SJAJNA VIJEST ZA VINOLJUPCE Kreće još jedan FestiWine i donosi zanimljive novitete (FOTO)
Šesti vinski festival 'Dubrovnik FestiWine' održava se i ove godine od 22. do 28. travnja u organizaciji Dubrovačko - neretvanske županije, uz domaćinstvo Grada Dubrovnika, a u produkciji agencije 'Dubrovnik PartneR' te uz potporu festivalskih partnera i sponzora. Program ovogodišnjeg festivala predstavljen je danas u hotelu Palace.
Direktorica agencije Dubrovnik PartneR kazala je nešto više o samom programu. Kako je kazala, restorani koji sudjeluju u programu nose oznaku 'Wine Friendly', a sutra bi trebalo krenuti ocjenjivanje oko 120 uzoraka vina. Po prvi put na festivalu će se održati i vinska škola.
"Svi oni sretnici koji su se odlučili upisati, imat će sreću učiti od najboljih, od Mire Šemić, naše vinske akademkinje," izjavila je Bogdanović dodavši kako će se i ovaj put tradicionalno sljubiti vino i malostonska kamenica.
Održat će se i gala večera na kojoj će kuhati chef Saša Računica i gostujući chef Jure Tomić pripremiti sedmoslijedni meni. Sav prihod namijenjen je stipendiranju mladih koji će imati priliku učiti od gostujućeg chefa.
Središnji događaj svakako je izložba vina u Sunset Beachu gdje će izlagati oko 70-ak izlagača, a održat će se i šest radionica.
Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako mu je želja da domaća vina predvode vinske liste u restoranima i hotelima jer 'gost koji dolazi ne može imati cjelovit doživljaj destinacije, a da ne proba naša izvrsna vina'.
"I ove ćemo godine ponoviti predstavljanje naših izvrsnih županijskih, ali i drugih vina. Kao što je poznato, naša Županija proizvodi najbolja hrvatska vina, njihovi brendovi kao što su Dingač, Postup, Pošiš, Malvasia, Grk govore sami za sebe. Kroz vinski festival smo htjeli približiti naša vina publici, trgovcima, a posebno našim gostima, kao i žiteljima županije," istaknuo je.
Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako se festival pretvorio u tradiciju, što je izuzetno pozitivno.
"Dubrovnik je grad turizma, šampion turizma, grad kulture i grad gastronimije. Sve je to usko vezano jedno uz drugo kako bismo bili uspješna destinacija. Iznimno je važno promovirati ono što je lokalno, što je naše, a imamo se čime ponositi. Naša vina su izvrsna i ono što treba poticati je da zauzimaju barem s 90-postotnim postotkom vinsku kartu svih dubrovačkih restorana i hotela. Moramo cijeniti sebe i svoje, a na taj način promvoirati i drugi vid gospodarstva - našu poljoprivredu," izjavio je Franković.
Terezina Orlić je ispred Županijske komore Dubrovnik kazala je kako je festival prvenstveno zamišljen kao promocija vinara iz Dubrovačko-neretvanske županije, no kako je Dubrovnik uvijek bio otvoren grad pa je tako otvoren prema vinarima Hrvatske i okruženja.
"Posebno bih izdvojila središnju promociju u petak i subotu. Vinari su napravili kvalitetno vino, a promocije je nešto što ostaje za stalno. Moramo se promovirati u smislu ne samo regije nego Hrvatske kao zemlje vina," izjavila je Orlić.
Nino Karaman, prošlogodišnji pobjednik ocjenjivanja i voditelj novoosnovane udruge Društvo prijatelja dubrovačke malvasije, istaknuo je kako on, ali i ostali vinari, ostaju pri stajalištu kako Dubrovnik FestiWine mora biti središnji događaj u sklopu kojeg će promovirati svoja vina s obzirom na to kako u Županiji postoje četiri vrhunska brenda koji su prepoznati i na svjetskoj razini.
"Toga se ne smijemo sramiti niti zaslužujemo da ta vina budu loše pozicionirana. Nekad smo imali lošu reputaciju naših vina, a danas smo, prvenstveno našim zalaganjem i zalaganjem institucija, došli na jednu zavidnu razinu," izjavio je Karaman koji je dodao kako Dubrovnik FestiEWine nije rezultirao samo dobrim vinima nego i novim znanstvenim projektima, a među njima je potpisivanje ugovora udruge Društva prijatelja dubrovačke malvasije o nastavku revitalizacije dubrovačke malvasije s agronomskim fakultetom. Kazao je i kako je na Sardiniji donesena odluka da Dubrovnik u lipnju 2020. godine bude domaćin Svjetskog kongresa o malvasiji.
Predsjednik ocjenjivačkog žirija Bojan Kobal kazao je kako je i ove godine degustacijski tim sastavljen od 50 posto domaćih ocjenjivača te 50 posto stranih.
"Kad sam pogledao koja vina su došla, najviše me razveselilo što ima puno autohtonih sorti. To se one sorte na kojima danas visnki svijet raste," izjavio je Kobal.
Šemić je kazala nešto više o vinskoj školi.
"Svi znamo piti vino, ali je dobro obratiti pažnju na puno ljepote koju vino nosi sa sobom. Već sutra počinjemo s osnovama oko toga što vino nudi, kako u njemu uživamo i kako ga ocjenjujemo da bismo to znanje znali upotrijebiti u sljubljivanju vina i hrane," izjavila je.
O 'blind dateu', događaju koji se tiče sljubljivanja vina i malostonske kamenice, nešto više je kazao Ivo Ivaniš.
"Kad imamo nešto dobro, važno je to spojiti kako bi svatko tko je uključen u proizvodnju vina i gastronomiju ima nekakvu korist. Dosad nam je to dobro uspijevalo, nadam se da će i ove godine," izjavio je.
Marija Vukelić koja vodi društvene mreže i koja je koordinatorica radionica u sklopu FestiWinea kazala je kako je kao osobu koja veseli čast što može sudjelovati u projektu.
"Prošlogodišnji pobjednici gala večere će biti sljubljena s kreacijama naših chefova. Organizirali smo radionice ove godine u kojima ćemo krenuti od izvornih sorti. Iznimno je hrvatsko bogatstvo po tom pitanju," izjavila je.
Dubrovnik FestiWine je nastao u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije 2014. godine kao regionalni festival, a nakon tri godine prerastao je u međunarodni vinski događaj. Ove godine na festivalu sudjeluju vinari iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije.