SEKS KRUZER SMETA, A OVO NE? Gledat ćemo ih na Stradunu cijelo ljeto, a nije nimalo primjereno

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavić / Pixsell
Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu skinut je s dnevnog reda 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, a njime su se trebale uvesti kazne za sve one koji povijesnom jezgrom šetaju neprimjereno odjeveni odnosno polugoli. 

Skidanje točke s dnevnog reda predložili su HDZ-ovi vijećnici, a takvo što je izglasano odlukom većine gradskih vijećnika pa, barem zasad, turisti Stradunom i dalje mogu šetati neprimjereno odjeveni.

Podsjetimo, zamjenik gradonačelnika Željko Raguž predložio je kažnjavanje neprimjereno odjevenih turista koji prolaze povijesnom jezgrom polugoli i u kupaćim kostimima obrazloživši to činjenicom kako je povijesna jezgra svojevrstan muzej i kako određena pravila ponašanja trebaju postojati. Osim toga, na tri ulaza u Grad, Pilama, Pločama i Buži te starom portu trebale su biti postavljene table na kojima bi stajala upozorenja. Na ovakav prijedlog ih je potaknuo događaj koji se na Stradunu dogodio prošlo ljeto, kad je gradskim ulicama prošetala turistkinja u tanga gaćicama, što je dubrovačka javnost osudila. Međutim, vijećnici prijedlog nisu izglasali obzirom kako je, kako su tada kazali, neodovoljno jasna. 

Dubrovačkim vijećnicima ne valja dubrovačka ideja, ali vrijedi splitskim 

Ipak, odluka je bila dovoljno jasna vijećnicima Grada Splita koji su u svibnju ove godine izglasali identičan Prijedlog. Iako je ideju potaknuo Grad Dubrovnik, gdje Prijedlog nije prošao, Split je prepoznao kao hvalevrijednu pa od ove godine i oni kažnjavaju osobe koje se 'po staroj gradskoj jezgri Grada Splita kreću bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu', kako stoji u Odluci. Tako su, baš kao što je to bila ideja Grada Dubrovnika, predviđene novčane kazne za takva kretanja, i to u iznosu od 500 kuna ukoliko se kazna plati na licu mjesta odnosno 1000 kuna. 

Trenutno se šuška kako bi se spomenuti Prijedlog mogao ponovno naći na sjednici Gradskog vijeća koja bi se trebala održati krajem lipnja, no čak i ukoliko se ona izglasa, na snagu bi mogla stupiti tek sredinom srpnja, ukoliko se u obzirom uzmu rokovi koji moraju proći od objave u službenom glasniku Grada Dubrovnika. Za to vrijeme neki drugi gradovi koji su prepoznali ovu ideju će uvoditi red na javnim površinama i kažnjavati one koji se ne budu pridržavali pravila. 

Seks kruzer smeta, ali 'golaći' ne 

Ovih dana pozornost javnosti je pobudio i, kako najavljuju, prvi seks kruzer na svijetu koji bi u rujnu 2017. godine trebao zapoloviti Jadranom te posjetiti najpoznatije luke, među kojima i Dubrovnik i dovesti gotovo 700 putnika. Sudeći po reakcijama i komentarima, većina stanovnika Dubrovnika podržava dolazak kruzera, međutim ima i onih koji takvo što osuđuju. Na negativne reakcije je zamjenik gradonačelnika nedavno odgovorio kako je Dubrovnik grad koji je otvoren za sve goste, sve dok se oni pridržavaju pravila.

Iz organizacije putovanja nazvanog 'Žudnja' već su izvijestili kako su bilo kakve seksualne aktivnosti među putnicima rezervirane isključivo za za to predviđene prostorije na brodu pa ne postoji bojazan kako bi njihov dolazak mogao na bilo koji način narušiti javni red i mir ili uzurpirati javni prostor. Ipak, to na gotovo svakodnevnoj razini rade turisti koju polugoli šetaju povijesnom jezgrom, a za koje još uvijek ne postoje za to predviđene sankcije. 

Popularni Članci