Pušteno solarno postrojenje u Vodovodu, Novaković: Dubrovnik postaje 'pametni grad'

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Prvo jadransko solarno postrojenje za hlađenje objekta svečano je pušteno u pogon u zgradi Vodovoda.

Provedbom EU projekta pod nazivom 'ADRIACOLD' financiranim iz EU programa IPA ADRIATIC - prekogranična suradnja, a koji je provela DURA, Grad Dubrovnik postao je prvi grad iz jadranske regije koji je u pogon pustio solarno postrojenje za hlađenje objekta.

Postrojenje je smješteno u posebnoj prostoriji unutar zgrade Vodovoda, dok se solarni paneli nalaze na krovu. Ukupna vrijednost postrojenja iznosi 1.1 milijun kuna, dok je vrijednost čitavog projekta za Grad Dubrovnik oko 1,7 milijuna kuna. Putem EU sredstava financirano je čak 85 posto ukupne vrijednosti projekta.

Cilj je ispitati ovu tehnologiju, istražiti njenu isplativost da bi se mogla dalje korisiti, ne samo u Dubrovniku nego i u Hrvatskoj

-'Suradnja s DURA-om na ovom projektu počela je prije dvije godine, to je potpuno ekološki projekt hlađenja i zagrijavanja prostora korištenjem solarne energije', rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Pero Mišković. 

-'Ovo je jedan od šest projekata koje DURA provodi za Grad Dubrovnik. Inovativan je i tehnološki interesantan projekt kojim otvaramo priču 'pametnog grada', grada koji teži zelenim prokjetima', rekla je Andrea Novaković direktorica Razvojne agencije Grada Dubrovnika.

DURA-in Marko Cosmai, kordinator projekta, najavio je daljnje aktivnosti. -'U idućem razdoblju trajanja projekta bavit ćemo se mjerenjem rezultata jer se radi o prvom ovakvom projektu ne samo u Hrvatskoj nego i na području cijele jadranske regije. Cilj je ispitati ovu tehnologiju, istražiti njenu isplativost da bi se mogla dalje korisiti, ne samo u Dubrovniku nego i u Hrvatskoj.'

-'Sada se vidi opravdanost osnivanja DURA-e', bio je kratak gradonačelnik Andro Vlahušić. Procijenio je kako će Grad Dubrovnik biti prvi u Hrvatskoj po izvlačenju sredstava iz fondova EU.

Postrojenje će u zimskim danima kada razina sunčane insolacije bude dovoljna, omogućavati potpuno besplatno grijanje objekta, dok će za vrijeme kišnih dana kada je razina insolacije manja koristiti električnu dizalicu topline (zrak-voda) koja također upotrebljava obnovljive izvore energije.



Popularni Članci