RETROSPEKTIVA U LUŽI Otvorena izložba grafika Mislava Hollosa 'Grad kao teatar'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U srijedu u ambijentu Luže multimedijalni umjetnik Mislav Hollos otvorio je vrata svoje treće samostalne izložbe u Dubrovniku pod nazivom ‘Grad kao teatar’. Ova retrospektivna izložba predstavlja izbor od 40-ak grafika, ponajviše bakropisa i crteža nastalih u razdoblju od njegovog prvog dolaska u Dubrovnik 1998. do 2008. godine.

- U potrazi za idealnim gradom trebao je biti naslov putopisa koji sam počeo pisati nadahnut svojim susretom s Gradom, koji se dogodio sasvim spontano i potpuno nepripremljeno. Ponio sam na put samo svoje bakropise jedrenjaka u jednoj staroj mapi koju mi je dao tata, a dida je napravio. Bili su to ostaci jednog brodoloma, i to zadarskog gdje su mi potonule lađe tijekom rata, ali sam isplivao s njima baš u Dubrovniku, dvije godine prije trećeg tisućljeća kada se još balica mogla čut, zvona su nekako veselo udarala, a djeca se još igrala oko Sponze. Bilo je to još ono vrijeme kad se živilo u gradu po običaju pa se tako moglo vidjeti i ponekog oriđinala koji se već tada počeo dobro sakrivati – poručio je Hollos prisjećajući se dojmova svog prvog susreta s Gradom. 

- Luko Paljetak bi iznenada prošao na prstima kao da lebdi, nošen zanosom svojeg stvaranja, kao da razgovara s nevidljivima. Ibrica je tada još svirao na skalinima o'
dominikanaca... Dubrovnik je upravo živnuo jer se tek oporavljao od ratnih stradanja ali mu duha falilo nije, pa su ljudi i u neslozi nekako bili složni, a prostor koji još nisu bili zaposjeli turisti zračio je nekom posebnom energijom: bio je zrak lagan kao dašak i mirisan poput kadulje ili smilja, a jak kao da je bio nabijen udarom munje – iznio je autor.

Multimedijalni umjetnik Mislav Hollos, inače rođeni Zagrepčanin, još za studija povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stručno se usavršavao u Sloveniji i Bugarskoj na Odsjeku za grafiku Akademije Likovnih umjetnosti u Velikom Trnovu prilikom gostovanja na pleneru 2001., a zatim na Odsjeku za grafiku Akademije za likovno umetnost in oblikovanje kod mentora Junoša Miklavca 2002. Publici se do sada predstavio zajedničkim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, zapaženim i nagrađivanim performansima ('Sprovod kulture' i 'La Primavera') i koncertima autorske glazbe. 

Izložba ‘Grad kao teatar’ Mislava Hollosa ostaje otvorena do 1. rujna 2022.

Popularni Članci