Profesionalci o streljaštvu: Slučaj iz Beograda nema veze sa sportom, to je patologija i nepridržavanje zakona!

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Osobna arhiva
Nezapamćena tragedija dogodila se u školi u Beogradu na Vračaru, kada je dječak od 13 godina ubio više učenika, ali i čovjeka koji je radio kao osiguranje u školi.

Dječak nije pokazao nimalo kajanja za zločin koji je počinio. U policiji je sve ispričao što i kako je planirao, navodi izvor beogradskog Blica koji je upoznat sa slučajem. Kako saznaje Blic, dječak K.K. koji je počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" sam je napravio Molotovljeve koktele koji su mu pronađeni u ruksaku.

"Otac ga je vodio u streljanu, puno je vježbao i očigledno je bio jako vješt čim je čuvara upucao s 14 metara“, kazao je za srpske medije ovaj sugovornik. On je istaknuo kako je K.K. već duže vrijeme posjećivao psihologa. Prema informacijama policije na terenu, policajci su ga u automobilu pitali je li svjestan što je učinio, na što je on odgovorio: "Jesam, ubio sam najmanje osmoro ljudi, a najviše 25", prenosi Blic. Dječaka je otac navodno dovodio na treninge airsofta, vojno-taktičke simulacije, te su zajedno vježbali.

Ova krvava tragedija sve je šokirala, a potegnula je i brojna pitanja od kojih je jedno kako je dijete te dobi moglo biti obučeno za pucanje. Naime, on je pri svom ubojitom činu koristio poluautomatski pištolj "CZ shadow 2 black" kalibra 9 milimetara što je moderno i pouzdano oružje proizvođača "Češka zbrojovka" kapaciteta 17 metaka u okviru plus jedan u cijevi. Na Wikipediji stoji kako je ovaj pištolj vrlo dobro prihvaćen na tržištu, a tijekom godina pokazao se kao pouzdano i isplativo oružje. Sve navedene značajke utjecale su na njegovo prihvaćanje kao službenog oružja vojske i policije diljem svijeta, izbor mnogih sportskih strijelaca i naravno građana, za potrebe osobne zaštite.

VAŽNA JE PSIHOLOŠKA, ALI I FIZIČKA SPREMNOST

Predsjednica službena i trenerica Streljačkog društva Dragovoljac iz Mokošice Žana Bonačić kazala je kako je streljaštvo natjecateljski sport koji razvija umijeće pogađanja pokretnih i nepokretnih meta s različitom vrstama oružja. Društvo Dragovoljac ima oko 50-ak članova od kojih je 30-ak djece.

- Sport je dio olimpijskih igara od njihovog postojanja i jedan je od najzastupljenijih sportova s velikim brojem natjecatelja koji sudjeluju na olimpijskim igrama. Karakteristično je što se svaki natjecatelj natječe samostalno pa je dobar za djecu koja nisu za ekipne sportove koji su inače kod nas najpopularniji. Tu je važna velika psihološka, ali i fizička spremnost svake osobe – kazala je Bonačić dodavši kako Društvo Dragovoljac radi isključivo sa zračnom puškom i pištoljem na 10 metara.

Stvar je u tome, dodala je Bonačić, kako ne treba miješati sport s neodgovornim ponašanjem i nepoštivanjem zakona.

- Zakon o oružju jer dobro napisan i znaju se pravila ponašanja; od toga s koliko godina se može koristiti koje oružje, prolaze se liječnički pregledi, oružje se doma mora držati pod ključem u posebnim ormarićima… Slučaj iz Beograda ne bih povezivala sa sportom, jer je to patologija i nepridržavanje zakona o oružju – izričita je Bonačić.

Što se tiče ponašanja u streljani predsjednica kluba je istaknula kako se svako dijete mora ponašati po pravilima.

TRENER JE UVIJEK UZ DJECU U STRELJANI

- Puno pričamo o odgovornostima i sigurnosti pa tako u streljani nema okretanja prema drugoj djeci, jasno se zna kako se nosi puška, tek pri ulasku u streljanu daje se municija, a trener je uvijek uz djecu koja tek s navršenih devet godina mogu pucati iz zračnog oružja – pojasnila je trenerica Bonačić dodavši kako je streljačkom društvu cilj maknuti djecu s ulice i smanjiti veliki utjecaja interneta na njih.

Istaknula je kako je tragedija u Beogradu jako potresla.

- Ja ovo gledam na drugačiji način iako će možda mnogi povezati s negativnim utjecajem oružja. Sportove gledam kao nešto pozitivno što trebamo razvijati među djecom, a sve drugo je ludilo koje vlada u cijelom svijetu sve više i više. Problemi djece se ne rješavaju kako treba, roditelji imaju sve manje vremena, djeca previše sati provode na internetu i na igricama.. Sve to utječe na njihov razvoj – mišljenja je Bonačić koja je komentirala oružje koje je 13-godišnjak iz Srbije koristio pri likvidaciji djece i zaštitara. Prema zakonu, pojasnila je ona, dječak nije smio koristiti pištolj ni u streljani nego samo zračnu pušku koja je za one ispod 18 godina. A problem je, dodala je, i držanje oružja u obiteljskoj kući koje nije bilo na sigurnom.

Član streljačkog kluba iz Ploča Ante Beader istaknuo je kako je streljaštvo sport kao i svaki drugi koji ima svoje vrijednosti i pravila.

SVAKI STRIJELAC OSUĐUJE OVAJ ČIN

- Kroz svaki sport se razvijaju disciplina, kolegijalnost, natjecanje, izazov, koncentracija i rad na sebi. U pravilu su svi sportaši osviješteni i svjesni su opasnosti koje se pojavljuju. Rijetko tko se bavi sportom će zloupotrijebiti stečeno znanje i vještine. U streljaštvu se najviše razvija mirno stanje uma i koncentracija, a nezamislivo je da netko to zloupotrijebi ili svoje neke probleme pokuša riješiti na takav način. Tu se radi o psihički stabilnim i obučenim osobama. S druge strane, svaki član nekog streljačkog kluba je zaljubljenik u oružje i tako ga tretira. Svi su upoznati sa zakonom i svjesni su da i najmanji problem koji prouzroče odvaja ih od sporta i oružja – kazao je Beader dodavši kako je sve stvar pojedinca hoće li vještinu zloupotrijebiti.

Istaknuo je kako streljanje nije klasično pucanje nego gađanje i ostvarivanje što boljih rezultata ciljajući metu.

- Pucači vole pucati i u boce, kante, stabla, prozore, a neki nestabilni i psihički upitni ljudi, iz nekih svojih razloga, usmjeravaju oružje prema drugim živim bićima. To je klasična zlouporaba. Stvar je cijele zajednice, sustava školovanja i odgoja te na kraju pojedinca, na kojem je stupnju razvoja i svijesti o sebi i drugima – navodi Ante Beader.

Osvrnuo se i na slučaj iz Beograda.

- Pucanje nema nikakve veze s gađanjem u metu i sportom kao takvim, streljaštvom se bavi isključivo uz trenera koji je osposobljen u svim segmentima poučiti strijelca, a ne ide se s ocem na pucanje. Zasigurno svaki strijelac, više nego obični ljudi, osuđuje takve činove jer u javnosti mogu prouzročiti negativni stav o bavljenju streljaštvom kao sportom. Vjerojatno će to kod određenog broja ljudi izazvati takav učinak što je u konačnici i razumljivo – zaključio je za Dubrovački dnevnik član streljačkog kluba iz Ploča Ante Beader.

Popularni Članci