TJEDAN U RETROVIZORU Prethodni dani u znaku pregovora za spas turističke sezone i EU projekata

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Gradonačelnik Mato Franković održao je ovoga tjedna niz sastanaka i pregovora za spas turističke sezone koja je teško pogođena posljedicama koronavirusa. Osim toga, Grad Dubrovnik je kroz projekt 'Grad ZA djecu', putem EU fondova, osigurao vrijednu opremu za dječje vrtiće, a pokrenuto je i javno savjetovanje za projekt dubrovačke stanogradnje u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji na području grada.

Kroz EU projekt „Grad ZA djecu“ opremljeni vrtići Palčica, Pčelica, Pile i Ciciban, za tri gradska vrtića nabavljen Montessori pribor vrijedan gotovo 200 tisuća kuna

U sklopu EU projekta  „Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika“ u dječjim vrtićima „Pčelica“ i „Palčica“ opremljene su senzorne sobe. Nabavljena oprema ukupno je vrijedna 150 tisuća kuna, a financirala ju je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Senzorne sobe služe za poboljšanje kvalitete života djece s poteškoćama u razvoju i edukaciju njihovih obitelji.

U sklopu EU projekta  „Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika“ nabavljena je oprema za provođenje sportskog programa u tri dječja vrtića.

Sportsku opremu vrijednosti 220 tisuća kuna financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ista je nabavljena za dječje vrtiće „Pile“, „Ciciban“ i „Palčica“.

U sklopu projekta  “Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika”, uz sportsku opremu i opremu za senzornu sobu,  nabavljena je i oprema za provođenje Montessori programa, a koju je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

Montessori pribor, didaktički materijali izrađeni od ekoloških materijala i obojeni prirodnim bojama,  ukupne vrijednosti od 188 tisuća kuna, nabavljen je za tri dječja vrtića: „Škatulica“, „Pčelica“ i „Palčica“. U Montessori sobama djeca uče kroz igru te im se razvija matematički i induktivni način razmišljanja koji im pomažu u daljnjem školovanju i životu.

Pregovori za spas turističke sezone

Gradonačelnik Franković se sastao s predstavnicima turističkih vodiča,

Govoreći o posljedicama koje je prouzrokovala epidemija koronavirusa u sektoru turizma i prometne povezanosti, gradonačelnik Franković sudionike sastanka izvijestio je o glavnim zaključcima sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem održanog prošlog tjedna u Banskim dvorima. Prvenstveno, s obzirom da je Dubrovnik u potpunosti avio-destinacija, naglašena je važnost osiguranja pretpostavki za slijetanje međunarodnih letova na Zračnu luku Dubrovnik. Jedan od važnih ciljeva je omogućiti slijetanje charter letova kao privatnih zrakoplova s područja Europske unije i Velike Britanije u Zračnu luku Dubrovnik te uplovljavanja mega jahti.

- Ova sezona će biti daleko od idealne, očekujemo ostvarenje 30 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa i u tom smislu sam optimističan da ćemo to i ostvariti. Cilj je da gospodarstvo preživi do proljeća 2021. i da gubici budu što je moguće manji – naglasio je gradonačelnik Franković. Dodao je kako do kraja ove godine nije realno očekivati kruzerske goste.

Sastanak na temu pokretanja međunarodnih avio letova za Dubrovnik

Također, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić održali su sastanak s predstavnicima najvećih hotelskih kuća na području grada Dubrovnika te direktorom sektora komercijalnih poslova Zračne luke Dubrovnik Ivanom Maslaćem na temu pokretanja međunarodnih avio letova za Dubrovnik.

Na sastanku je dogovorena marketinška strategija kojom će zajednički nastupiti Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Zračna luka Dubrovnik, a sve s ciljem poticanja avio prijevoznika na uvođenje linija za Dubrovnik.

CLIA s gradonačelnikom Frankovićem na temu cruise turizma

Kako su izvijestili gradonačelnika Frankovića, cruise kompanije na čelu s CLIA-om, u suradnji sa stručnjacima s područja zdravstva, novim će propisima definirati sve mjere i protokole na brodovima, od trenutka ukrcaja do iskrcaju putnika i posade kako bi se sigurnost boravka na cruiserima digla na najveću razinu. S mjerama će uskoro izaći u javnost, smatrajući kako će još do kraja ove godine cruise tržište pomalo zaživjeti.

Gradonačelnik Mato Franković izvijestio ih je o situaciji s Covid-19 na području Dubrovnika i Hrvatske te ujedno iznio kako je dubrovačka luka spremna, kao i u razdoblju do sada, primiti pomorce koji se nastoje vratiti u matične zemlje iz raznih krajeva svijeta. Poštujući, pritom, sve propisane protokole, uključujući i testiranje na koronavirus.

Isto tako, izvijestio je o pripremi Dubrovnika kao turističke destinacije za sve turiste, što uključuje i formiranje karantene za slučaj potrebe te je izrazio spremnost Dubrovnika da primi cruisere u trenutku kada se za to steknu svi uvjeti.

Gradonačelnik s britanskim veleposlanikom o ovogodišnjoj sezoni

Tema razgovora bila je spremnost Dubrovnika da ove sezone, čim se za to ostvare sve pretpostavke poput otvaranja granica, primi posjetitelje, u ovom slučaju britanske turiste koji su tradicionalno posebno naklonjeni Hrvatskoj i Dubrovniku.

Gradonačelnik je veleposlaniku tako predstavio sve što su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik, Opća bolnica Dubrovnik te drugi dionici poduzeli kako bi osigurali uvjete za što skoriju aktivaciju turističkog prometa, uključujući i prethodno spominjani program poticanja međunarodnih letova kroz targetiranu marketinšku kampanju. Poručio je da je Dubrovnik potpuno spreman prihvatiti britanske turiste po otvaranju granica i ponovnoj uspostavi direktnih letova.

Veleposlanik Dalglesih kazao je da je turizam značajni dio  ekonomije i u Velikoj Britaniji gdje se također nameće što skorija potreba normalizacije privrednih aktivnosti. Izrazio je uvjerenje da će britanski turisti putovati čim se za to ostvare osnovni preduvjeti i to im bude omogućeno kao i da Dubrovnik kod britanskih turista nije izgubio ni trunke svoje trajne privlačnosti te da će mu se rado vratiti. Pohvalio je spremnost Grada Dubrovnika da dočeka svoje goste i pruži im ugodan i siguran boravak.

DUBROVAČKA STANOGRADNJA Uvjeti za stanove za mlade obitelji upućeni na javno savjetovanje

Nacrt Odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji na području grada Dubrovnika objavljen je za javno savjetovanje na web stranici Grada Dubrovnika. Pozivaju se svi građani da se svojim prijedlozima i sugestijama uključe u kreiranje Odluke, kako bi se dobio što kvalitetniji dokument.

Javno savjetovanje otvoreno je narednih 30 dana, do 20. lipnja 2020., nakon čega će se izraditi Izvješće o provedenom savjetovanju, a konačna verzija Odluke proslijedit će se Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje. Tek potom kreće postupak prikupljanja zahtjeva, putem Javnog poziva.

Ovom Odlukom propisuju se uvjeti, mjerila i postupak za određivanje reda prvenstva za najam stanova na određeno vrijeme u vlasništvu Grada Dubrovnika, s mogućnošću kupnje.

Popularni Članci