SEZONA POD SKELAMA Baštinu se ne može staviti na čekanje, u Gradu će biti radova i kroz ljeto (FOTO)

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
 Kako bi se stoljetni Grad živopisne povijesti sačuvao za generacije koje dolaze, turisti će u điru ipak vidjeti i pokoje moderno gradilište, jer kontinuirano se radi na obnovi spomeničkih objekata 

Ovu će godinu obilježiti radovi na području povijesne gradske jezgre, pa se u điru Gradom mogu vidjeti brojne skele. Provjerili smo što se sve radi, rekonstruira i sanira, ali i kada će radovi biti gotovi i hoćemo li sezonu i turiste dočekati 'opasani' skelama. 

SPONZA SE SANIRA, OBNAVLJA I RESTAURIRA

Jedan od najreprezentativnijih objekata spomeničkog tkiva Dubrovnika, iznimne kulturne vrijednosti, nekadašnja carinarnica i kovnica novca i oružja, danas čuva arhivsko gradivo dubrovačkog područja. Skele su sa svih strana palače i ostat će tu još neko vrijeme, pa i kroz prvi dio turističke sezone.

Goran Mratinović/DD

Radovi sanacije, obnove i restauracije Sponze obuhvaćaju konstrukcijsku sanaciju kamenih elemenata nosive konstrukcije, kao i drvene krovne konstrukcije, obnovu krovišta, pokrova i podnih slojeva u južnom dijelu potkrovlja, sanaciju metalnih ključeva postojećih natega na pročeljima te obnovu i restauraciju kamene plastike i vanjske stolarije. Projekt je to vrijedan skoro četiri milijuna kuna,  a postupak sanacije do okončanja svih radova vodi i koordinira Zavod za obnovu Dubrovnika. 

„Radovi na palači Sponza odvijaju se u skladu s planiranom dinamikom. Do sada su završeni radovi na sanaciji zapadnog i sjevernog dijela krovišta, u tijeku su radovi na sanaciji istočnog i južnog dijela krovišta. Paralelno se odvijaju, u manjem opsegu, i ostali ugovorom predviđeni radovi. Svi vanjski radovi, odnosno radovi za koje je nužna građevinska skela, trebali bi po planiranoj dinamici biti dovršeni do 15. lipnja. Nakon toga će se smanjenim intenzitetom dovršavati preostali radovi u unutrašnjosti palače Sponza“, pojašnjava ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić i dodaje kako je planirani i ugovoreni završetak svih radova do 12. rujna ove godine. 

SKELA ZBOG PROTUPOTRESNE OBNOVE

Na bloku zgrada između Nalješkovićeve i Antuninske izvode se radovi konstruktivne sanacije, odnosno protupotresne obnove. 

Grgo Jelavić/PIXSELL

„Cilj izvođenja radova je pojačanje otpornosti bloka zgrada na djelovanje potresa, što obuhvaća niz građevinskih radova na pročeljima i na krovovima, pa je nužna postava građevinske skele i tunela koji služi za zaštitu prolaznika“, pojašnjava ravnateljica ZOD-a i dodaje kako će radovi na sjevernom dijelu bloka prema Prijekome biti završeni do 31. ožujka, a na južnom dijelu bloka prema Stradunu planiraju se dovršiti do 31. svibnja.

RADOVI NA ZGRADI BIVŠEG ZATVORA 

Na zgradi bivšeg zatvora na Pustijerni izvodi se rekonstrukcija krovišta i izmjena vanjske stolarije te izvedba nove žbuke. Skurić ističe kako se radovi izvode u skladu s planiranom dinamikom. Izmijenjena je kompletna krovna konstrukcija. Zapadna strana krovišta je već pokrivena, dok se istočna strana krovišta pokriva i pokrivena je 70 posto. Završetak radova je predviđen za 30. lipnja.

Zavod za obnovu Dubrovnika

„Koristim priliku napomenuti kako se s radovima na sva tri objekta započelo početkom studenog prošle godine, po završetku turističke sezone i snimanja filmova. S obzirom na trajanje sezone, nije moguće kompleksne građevinske radove izvoditi samo u periodu izvan nje, posebno znajući koliko je zahtjevna organizacija radova u povijesnoj jezgri, pogotovo kad se u obzir uzmu ograničenja u pogledu prometovanja kamionima, zauzimanja javne površine“, ističe Skurić i dodaje kako u prilog ne ide niti pomanjkanje radne snage u građevinskom sektoru.

„Ipak, nailazimo na razumijevanje stanara i korisnika prostora, jer su svjesni koliko je bitno da se Grad obnavlja i čini sigurnijim mjestom za život i rad“, zaključuje ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika.

OVO BI TREBALA BITI GODINA RESTAURACIJE ORLANDA 

Prekoputa Sponze još su jedni 'okovi'. Riječ je o Orlandovom stupu okruženim metalnim okvirom, koji čeka sanaciju već godinama, pa i desetljećima.

Grgo Jelavić/PIXSELL 

Grad Dubrovnik je ranije u suradnji s Ministarstvom kulture i medija angažirao Hrvatski restauratorski zavod, ali i međunarodne stručnjake kako bi se utvrdili razmjeri oštećenja Orlandovog stupa i treba li spomenik zbog zaštite ukloniti ili restaurirati. 

Naime, analiza rezultata dobivena statičkim nadzorom, koji se provodio od sredine 2019. do kraja 2022. godine, pokazala je kako se pukotine šire od ožujka do rujna, a potom slijedi faza mirovanja. Slijedom svega, utvrđeno je kako se spomenik ne treba uklanjati nego će se isti restaurirati. Ranije je najavljivano kako bi konzervatorsko-restauratorski radovi trebali početi u ovoj godini.

