ZAŠTO ŠUTE? Korona je eskalirala na jugu, a od Stožera i epidemiologa ni riječi

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Prošle godine su se organizirale konferencije za novinare na praktički nekoliko zaraženih osoba, a sad na veliki porast zaraženih nema uopće nikakve povratne informacije od strane Stožera civilne zaštite.

Napose to vrijedi za šefa županijskih epidemiologa dr. Mata Lakića, koji se manje do više ne javlja na pozive medija kako bi javnosti objasnio o čemu se tu radi.

Gostuje on na lokalnoj televiziji, daje tu i tamo izjavu kao da se tu radi o javnom servisu, ali to je nedovoljno jer pitanja je puno.

Ljude zanima je li porast možda zbog otvaranja škola, Feste svetog Vlaha, možda prevelikog druženja po trgovima i poljanama ili se jednostavno radi o nekoj vrsti slučajnosti.

Shvatljivo bi ponašanje Lakića bilo da je broj zaraženih na sličnim ciframa kao prije mjesec dana, ali brojevi u ovom slučaju itekako rastu, kako na nivou Grada Dubrovnika, tako i cijele županije, posebno Konavlima, gdje je tamošnji načelnik Božo Lasić upozoravao kad je bilo sedam zaraženih. Danas ih je 35.

Sve to nam kazuje da se nešto događa, a odgovora, onih konkretnih odgovora izuzev dnevnih priopćenja nema.

Potrebno je objasniti neke trendove i tendencije, ali i glasom struke smiriti građane, umiriti im strahove, pogotovo jer su ionako na izmaku snaga uz sva ograničenja.

Nadamo se da će se ubrzo takvo što i dogoditi.

Popularni Članci