Grad doveli u lošu pregovaračku poziciju, pa smo prihvatili njegov prijedlog. Ali ako danas budemo dirali u uvjete koje je Ministarstvo odnijelo, otvaramo koncesionaru prostor da ne plaća ništa. Ponavljam šlamperaj i improvizacije" kazao je Potrebica.

Esad Ćustović iznio ej svoje viđenje ovog akta:

Povjerenstvo je jedan pomoćni organ koji daje prijedlog. Vijeće donosi odluku. Stalno se barata pojmovima bruto i neto prihod. Financijska praksa to uopće ne priznaje. Prihod je već umanjen PDV i nemamo što govoriti bruto i neto prihod. Imali smo nedavno financijska izvješća Grada Dubrovnika i porezne prijave obrtnika i tamo nigdje nema ni bruto ni neto nego samo prihod", rekao je Ćustović.

Vijećnik Vićan, iznio je svoje viđenje ove problematike, naglasivši pitanje kako bi bilo da se Vlada da žičaru na 50 godina, a novci da idu Gradu.

"Mi ovo nećemo podržati", rekao je Vićan.

Sukob Vićan-Vlahušić

"Nisam čuo da je vaš klub rekao u posljednjih 6 godina da stojite iza gradonačelnika Vlahušića što ratuje s Excelsa nekretninama. Šutnja. Ništa. Prošle godine je započela arbitraža za Garažu. Vidjet ćemo što će biti, pa ćemo pitati tko je za što odgovoran. Jeftini poeni su uvijek dobri poeni. Za ovaj zakon se trebalo izboriti i u Vladi, i u Saboru i s Excelsa nekretninama. Mnogi su mogli biti na različitim stranama, ali su ipak sada na listama i u vijeću" sumirao je gradonačelnik, kojemu Vićan nije ostao dužan.

"Fascinantni su vaši uporni pokušaji kad govorite o stvarima o kojima vrlo malo znate. Vlada o kojoj govorite je duboko zavukla ruku u špag ove blagajne. Koga ste zvali dok ste putovali i pregovarali?" zaključio je Vićan

"Dijametralno su nam suprotni stavovi, ne trebate na nas računati ako će biti pauza. Nemamo što sudjelovati", stav je čelnog čovjeka DDS-a.

Vama je koncesionar uputio akt, kao jedinom ovlaštenoj tijelu. Ako će biti 50 godina, 15 posto, nema tu gradonačelnika, ministarstva, nikoga. Pisani dokument koji sam ja imamo , koji je bio akt gradonačelnika je bio na 24 posto, kazao je Vlahušić. Sad bi se ponašali kao nojevi, imamo to što imamo. Imamo jedan zahtjev i moju preporuku, preporuku povjerenstva, mi smo samo jedni u nizu. Jedino vijeće odnosi odluku o visini i o trajanju . I to samo ako koncesionar podnese zahtjev. Što bi se dogodilo da je gradonačelnik bilo kome dao poslovni prostor dao bez naknade, a daj taj netko od toga zarađuje. kako bi DORH reagirao. Utakmica koju mi imamo, u okviru zakonska je dobiti što više možemo", stav je gradonačelnika Vlahušića.

Ova odluka ide prema ministarstvima, a kasnije Grad i Excelsa potpisuju ugovor koji će ići na vijeće. zaključeno je da će koncesija trajati najdulje do 50 godina, što je u duhu rasprave na vijeću, a ostavlja mogućnost skraćenja roka, kazao je Vlahušić.

"Saznao sam još jednu bizarnost da je DORH kazao kako ovdje nije riječ o kaznenom djelu. Kazati s govornice kako veliki subjekti plaćaju koliko hoće, to znači da se ne poštuju odluke vlasti nego veliki gospodarstvenici diktiraju. Akko nismo sudjelovali u donošenju zaključka, mi ćemo napustiti vijećnicu dok se ne izglasa ovo, pa će te vidjeti na sljedećoj točki, kada se samo navede čestica bez kvadrature. To se samo ovdje može događati", kazao je Vićan, čiji je DDS napustio sjednicu.

Točka je usvojena većinom glasova.

Popularni Članci