Nastavljaju se radovi na sanaciji vodoopskrbne mreže u povijesnoj jezgri, spajaju se UTD Ragusa i TUP, ide se u povećanje energetske učinkovitosti stambenih zgrada

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Grad Dubrovnik ovog tjedna radio je na mnogim projektima i aktivnostima.

Radovi na 2. etapi izgradnje groblja Dubac

.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je danas gradilište groblja Dubac s načelnikom Općine Župa dubrovačka Silviom Nardellijem i direktorom Groblja Dubac Đurom Lonzom. U tijeku su radovi na 2. etapi projekta koja obuhvaća izgradnju samih ukopnih mjesta i objekata u obuhvata groblja.

Prethodno su završeni radovi na 1. etapi, odnosno izgradnji jednokilometarske dvotračne ceste sa svom potrebnom infrastrukturom uključuje dva velika parkirališta s 200 mjesta, nogostup, stepeništa, ograde, javnu rasvjetu i elemente hortikulturnog uređenja. Za taj dio projekta ishođena je uporabna dozvola, izvijestio je direktor Groblja Dubac Đuro Lonza gradonačelnika Frankovića i načelnika Nardellija.

Trenutno su na katoličkom groblju prodana gotovo sva grobna mjesta, osim grobnica u zidu, dok na muslimanskom, pravoslavnom i groblju bez obilježja ima još slobodnih mjesta. Ukupno je na cijelom obuhvatu moguće smjestiti 3.550 grobnih mjesta, što će se kako je ranije i najavljeno sukladno potrebama i zahtjevima dograđivati u narednim razdobljima. Naime, zbog dodatne potražnje pokrenut je postupak projektiranja novih grobnih polja na katoličkom groblju, što se očekuje sljedeće godine, a broj će ovisiti o interesu građana.

Udruzi Lukjernica vozilo

.

Pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i predsjednica uprave Dubrovačke razvojne agencije DURA Ana Marija Pilato Krile uručile su danas ključeve vozila predsjednici Udruge za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenja duševnog zdravlja i kvalitete života „Lukjernica“ Jadranki Vlatko.

Riječ je o vozilu marke Renault CLIO za potrebe humanitarne pomoći i socijalnih usluga, koje će u prvom redu poslužiti u svakodnevnoj potpori i pomoći osobama sa psihičkim oboljenjima udruge Lukjernica.

Predsjednica Jadranka Vlatko izrazila je neizmjernu zahvalu na ovoj donaciji, ali i sluhu dubrovačkog gradonačelnika Frankovića i empatiji predstavnika DURE prema osobama sa teškim mentalnim poteškoćama i njihovim obiteljima. Naglasila je, kako će ova donacija znatno olakšati daljnji rad i buduće djelovanje udruge, koja je kroz proteklih dvadeset godina postojanja nesebično i velikodušno pomogla svim potrebitima.

Izvršen prvi korak u spajanju društava UTD Ragusa i TUP

.

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na sjednici jednoglasno je usvojilo Odluku o davanju suglasnosti društvu UTD Ragusa d.d. za pripajanje društva ELEKTROCARBON-ESOP d.o.o. za usluge, čime je napravljen prvi korak u integraciji društava TUP i UTD Ragusa.

Radi pojednostavljenja samog postupka pripajanja društva TUP društvu UTD Ragusa bilo je potrebno najprije provesti pripajanje društva Elektrocarbon-ESOP d.o.o., osnovanog od strane malih dioničara TUP-a. Ovim postupkom UTD Ragusa d.d. držat će 96,59 % dionica TUP-a.

Obrazlažući odluku, gradonačelnik Mato Franković uvodno je rekao kako će se do kraja godine provesti i spajanje društava UTD Ragusa i TUP, što je konačni cilj koji će dovesti do lakšeg i ekonomičnijeg upravljanja pod jednim društvom u vlasništvu Grada Dubrovnika te do financijskog i poslovnog osnaživanja društva.

Podsjetimo, stjecanje vlasništva nad kompleksom TUP-a posredstvom društva UTD Ragusa povijesno je važna odluka ove gradske uprave za budući urbani razvoj Gruža, ali i čitavog grada.

