'

Rezervacije za zimu već su 20 posto u porastu! „Od nečega se mora početi, bilo bi dobro imati popunjenost, pa i po manjim cijenama“

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Prema najavama, više od 20 inozemnih letova tjedno trebalo bi biti dostupno kroz zimske mjesece. Provjerili smo kakav je booking danas i hoće li turisti imati dovoljno dostupnih smještaja  

Bliži se kraj listopada. Mjesec je to u kojem obično odjednom, u samo jednom danu, Dubrovčani osjete ‘rez’. Dan kad završava ljetni red letenja u Zračnoj luci Ruđer Bošković, službeno obilježava i završetak sezone, posezone ili kako tko voli reći. Službeno, taj dan bi trebao biti 26. listopada, no ako vrijeme posluži i avioprijevoznici budu zainteresirani, ne bi bilo prvi put da se ljetni red letenja produlji u još jedan tjedan i prve dane studenog.  

Ipak, ove godine očekuje se i nešto veći broj turista u zimskim mjesecima, barem ako je suditi po najavama iz gradske uprave i Zračne luke, jer postignut je dogovor s nekoliko avio prijevoznika o uspostavljanju zimskih linija. Prema najavama, više od 20 inozemnih letova tjedno trebalo bi biti dostupno kroz zimske mjesece, a Dubrovniku se za sada 'obećao' Ryanair s linijama Beč, London i Bruxselles, Vueling s Barcelonom, LOT s Varšavom, Turkish Airlines s Istanbulom i Croatia Airlines s Frankfurtom. Još neki prijevoznici su najavili letove kroz studeni i ožujak, poput Easy Jeta s Manchesterom i Londonom, AirLingusa s Dublinom i Iberije s Madridom.  

Iako se ne radi o velikom broju letova, zimski raspored je značajno bogatiji nego što je to do sada bio slučaj, a budu li avioni solidne popunjenosti, može se očekivati i do osam-devet tisuća putnika svakog tjedna.  

Stoga je sljedeće pitanje koje se nameće – hoće li ti turisti naići na zatvorene objekte i hoće li imati gdje prespavati? Već smo ranije pisali kako su u tijeku dogovori gradske uprave i ugostitelja o radu zimi, a u međuvremenu je u javno savjetovanje upućen i prijedlog o zakupu javnih površina koji propisuje i kako će zakupci u Gradu i na Brsaljama morati raditi barem jedan zimski mjesec (prosinac, siječanj, veljača), i to onaj koji gradonačelnik odredi. Zato smo se ovaj put pozabavili pitanjem otvorenih smještajnih jedinica, hoće li turisti imati izbora – gdje prenoćiti? 

Upite smo poslali svim većim hotelima, međutim nismo od svih dobili odgovore.  

Lero je već sada popunjen za dane oko Nove godine 

Hotel Lero će biti otvoren cijelu zimu, kao i uvijek.  

„Kroz cijelu ovu godinu bilježimo odlične rezultate, što očekujemo i cijeli period zime. Najave i za sljedeću godinu su jako dobre te očekujemo daljnje odlične rezultate. Ove godine je destinacija bila odlično povezana avio prijevozom, što se nastavlja i u zimskom periodu“, govori Ivan Galov, direktor prodaje i marketinga Hotela Lero i ističe kako imaju dogovorenih poslova s brojnih tržišta, prvenstveno Dalekog istoka. 

„U periodu Nove godine smo već popunjeni s naših tradicionalnih tržišta i imamo jako malo slobodnog kapaciteta za last minute rezervacije“, ističe Galov. 

Hotel Lapad produžuje sezonu 

U Hotelu Lapad planiraju raditi do kraja studenog, a taj se mjesec nadaju popunjenosti do 50 posto.  

