PRIJAVILO IH SE 430 Cijepljenje turističkih djelatnika počelo u Gospinom polju (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č., DD
Počelo je organizirano cijepljenje turističkih djelatnika u Gospinom polju.

Njih je danas obišla ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Očekuje se da će se cijepiti oko 430 prijavljenih turističkih djelatnika.

- S obzirom na važnost i značaj Dubrovnika početak kreće ovdje. Važno nam je poslati poruku sigurnosti, zato je važno da se turistički djelatnici u što većem broju odazovu. Cijepljenje se nastavlja organizirano po ostalim županijama. Važno je da su turistički djelatnici stavljeni na listu prioriteta. Odazvalo se njih 70 posto, a očekujemo i više. - rekla je ministrica Brnjac.

Cijepljenje je organizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a Ministarstvo turizma i sporta je putem strukovnih udruženja prikupljalo broj zainteresiranih. Ministrica Brnjac je pojasnila kako su prvi na redu bili oni djelatnici koji su u direktnom kontaktu s gostima poput konobara i kuhara, a kasnije oni ostali.

- Kriteriji su bili prvenstveno epidemiološki - naglasila je Brnjac. 

- Očekujemo da prije početka turističke sezone svi turistički djelatnici budu procijepljeni. - dodala je.

Navela je kako je "ministarstvo kojem je na čelu, ali i Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu s britanskom Vladom, ali i ostalima te se radi na predstavljanju Stay safe programa", dodajući "kako su od 1. travnja usvojili kriterije koji su definirane za ulazak u Hrvatsku". Dodala je i kako "Vlada s 20 milijuna kuna subvencionira antigenska testiranja".

- Pokazuje se interes prema Dubrovniku. Što se tiče nacionalnog turizma, prošle godine su bila loša očekivanja, a pokazalo se boljim nego što jest. Ove godine vjerujem da može biti dobro. Inače, projekt "Stay safe in Croatia" ima zadaću da se svi pridržavamo epidemioloških mjera. Mi smo prije nekoliko tjedana imali ekipe iz Njemačke koje su došli snimiti kakva je situacija i kakva je situacija u restoranima, hotelima i to prenose na svojim tržištima. To možemo očekivati i ovo ljeto. Antigenskim testovima omogućit će se turistima i testiranje uz simboličnu cijenu.- kazala je Brnjac.

Odgovorila je na pitanje oko Covid putovnica.

- Mi smo donijeli sve potrebno iz uredbe. i sad je sve na Europskom parlamentu. Očekujem da bi trebalo ići od sredine lipnja. - precizirala je. 

Dodala je kako će sve Zračne luke imati mogućnost antigenskog testiranja, naglasivši da je bitno da budu punktovi i u marinama. A razmišlja se, ističe, i o organiziranom cijepljenju privatnih iznajmljivača. 

Župan Nikola Dobroslavić dodao je kako je Dubrovnik najteže pogođeno područje Covid krizom.

- Imali smo pad više od 80 posto u odnosu na 2019. Imamo odličan odaziv na cijepljenje u županiji i ovim ćemo ubrzati cijepljenje ukupnog pučanstva, pozivam sve da se odazovu na cijepljenje i da stvorimo epidemiološku sliku koja će nam biti uvjet dobre sezone. - njegove su riječi.

- Vjerujem da možemo ostvariti od 60 do 70 posto turističke sezone od 2019. godine. To ne zavisi o situaciji u Hrvatskoj nego i u emitivnim zemljama. Vidimo da se brzo procjepljuje Velika Britanija. Moramo nastaviti ovako raditi i poduzeti sve druge mjere da budemo sigurna turistička destinacija. - kazao je Dobroslavić.

Zaključio je kako u županiji cijepljenje ide brzo te kako će od idućeg tjedna biti tri organizirana cijepljenja tjedno. Naveo je kako je dobar odaziv i na cjepivo AstraZeneca u županiji Dubrovačko-neretvanskoj.

V.Salvia/ A. Čakić

Popularni Članci