Donesen Prijedlog programa povećanja energetske učinkovitosti postojećih višestambenih zgrada

.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, jednoglasno je prihvaćen Prijedlog programa povećanja energetske učinkovitosti postojećih višestambenih zgrada na području Grada Dubrovnika. Pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž u svom je izlaganju istaknula činjenicu kako je od razdoblja 2018. godine došlo do promjena unutar europske i nacionalne zakonske regulative, te da su slijedom navedenog poduzete potrebne prilagodbe i izmjena Programa, a sve sukladno Zakonu o energetskoj učinkovitosti. 

“Ovaj Program usklađen je s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine. Programom imamo za cilj potaknuti suvlasnike višestambenih zgrada da ulažu u izradu projekata energetske učinkovitosti i da ih prijavljuju na natječaje resornog ministarstva. Na osnovu ovog Programa raspisat će se Javni poziv i zaprimat će se prijave za sufinanciranje projektne dokumentacije”, naglasila je pročelnica Raguž dodavši kako je Grad Dubrovnik još od razdoblja 2018. godine sufinancirao izradu projektne dokumentacije za 33 zgrade u iznosu od milijun kuna kao i radove na obnovi zgrade na Batali u iznosu od 200 tisuća kuna. Strateški cilj je ušteda električne i toplinske energije, smanjenje troškova za energiju, povećanje ugodnosti boravka i rada u zgradama, poticanje poboljšanja energetske učinkovitosti u postojećim višestambenim zgradama te ocjena njihovog učinka. 

U povijesnoj jezgri rekonstruirano još 100 metara vodoopskrbne mreže

.

Crijevićeva ulica dobila je novi vodoopskrbni cjevovod koji će značajno poboljšati uvjete vodoopskrbe u tom dijelu povijesne jezgre Dubrovnika. Umjesto dotrajale cijevi stare preko pola stoljeća djelatnici Vodovoda postavili su nešto više od 100 metara nove cijevi većeg promjera.

„Ova investicija značajno će utjecati na kvalitetu opskrbe pitkom vodom tamošnjih stanovnika jer smo ujedno i spojili ovaj cjevovod s cjevovodom u Ulici Dinka Ranjine. Time smo stvorili svojevrsni prsten koji nam omogućuje alternativni pravac opskrbe cijelog područja u slučaju kvara na mreži“ – rekao je povodom završetka ovih radova predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić. Ovi radovi nastavak su napora Vodovoda da se modernizira cjelokupna vodoopskrbna mreža unutar zidina, što je proces koji se konstantno odvija.

Sanacijom kanala ispod Luže nastavlja se čišćenje kanala mješovite odvodnje povijesne jezgre

.

Čišćenjem područja ispod Luže nastavljaju se radovi cjelovite sanacije kanala mješovite odvodnje povijesne jezgre, i to tehnologijom bez iskopa.

Investicija čišćenja i sanacije kanala mješovite odvodnje u dužini od 51 metra provodi se u sklopu Aglomeracije Dubrovnik, EU projekta „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“, najvećeg infrastrukturnog zahvata u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav u povijesti Dubrovnika vrijednog više od 880 milijuna kuna, odnosno preko 117 milijuna eura.

Predviđeno trajanje ove faze radova, koji će pripremom i osiguranjem područja obuhvata početi tijekom vikenda, je 30 do 40 dana te će biti završeni prije glavne ljetne sezone. Isti će se uskladiti s radovima obnove krovišta Luže, kina Sloboda i teatra Bursa, a javna ustanova Rezervat Lokrum svoje prodajno mjesto privremeno će premjestiti na ulazni dio Luže, koji nije u obuhvatu radova.

Ugovorena vrijednost investicije je 1.164.446,88 eura (8.773.525,00 kn), a obuhvaća čišćenje i sanaciju istočnog i zapadnog kraka glavnog kanala ispod Straduna te zapadni kraj glavnog kanala u Ulici Prijeko i glavnog kanala u Ulici Celestina Medovića (spoj Prijeko - Stradun) u ukupnoj dužini od 470 metara te 25 priključnih kanala, kao i sanaciju 80 metara kanala van zidina te 200 metara vodovodnog cjevovoda u Ulici Prijeko. Rok za dovršetak radova je veljača 2024., a izvođač je tvrtka Anafora d.o.o. Split.

Popularni Članci