„Tu se već smanjuje bitno broj letova, iako će biti više letova nego prošlih godina. Sigurno će ostati dovoljan broj hotela otvoren, tako da  nema brige da bi gosti mogli imati problema s pronalaskom smještaja“, smatra Vivian Kuculo, direktorica prodaje Hotela Lapad. Napominje i kako obično zatvaraju početkom studenog, tako da su ove godine produljili period rada.  

„Bit ćemo zatvoreni do ožujka, a još nismo donijeli odluku hoćemo li raditi za Novu godinu kako se još uvijek ne zna tko će pjevati na Stradunu za Doček. Hotel će biti zatvoren tri mjeseca i u tom periodu će se radnici odmoriti, a imamo u planu dosta renovacija da se dobro  pripremimo za iduću sezonu“, zaključuje Kuculo.  

Dubrovnik Palace i Excelsior bilježe 20 posto veći booking 

Jadranski luksuzni hoteli drže otvorena vrata hotela Dubrovnik Palace i Excelsior kroz cijelu zimu, a nadaju se kako će upravo njihovi hoteli postati omiljena destinacija za one koji traže uživanje u zimskim čarima grada.  

„S povećanom potražnjom i raznovrsnošću letova koji dolaze iz različitih destinacija, gostima je olakšan odabir zimskog odmora. Očekujemo da će popunjenost naših hotela ove zime biti bolja nego u  prethodnim zimskim sezonama“, iznosi Nikoleta Kušelj iz korporativnih komunikacija ALH.  

Ističe i kako u ovom razdoblju godine tradicionalno primjećuju porast broja rezervacija za zimske mjesece.  

„Trenutni trend ukazuje na rast interesa, a u usporedbi s prošlom godinom, zabilježeno je povećanje od gotovo 20 posto u broju rezervacija. To potvrđuje da Dubrovnik postaje sve popularnija destinacija tijekom zimskih mjeseci“, poručila je Kušelj iz Jadranskih luksuznih hotela.  

Osim hotela, još jedan bitan kotačić u industriji smještaja su i privatni iznajmljivači.  

'Rast će biti, ali to su i dalje male brojke' 

Nino Dubretić iz Direct Bookera govori kako se već primjećuju ulazne rezervacije za zimu, uz napomenu kako je zimi Dubrovnik 'last minute' destinacija, pa se snažniji priljev rezervacija tek treba dogoditi.  

„Jedan veliki faktor kod nas je vrijeme. Kada padne kiša tu se nema što raditi, tako da će to biti pitanje 'last minute' rezervacija u odnosu na vremensku prognozu. Ipak, možemo očekivati snažan porast u broju noćenja, iako će to na kraju biti apsolutno niske brojke. Ovo je zapravo prvi korak u zimski turizam gdje se tek u idućim godinama Dubrovnik može profilirati kao idealna city break destinacija, posebno u studenom i prosincu“, obrazložio je Dubretić.  

Agencija će imati dostupno pola kapaciteta u privatnom smještaju  

Slavica Grkeš iz turističke agencije Dominium otkriva kako su za zimske mjesece ostavili otvoreno otprilike pola kapaciteta.  

„Za sada imamo rezervacije za studeni i prosinac, većinom unutar zidina“, govori Grkeš i dodaje kako će ih zatvarati periodično radi osvježavanja, popravaka, renovacija i slično.  

„Ta zarada je neusporediva s ljetnom s obzirom na to da su cijene i do četiri puta manje, ali od nečega se mora početi. Bilo bi divno da imamo zimu popunjenu, pa i po manjim cijenama, onda bismo se mogli bolje organizirati, svim radnicima dati stalne poslove i rasteretiti glavnu sezonu“, zaključila je Grkeš.  

A upravo ta posljednja rečenica koju govori Grkeš – rasterećenje glavne sezone, cilj je održivog turizma, turizma koji je cjelogodišnji, koji ima svoju glavnu sezonu; ali izvan te glavne sezone, i dalje postoji. U manjim brojkama, ali postoji.  

Iz tiskanog izdanja Dubrovačkog dnevnika 

Popularni Članci