„Krajem ožujka planiraju se pripremni radovi za zahvat otpuštanja sile u centralnom trnu Orlandovog stupa. Pripremni radovi podrazumijevaju interventno podupiranje stupa i postavljanje uređaja za praćenje ponašanja pukotina prilikom zahvata otpuštanja sile, odnosno reducirani monitoring. Zahvat otpuštanja sile centralnog trna planira se krajem travnja“, odgovorili su na upit o dinamici radova iz Grada Dubrovnika uz naglasak kako će svi postupci biti odrađeni prema smjernicama i zaključcima stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu. Do tada, Orlando će ostati okovan, kako bi bio čim više sačuvan.  

AMERLINGOVA FONTANA NA SANACIJI 

Na Brsaljama još jedna drvena kocka u kojoj je skrivena Amerlingova fontana, s pokojim dijelom manje. Riječ je o projektu kojeg vodi Društvo prijatelja dubrovačke starine. Kako nam je kazao predsjednik DPDS-a Vedran Kosović, radovi će trajati 60 dana, pa bi fontana trebala zasjati pred špicu turističke sezone. Projektant je Studio Presjek d.o.o., a izvođači radova Klesarstvo Šakota i Kist i čekić. 

Goran Mratinović/DD

"U tijeku su restauratorski radovi na kamenu. Fontana je rastavljena i rješavaju se problemi s instalacijama, u prvom redu oni koji se tiču odvodnje. Uz navedeno ćemo iskoristiti ovu priliku za uređenje svih bazena kako ne bi bilo curenja, kao i svih izljeva, prvenstveno špina, kako bi bili uredni," izjavio je Kosović dodavši kako radovi zapravo predstavljaju kontinuiranu brigu za fontane. 

Amerlingova fontana ukrašena kipovima Stojne i satira, djelo je hrvatskog kipara Ivana Rendića iz 1900. godine, a rodnome gradu, u svoje ime te u ime svoje braće, poklonio ju je Ignacije Amerling.

RADI SE I NA ZIDINAMA 

Na ulazu na Stradun, kod unutarnjih vrata od Pila, također je vidljiva skela koja se proteže po Zidinama prema Puncjeli i Bokaru. 

Grgo Jelavić/PIXSELL

„Sanira se unutrašnji zid Zidina i zid Vrata od Pila. Iako su radovi krenuli, sada imamo mali zastoj, a očekujemo intenziviranje početkom travnja. Radit će se i kroz turistički sezonu, ali neće se ometati rad Zidina, posjetitelji će ih moći sasvim normalno obilaziti“, kazao je Kosović i dodao kako će radovi biti gotovi nakon turističke sezone. 

NA TVRĐAVI SVETI IVAN IMA PUNO POSLA 

Na tvrđavi svetog Ivana je postavljena skela, a riječ je o radovima na sanaciji oštećenja i  uređenju plašta. 

Goran Mratinović/DD

"Zid se pere, sve se ponovno fugira te po potrebi i plombira. Također, na dijelovima gdje je kamena plastika u slučaju potrebe se sređuje/taselira ili ako je baš u lošem stanju zamjenjuje. Isto je i s metalnim dijelovima. Radovi će se odvijati u segmentima. Nakon što se pojedini dio sredi, zamijenit će se i stolarija, odnosno prozori. Mimo ovoga u tijeku je izrada prijedloga za sonde na samoj taraci tvrđave s obzirom na to kako prokišnjava. To će pomoći u izradi kompletnog projekta sanacije tarace tvrđave. Kad završe svi ti radovi, tvrđava će izvana biti kompletno sanirana", pojasnio je Kosović i dodao kako Pomorski muzej i Akvarij neće imati problema s radom prilikom sanacije tvrđave. 

„Predvidjeti dinamiku radova i njihov završetak za ovako veliki projekt je teško. Zbog toga smo podijelili radove u segmente“, kazao je Kosović.

SANIRA SE KROV NA LAZARETIMA, UGRAĐEN I LIFT

Radi se i na Lazaretima, točnije popravlja se krov između šeste i sedme lađe. Kako nam je potvrdila direktorica Dubrovačke baštine Katarina Milat Kralj, radovi su skoro gotovi odnosno čeka se limar koji treba napraviti spojne dijelove, a završetku se nadaju do Uskrsa. 

Goran Mratinović/DD

Osim ovoga, jedan veliki i važan projekt Dubrovačka baština je upravo završila. Riječ je o postavljanju lifta za osobe s invaliditetom na koji se čekalo od 2014. godine. Milat Kralj govori i kako imaju namjeru postaviti još jedan u sedmoj lađi čim se osiguraju sredstva, za koja se nadaju kako će to biti u ovoj godini. 

„Zub vremena čini svoje, kada su u pitanju starine uvijek se nešto mora sanirati. Ali veseli nas što će naši sugrađani, osobe s invaliditetom, konačno moći doći u Lazarete“, zaključila je. 

Iako će većina radova biti gotova do špice turističke sezone i turisti neće gledati skele na svakom koraku, ponegdje će ipak biti modernih gradilišta u povijesnoj jezgri grada. No, sve se to radi za dobrobit Grada, njegovih stanovnika, a u konačnici i posjetitelja. 

Iz tiskanog izdanja Dubrovačkog dnevnika

Popularni Članci