Sakramente prve pričesti i potvrde primila dubrovačka djeca s posebnim potrebama (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je u župi sv. Petra u Dubrovniku u srijedu 14. siječnja euharistijsko slavlje tijekom kojeg je 25 djece s posebnim potrebama primilo sakramente prve pričesti i potvrde.

U propovijedi biskup Uzinić je kazao da Isus u evanđelju ozdravlja bolesne, te želi doći do svih koji su u potrebi i svima želi navijestiti Radosnu vijest, no da on to želi učiniti ne samo u svom vremenu, nego i u ovom vremenu. Biskup je kazao da je došao k njima da bi molio za njihove potrebe i da bi ih podržao u njihovim svakodnevnim životnim poteškoćama. Kazao je da roditelji djece s posebnim potrebama imaju priliku u konkretnim situacijama na konkretnom mjestu posluživati unutar vlastite obitelji mnogo bolje nego što to mogu ostali, te nastavio: “Isus želi ući u svaku kuću, želi ući u svaku obitelj, želi doći u svako mjesto, svaki grad. On to ne može po meni. Ali može po vama. On po vama dolazi u vaše domove, on po vama želi posluživati vašu djecu, on po vama vašoj djeci želi pomoći da ozdrave, da funkcioniraju na onaj način na koji mogu, a mogu i moći će zahvaljujući vama, vašem trudu i vašoj ljubavi.“ Istovremeno, istaknuo je i drugu dimenziju tog posluživanja: „Isus sam biva poslužen. U vašoj djeci i njihovoj potrebi on je prisutan. S jedne strane on poslužuje, a s druge strane je i poslužen.“

Okupljenim se obratio i župnik don Ivica Pervan, te zahvalio svima koji daruju sebe i svoj trud, kako u odgoju, tako i u dovođenju djece do ovog trenutka u kojem su primili sakramente. Zahvalio je biskupu za predvođenje slavlja, ali i što se prošli petak susreo s roditeljima i kumovima djece koja su danas primila sakramente. Zahvalio je i djelatnicima Osnovne škole Marina Držića u čijem odjeljenju ova djeca pohađaju nastavu, kao i svima iz udruge „Dva skalina“, a posebno je zahvalio s. Marineli Žuro čijim zalaganjem je i došlo do ovog slavlja podjele sakramenata.

U ime roditelja djece s posebnim potrebama Stjepan Knego je posvjedočio da se radovao rođenju djeteta, no da je umjesto veselja doživio šok i pitao se „Zašto baš meni dijete s posebnim potrebama?“, ali da se nakon svih obilazaka bolnica, puno neprospavanih noći i prijeđenih kilometara, led srca počeo topiti, te je kazao: „Bože, hvala ti na anđeoskoj ljubavi naše posebne djece!“

Sakrament potvrde podijelio je biskup Uzinić, dok je sakrament prve pričesti uz biskupovo dopuštenje podijelila vjeroučiteljica s. Marinela koja je djecu kroz posljednje četiri godine i pripremala za ovo svečano slavlje.

Za slavlje su se pripremili i roditelji duhovnom obnovom koju je u petak 9. siječnja i subotu 10. siječnja predvodila dr. s. Ozana Krajačić.

Šime Zupčić

Popularni Članci