PRIVILEGIJA JE POSJETITI LOKRUM ZIMI Botanički vrt pretvara se iz ružnog pačeta u bijelog labuda (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Lokrum će u novu sezonu, koja se očekuje da će  početi 11. travnja, ući s obnovljenim Botaničkim vrtom koji je već neko vrijeme u nezadovoljavajućem stanju.

- Bilje je počelo dolaziti na otok - govori nam ravnatelj JU Rezervat Lokrum Ivica Grilec s kojim smo obišli izvođenje radova na obnovi Botaničkog vrta čija je ukupna vrijednost oko 3,8 milijuna kuna. Grilec pojašnjava kako se radi na uklanjanju oštećenog biljnog materijala i sadnji 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica na 13 polja što će novi Botanički vrt učiniti respektabilnim mjesto za obilazak posjetitelja koji stižu na ovaj posebni rezervat šumske vegetacije u blizini Dubrovnika.

Botanički vrt ranije je bio bogat egzotičnim vrstama bilja, no obnovom istoga doći će do preinaka po tom pitanju.

NAGLASAK NA AGRUME

- Koncept je lagano promijenjen. Prije su ljudi bili stacionirani, nisu toliko putovali, a trgovci, vlastela i pomorci obilazili su svijet i tako donosili egzote što je predstavljeno domaćoj javnosti. Danas je sve puno mobilnije pa trend u botaničkim vrtovima ovoga tipa je da se krene predstavljati bilje koje je vezano za to područje kao i za njegovu povijest - pojasnio je ravnatelj Ivica Grilec dodavši kako je Javna ustanova Rezervat Lokrum tako krenula u proces revitalizacije vrta s naglaskom na agrume.

Goran Mratinović

- Zapravo i samo ime Lokruma potječe od naziva agrum, latinski Lacroma. I misija Benediktinaca koji su ovdje uzgajali razne agrume je da su ih dalje širili po dubrovačkom području. Uglavnom, veći naglasak će biti na te vrste, no egzoti nisu izbačeno nego je koncept malo promijenjen - naglašava Grilec te dodaje kako su izbačene osušene i propale biljke, a obavljeno je standardno arborikulturnu i hortikulturno orezivanje.

Radovi na Botaničkom vrtu su u završnoj fazi pa su tako vidljive konture prostora s popratnim sadržajima. Kako je osnovni cilj prvenstveno nastavak očuvanja bogatog biljnog resursa, ali i uređenje svih površina, postavljene su kamene klupe, informativni paneli te posebno uređena polazišna točka u vrt kao i staze za šetanje.

- Na ove staze doći će još jedan sloj koji će biti u razini kortenskih rubova, a i grmoliko aromatično bilje će dodatno ukrasiti ivice. Interpretacijske površine imat će emajlirane natpise koji će informirati posjetitelje o biljkama, a svaka će biti označena i samostalno interpretirana. Imat ćemo i takozvani 'zdenac života' koji je zamišljen kao točka početka obilaska Botaničkog vrta za stručna vodstva i grupe. Želimo intenzivirati vodstva kroz Botanički vrt jer njegova osnovna funkcija je edukativna - opisao je ravnatelj Grilec istaknuvši kako su klupe i zdenac rađeni od istog kamenog materijala.

VEĆI BROJ GRATIS ODLAZAKA ZA DUBROVČANE

Osim Botaničkog vrta koji će zasigurno početkom sezone iz ružnog pačeta preobraziti se u predivnog labuda, uredit će se i prostor Lazareta gdje su ranije boravila četiri spašena tovara koji su sada smješteni u jedan OPG.

- Oni će sigurno imati bolji tretman nego što je to bilo na otoku. Na neki način su uzurpirali deset tisuća kvadrata lazareta koji će već za ovu sezonu biti otvoreni za posjetitelje i taj prostor namjeravamo predstaviti kao mirnu i tihu oazu - kazao je ravnatelj. Također, na Lokrumu se planira i graditi novi staklenik koji uvijek predstavlja najatraktivniji dio svakog botaničkog vrta.

Goran Mratinović

U tijeku je uređivanje prostora u arsenalu Lugareve kuće koji će biti dobro doći posjetiteljima kao zaklon dok čekaju brod za vrijeme kiše. Osim toga, pokrenut je i projekt "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja" koji će povezati Rezervat Lokrum i Arboretum Trsteno za što je raspisan natječaj za novi brod s hibridnim pogonom, kapaciteta 50 putnika i vrijednosti nešto manje od četiri milijuna kuna. Sredstva su osigurana 70 posto iz EU fondova, a ostatak pokriva Rezervat za projekt koji ima za cilj stvaranje novih turističkih proizvoda.

U skoro vrijeme stižu i promjene za ugostitelje koji posluju na otoku. Kako nam pojašnjava ravnatelj Grilec, od njih se očekuje da podignu ekološke standarde ugradnjom kompostera, a ugovorom s Rezervatom bit će dogovoren prestanak korištenja plastike za jednokratnu uporabu.

Rezervat Lokrum od ove sezone udvostručuje broj gratis odlazaka za Dubrovčane. Do sada su imali pravo na dva do četiri gratis odlaska mjesečno što je ukupno 30 godišnje. Od ove sezone broj gratis odlazaka povećava se na osam odlazaka mjesečno, ukupno 64. Zadnjih godina ovu privilegiju osim građana Dubrovnika koriste i stanovnici Općina Konavle, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja, a najavljeno je kako će ta praksa nastaviti i ove godine.

Goran Mratinović

JU Rezervat Lokrum očekuju i veliki zahvati na Benediktinskom samostanu i tvrđavi Fort Royal što će zasigurno biti posebna atrakcija. Ravnatelj pojašnjava kako za realizaciju tih projekata i ostvarenje ostalih ciljeva bit će potrebna značajna financijska sredstva tako da će ulaznice od ove sezone biti nešto skuplje. Turisti će od ove godine izdvojiti 200 kuna za posjet otoku, dok oni koji imaju boravak u Dubrovnik plaćat će umjesto deset, dvadeset kuna.

- Ustanova uspješno posluje. Cijena je jedan od alata upravljanja Rezervatom, a mi te novce moramo vratiti našim posjetiteljima konkretnim ulaganjima i unapređenjem usluge – zaključio je za Dubrovački dnevnik ravnatelj Javne ustanove Rezervat Lokrum Ivica Grilec.

Popularni Članci