Ravnatelj Bekić: Zdravstveni djelatnici nemaju adekvatnog opravdanja za necijepljenje!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako će liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od listopada na radno mjesto moći doći isključivo uz digitalnu covid-potvrdu. Zeleno svjetlo dobit će na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su cijepljenje, preboljenje bolesti ili negativan test na covid.

„Samo uvođenje trebalo bi biti početkom listopada. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a u konačnici, i zaposlenici će imati neko vrijeme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, cijepljenje“, objasnio je tada Beroš za Jutarnji list.

U prvoj fazi testiranje za necijepljenje zaposlene bit će besplatno, a planira se da se nakon mjesec i pol ili dva testiranja provode o vlastitom trošku. Iako većina, pa tako i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, smatraju da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude cijepljeno, Beroš je odlučio dati vrijeme za prilagodbu.

S ravnateljem Bekićem smo porazgovarali o ovoj odluci i stanju procjepljenosti u dubrovačkoj bolnici.

Naime, prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva, u sustavu zdravstva dvjema dozama cijepljeno je 60,67 posto zaposlenih, a niti jednu dozu nije primilo njih 33,56 posto. Što je tiče liječnika na razini Hrvatske, necijepljeno ih je 15,75 posto.

Prema podacima koje nam je iznio ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, možemo čak biti zadovoljni brojkama u dubrovačkoj bolnici, a naši liječnici mogli bi poslužiti kao ogledni primjerak struke koja se drži svojih preporuka temeljenih na znanosti.

„U našoj bolnici je zaštićeno, cijepljenjem ili preboljevanjem, oko 75 posto djelatnika. Naši liječnici su cijepljeni skoro pa 100 posto, imamo izvrsnu procijepljenost liječnika“, iznio je podatke Bekić.

„Zdravstveni djelatnici nemaju adekvatnog opravdanja za necijepljenje, ono jednostavno ne postoji. Ja apsolutno pozdravljam ovu odluku ministra. Sporadično smo imali slučajeva da su se pacijenti zarazili na odjelima, to dovodi do neugodnih situacija. Ali nikada se PCR testiranjem nije dokazala povezanost sa zdravstvenim djelatnikom vezano uz oboljevanje“, istaknuo je Bekić.

Zanimalo nas je obraćaju li se necijepljeni djelatnici ravnatelju i opravdavaju li mu se sa razlozima zašto se ne žele cijepiti.

„Uglavnom se radi o medicinskim sestrama mlađe dobi. One navode negativne utjecaje na fertilitet, što je apsolutno znanstveno neutemeljeno i jedan u potpunosti neadekvatan razlog za necijepljenje, a to sve proizlazi iz lošeg utjecaja društvenih mreža. Upravo zbog toga smo kroz ljeto provodili kampanju i vršili pritisak kako bi naši djelatnici dobili prave, u struci utemeljene informacije i cijepili se“, otkrio nam je Bekić.

„Medicinske sestre su se znatno cijepile ovog ljeta kroz tu kampanju, a s ovom novom odlukom ministra očekujem još bolji rezultat u procijepljenosti,“ istaknuo je Bekić.

Ravnatelj Bekić je za kraj istaknuo kako zdravstveni djelatnici imaju nepunih 20 dana da donesu odluku o cijepljenju. Zanimalo nas je očekuje li ravnatelj probleme sada, znamo da tzv. „avax“ skupine znaju biti dosta glasne. Bekić je poručio kako ne očekuje otpor niti probleme s kadrom koji nije cijepljen, već se nada pozitivnom ishodu ove odluke i povećanju procijepljenosti, a za dalje, kaže, vidit će se sve kada se situacija iskristalizira i odluka krene provoditi.

Petra Srebrović

Popularni Članci