PRIPREMITE ŽELUCE! Na Stradunu od Dubrovačke trpeze, preko palačinaka do cocktail showa
Gastronomski festival Good Food Festival Dubrovnik po prvi put bit će održan u Dubrovniku od 23. do 26. listopada, a njegov program predstavljen je danas u prostorijama Turističke zajednice Grada Dubrovnika na Pilama. Riječ su imali pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i more Grada Dubrovnika Milan Perić, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić i koordinatorica u Odjelu za razvoj turističkog proizvoda Blaženka Kordić Aleksić.
Program je predstavila Kordić Aleksić koja je kazala kako je riječ o četiri dana programa prilikom kojeg će se organizirati više prezentacija kulinarskih specijaliteta tipičnih za naše podneblje, kuharica na engleskom jeziku, programa za djecu, kušanja regionalnih vina, radionica te ostalih programa.
U sklopu programa na Stradunu će se održati tradicionalna Dubrovačka trpeza u četvrtak, 23. listopada s početkom u podne, u organizaciji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i strukovnih organizacija. Tako će duž Straduna, baš kao i prethodne četiri godine koliko se manifestacija održavala, biti postavljeni stolovi na kojima će se predstaviti ponuda velikog broja dubrovačkih hotela i restorana, konavoskih i peljeških vinara, pekara i slastičarnica, kao ugostitelja iz dubrovačke regije. Sredstva uprihodovana od Dubrovačke trpeze bit će donirana u humanitarne svrhe.
Od 10 do 12 sati održat će se radionice bruštulanih mjendula koje organizira DEŠA – Dubrovnik u Lazaretima.
Sutradan, 24. listopada, u restoranu Arsenal s početkom u 10:30 sati održat će se prezentacija i kušnja stonske torte, dok će se od 10 do 12 sati održavati radionica izrade arancina u sklopu DEŠE. Istog dana, od 18 do 19:30 sati ispred palače Sponza, održat će se manifestacija pod nazivom 'Vino, sir i jazz' prilikom koje će posjetitelji moći kušati Plavac mali i aromatične hrvatske sireve.
U subotu, 25. listopada, najmlađi će moći uživati u Festi od palačinaka ispred palače Sponza prilikom kojeg će učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik peći palačinke, dok će učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića biti zaduženi za Face-painting. Najmlađi će moći uživati u zabavnom programu kojeg će voditi DJ Vjeverica, a tu će biti i glazbe, klaunova i balona.
Istog dana, od 10 do 12 sati u DEŠI će se održavati radionice izrade džema od ljute naranče.
Od 12 do 16 sati u restoranu Kopun na Poljani Ruđera Boškovića održat će se objed s knezom gdje će se po promotivnoj cijeni moći uživati u tradicionalnim šporkim makarulima, kopunu na dubrovački način i rozati.
Od 16 do 18 sati u palači Sponza održat će se prezentacija knjige 'Dubrovnik table' autorica Katije Živković i Mie Erak.
Nakon toga, svi zainteresirani moći će uživati u večeri s poznatim chefom Matom Jankovićem u restoranu Porat u Hotelu Hilton Imperial Dubrovnik, s početkom u 19 sati. Riječ je o meniju s pet sljedova koji će predstavljati spoj kuhinje sjeverne i južne Hrvatske po promotivnoj cijeni od 200 kuna.
Posljednjeg dana Festivala, 26. listopada, DEŠA Dubrovnik organizirat će radionice izrade kontonjate i mantale. U podne će restoran Sesame predstaviti druge načine pripreme ribe, a program će biti zaključen cocktail showom ispred crkve sv. Vlaha u 20 sati.
Osim spomenutog programa, svaki dan će se na Pilama od 9 do 20 sati održavati Sajam zdrave hrane i domaćih proizvoda, slatka popodneva u Hotelu Hilton Imperial od 15 do 18 sati, festivalskim menijima u dubrovačkim restoranima te u gastroturi: Dubrovnik na pjatu u 14.30 sati kod Velike Onofrijeve fontane. Osim toga, u suradnji s Kinematografima Dubrovnik u dubrovačkim kinima će se održavati posebni filmski program u sklopu kojeg će se prikazivati filmovi o hrani, dok će Dubrovačke knjižnice u svojim izlozima istaknuti kuharice.
'Pripremite želuce, svakako ćete imati što kušati,' poručio je pročelnik Perić koji je pozvao i sve zainteresirane ugostitelje s dubrovačkog područja da su sklopu Dubrovačke trpeze predstave svoj rad.
'Sezona u Dubrovniku završava 31. prosinca, a počinje 1. siječnja.,' dodao je Perić.
Vlašić je naglasila kako je riječ o raznovrsnom programu za sve generacije, ali i kako je to pokazatelj kako turistička sezona u Dubrovniku gotovo da i ne prestaje.
Glasnogovornica TZ Grada Dubrovnika Jelka Tepšić kazala je kako je dubrovačka TZ jedan od finalista u akciji nagrađivanja izvrsnosti i dostignuća u turizmu za nagradu Inovacija godine za aplikaciju 'Last minute'. Riječ je o besplatnoj aplikaciji za turiste koji će putem Wi Fi mreže dobivati poruku o raspoloživom privatnom i hotelskom smještaju u Dubrovniku. Proglašenje pobjednika održat će se 17. listopada u Opatiji.
Nakon predstavljanja programa Festivala, svoje slastice je predstavila diplomirana slastičarka Lucija Tomašić.