'

REAKCIJA GRADA: Investitor je bio dužan oborinsku odvodnju izraditi prema posebnim uvjetima izdanim od strane Grada

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Iz Grada Dubrovnika poslali su reakciju vezano uz parking na Ilijinoj glavici. 

"S obzirom na recentne medijske istupe investitora i vlasnika parkinga na Ilijinoj glavici Vedrana Miovića i društva SMJEŠTAJ I TO d.o.o., dužni smo javnost informirati o sljedećem:

Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika dana 27. veljače 2023. izdao je posebne uvjete uređenja prostora iz područja oborinske odvodnje za zahvat u prostoru infrastrukturne namjene prometnog sustava, u naravi parkirališta u Ulici Ivana Matiješevića, s naglaskom kako na predmetnoj lokaciji u neposrednoj blizini ne postoji izgrađen sustav oborinske odvodnje.

Među navedenim uvjetima, između ostalog, navodi se da „upuštanje oborinske vode u upojne bunare treba izvesti na način da se ne ugroze okolna zemljišta, objekti i prometne površine“.

Dalje se navodi kako je investitor dužan hidrološkim i hidrauličkim proračunom dokazati kapacitet upojnosti upojnih bunara kako uslijed neodgovarajućeg kapaciteta ne bi došlo do štetnih djelovanja po predmetne objekte, okolna zemljišta i objekte. Posebnim uvjetima se također nalaže da je za osiguranje dostatne upojnosti podloge potrebno izraditi zacijevljene upojne bušotine za dubinsku infiltraciju voda iz infiltracijskih polja (upojnih bunara) u propusne geološke slojeve. Ovo podrazumijeva izradu bušotina promjera min. 110 mm do dubine na kojoj se ne zatekne propusan sloj.

Zaključno, posebni uvjeti izdani investitoru od strane Grada Dubrovnika formirani su uzevši u obzir činjenicu da na predmetnoj lokaciji u neposrednoj blizini ne postoji izgrađen sustav oborinske odvodnje i da je sve izvedeno kako je propisano zasigurno ne bi došlo do plavljenja okolnih površina", stoji u reakciji Grada Dubrovnika. 

Popularni Članci