Sandra Sambrailo o inspekciji na Žarkovici: Neće me pokolebati niti inspekcija niti Mato Franković i neki zločesti ljudi, zna se odakle ovaj vjetar puše

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Nekoliko djelatnika veterinarske inspekcije jutros je stiglo u azil na Žarkovici gdje su obavljali izvide sve do 11.30 sati. Prema neslužbenim informacijama, ispitivali su uvjete u kojima žive životinje u azilu. Kako doznaje Dubrovački dnevnik, nadzor je proveden u sklopu kriminalističkog istraživanja koje provodi policija. 

Volonterka azila Sandra Sambrailo komentirala je dolazak policije.

- Ne znam što se događa i ja sam iznenađena. Svakoga dana inspekcija ima pristup azilu i mi ništa nemamo protiv njih i ništa ne krijemo. Međutim, ovo je uvijek iznenađujuće jer je naš posao obustavljen, nije nam dozvoljeno kretanje, dvoje volontera je u azilu... Svi znamo kako azil i Društvo za zaštitu životinja funkcioniraju. Naime, ovaj azil nije registriran i nema uvjete za rad, ali to nije naša krivnja. Mi 21 godinu radimo tuđi posao, nikad se nitko nije sjetio poslati inspekciju u jedinicu lokalne samouprave zašto problem azila nije riješen. Ovaj azil postoji iz jedinog razloga, a to je zato što nitko drugi ga nije htio napraviti - kazala je Sambrailo.

Dodala je kako su "puno puta rekli da ne mogu više".

- Mi smo volonteri i imamo samo jednog zaposlenika kojega plaćaju međunarodni donatori. Naš najveći problem je Grad, to jeste jedinica lokalne samouprave. Zna se odakle ovaj vjetar puše, a posebice kada dolaze policijske snage. Sjećam se noći kada su nam došli ukrasti pse. Ne moramo neke stvari govoriti na glas, svi smo pametni i sve znamo. Činjenica je da se komunalni redari nisu odazvali na niti jedan naš poziv, uvijek dobijemo odbijenicu. Ne može ranjeni pas stajati na cesti deset dana, on mora ići veterinaru i na sigurno mjesto. Koje je to sigurno mjesto? Pred Dvorom 1? - pitala je Sambrailo.

Komentirala je kako se neće dopustiti uništavanje azila na Žarkovici.

- Ovdje sam svaki dan i prošla sam razne torture od policije, neprijatelja i ostalih. Ali prošla sam i divne stvari. Mene neće pokolebati niti inspekcija niti Mato Franković i neki zločesti ljudi. Franković je najavio kako će pse smjestiti u druge azile diljem države. Vjerujem u snagu dobrote i spas od dobrih ljudi. Razočarana sam i povrijeđena, ali i zgrožena. Provela sam u ratu pet godina, a 20 godina čamim na ovom brdu. Za koga? To je sramota, gadeca... Ja ću dignuti glavu visoko jer će nas podržati svi prijatelji i donatori iz cijelog svijeta. Neće nas uništiti niti Franković niti Vlahušić i one sitne duše koje začepe nos kada dođu ovdje i ne mogu podići vrećicu i baciti je - konstatirala je Sambrailo.

Istaknula je kako zna kakav je zakon o zaštiti životinja.

- Društvo živi od donacija. Digla sam kredit da bi platila cijepljenje pasa, pokušavamo svim silama učiniti da ovo izgleda koliko toliko normalno. Nemamo vode, struje, molili smo županiju i grad za pomoć. Psi nisu ni gladni ni žedni, dajemo sve od sebe. Činjenica je kako uvjeti nisu ispunjeni, ali netko to mora napraviti. Niti jedno obećanje koje su nam dali nije ispunjeno, a imali smo brojne sastanke. Svjesni smo kako imamo brojnih mana i grešaka, ali radimo najbolje što možemo. Kad me netko slaže jednom, dva, pet ili deset puta, onda nemam volje za dalje. Azil će se vjerojatno izgraditi, ali to će biti kad se ja 'ohladim' i kad ovi psi pođu ili budu udomljeni. Za gradnju treba najmanje dvije godine, u najboljim uvjetima. Što činiti do tad? Gdje da sklonim štene koje smo jutros našli? Hoću li ga donijeti u Grad? Zakon govori kako azil mora postojati u svakom gradu, a to nisu napravili u cijeloj županiji - zaključila je Sandra Sambrailo iz Društva za zaštitu životinje koje se brine o napuštenim životinjama na Žarkovici.

POLICIJA ISTRAŽUJE AZIL NA ŽARKOVICI Jutros izvanredno stigla veterinarska inspekcija, ispituju se uvjeti pod kojima životinje žive (FOTO/VIDEO)

Popularni Članci