REBALANS PRORAČUNA GLATKO PROŠAO Vlahušić pričao o trudu, Vićan se nije složio (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Prijedlog  Rebalansa Proračuna jedna je do točaka dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća, 24. po redu u ovom sazivu koja je izglasana većinom glasova vijećnika.

Pročelnica za financije Anita Burić kazala je kako je jednoglasno usaglašen Prijedlog Rebalansa od strane Povjerenstva.

'Imali smo dva rebalansa, početkom siječnja i u srpnju kad je ukupan iznos Proračuna iznosio nešto više od 530 milijuna te je došlo do smanjenja od nešto više od 5 milijuna kuna.  On bi se trećim Rebalansom smanjio i iznosio bi nešto više od 524 milijuna kuna. Imali smo dosta upućenih amandmana. Šest amandaman je od strane gradonačelnika, a šest HDZ-a,' kazala je Burić.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je naglasio kako na današnji dan, nakon svih plaćenih obveza, Grad na raspolaganju ima 50-ak milijuna kuna na računu.

Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) kazao je kako u Proračunu postoji projekti koji nisu ostvareni te dodao kako je suficit u Proračunu neuspjeh jer nije realizirano ono što je planirano. Vlahušić je odgovorio kako mogu proslijediti te novce ustanovama koje su trebale organizirati te projekte koji bi se utrošili na druge projekte koje vode.  

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ) upozorio je kako bi se trebale uskladiti plaće vatrogasaca koji, kako kaže, rade jako dobar posao. Vlahušić je odgovorio kako Grad za njihove potrebe izdvaja nešto manje od 50 posto te kako je cilj da prijeđu taj postotak kako bi vrijedio kolektivni ugovor koji bi postavio Grad, a zasad da je to državni. Marko Potrebica (HDZ) rekao je kako vatrogascima treba pokazati koliko su značajni i kako je moguće osigurati im kvalitetne kolektivne ugovore što se pokazalo na primjerima nekih hrvatskih gradova.

Pero Vićan (DDS) također je kazao nekoliko riječi.

'Puna dvorana idile i populizma, ali valjda tako treba. Između koga vlada idila? Mi kao klub vijećnika podržavamo HDZ-oce amandmane, a to su vatrogasci, cesta po Gornjim selima i asfaltiranja po Mokošici. Međutim, to je jedna strana proračuna,' izjavio je.

Vlahušić je ponovno naveo dobre strane proračuna.  

Ove godine Proračun će bez kredita biti ostvaren s 415 milijuna kuna, a da nemamo lipe od Države. Netko je trebao 200 milijuna kuna zaraditi u proteklom periodu. Ako netko misli da je to bilo lako, onda se vara. Nadam se da će ugovor za žičaru biti spreman. 80 milijuna kuna na godišnjoj razini smo više uprihodovali od zidina, za to se trebalo izboriti. Osim vatrogasaca, realno povećanje plaća skoro da i nema potrebe generirati. Novo socijalno davanje je i ovo u iznosu od 300 kuna za one koji nemaju nikakva primanja, imamo preko 200 prijavljenih građana. Grad ima mogućnost da radi velike projekte, ali teško je doći do realizacije. Postavili smo financijsku sigurnost Grada, sve tvrtke posluju pozitivno i razdoblje stabilnosti je vrijedno,' kazao je.

Za riječ se ponovno javio Vićan koji se nije složio s navedenom.

'Očito aludiraš na neke nadljudske napore. Najveći dio proračuna baštinimo od naših predaka, od zidina pa dalje. Koliki je proračun bio za vrijeme ranijih gradonačelnika ne treba spominjati jer uspoređujete babe i žabe. Grad Dubrovnik više uprihoduje od najma javnih površina nego što 70 posto gradova ima proračun. Zašto ne kažete što je s propalim novcem u stečaju Ragusa parkinga? Što je s novcem koji ne ubiremo od Garaže? To je isto Proračun. Naravno da vatrogasci iz državne pokušavaju prijeći u gradsku, ako to mogu, kao naš rođak,' kazao je.

'Što se tiče garaže i Ragusa parkinga ne znam kako je moguće naplatiti milijune. Što se tiče javnih površina, vidjet ćemo kako će Povjerenstvo odrediti da poveća ubiranja ugostiteljima. Ja svoj stav imam. Što se tiče zidina, varamo se ako mislite da je 40 posto dato Gradu tek tako. Nije prihod od kućica stigao jer postoje Stradun nego je netko htio da se to dogodi. Neke druge uprave su žičaru dale bez koncesije, a sad se koncesija treba plaćati nama, a ne Vladi. Za to se netko trebao izboriti,' odgovorio je Vlahušić te dodao kako je dubrovački Proračun najveći po glavi stanovnika u Hrvatskoj.

Popularni Članci