Raguž obrazložio zašto podržava inicijativu 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Gradski odbor HSS-a danas je javno podržao inicijativu 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' od strane 'U ime obitelji' za potpisivanje referenduma za promjene izbornog sustava.

Na konferenciji za novinare održanoj jutros u prostorijama dubrovačkog HSS-a, riječ je imao predsjednik Gradskog odbora HSS-a i zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.

'Glavni odbor HSS-a na svojoj je posljednoj sjednici podržao inicijativu zbog demokratizacije hrvatskog društva. Naše će članstvo potpisom podržati ovu inicijativu za promjenu izbornog sustava koji sada, prema našem mišljenju, nije dobar te ima puno manjkavosti budući kako ne odražava volju birača. Želimo da upravo birači, a ne vodstva političkih stranaka odlučuju o tome tko će ući u Sabor, a prema novome ni predsjednici stranaka neće biti sigurni u taj ulazak,' kazao je Raguž uvodno.

Prema njegovim riječima, ovakav bi izborni sustav bio rađen po uzoru na izbore za Europski parlament, no na još većoj razini.

'U obzir se neće uzimati onih 10 posto da bi se nekog preteklo na listi, kao što je to slučaj s izborima za EU parlament,' kaže Raguž.

Dodaje i kako sadašnji izborni prag od pet posto nije pošten te kako je visok jer se time pogoduje najvećim strankama, a ujedno je to i razlog zašto u Saboru ne postoji pravedna zastupljenost birača.

'Što se tiče izbornih jedinica, trenutačni broj pogoduje lokalnim strankama u odnosu na nacionalne stranke. Tako je HSS na izborima održanima 2011. godine imao 72 tisuće glasova i jednog saborskog zastupnika, a HDSSB 68 tisuća glasova i šest saborskih zastupnika, što nije pravedeno,' tvrdi Raguž.

Još jedan od razloga zbog kojeg podržava inicijativu ujednačavanje je vrijednosti glasova birača.

'Prema sadašnjem modelu od 1. do 10. izborne jedinice svatko daje 14 saborskih zastupnika pa imamo primjer to da su postojale razlike i preko 30 posto u broju birača. Na izborima održanima 2011. godine u 9. izbornoj jedinici imali smo 440 tisuća birača, što je 32 posto više no što ih je imala 4. izborna jedinica,' izjavio je.

Podržava i to što će se, prema novom modelu, omogućiti glasovanje elektroničkim putem i poštom jer će na taj način svoj glas dati i svi oni koji nemaju prebivalište u RH ili su se u trenutku izbora zatekli izvan nje, kao i oni koji imaju zdravstvenih poteškoća. Raguž je također dodao kako podržava ideju prema kojoj izvanparlamentarne stranke trebaju prikupiti tri tisuće glasova da bi se uopće mogle kandidirati.

'Koliko nam je poznato do sada, HSS je jedina stranka koja je podržala inicijativu, bez obzira tko iza nje stoji i znakovito je zašto se vodeće stranke protive ovakvom modelu,' rekao je Raguž.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koje je postavio Dubrovački dnevnik, a koji je podsjetio kako nekadašnji gradonačelnik i Ragužev stranački kolega Vido Bogdanović ovaj model ne podržava budući kako postoji šansa da Dubrovnik izgubi svoje zastupnike, Raguž je kazao kako 'nemamo zašto plakati za dubrovačkim zastupnicima koji su do sada bili u Saboru poznati jedino po kilometraži.'

Kazao je kako problem ne bi trebalo predstavljati ni to što je HSS na državnoj razini u koaliciji s HDZ-om koji ne podržava ovakav model.

'Mi smo potpisali jedan dugoročni sporazum, ali imamo svoju pamet i svoja stajališta,' zaključio je Raguž.

Podsjetimo, potpisi su se već počeli prikupljati diljem cijele Hrvatske pa tako i u samom Dubrovniku.

Popularni Članci