'

PREDVIĐANJA Dubrovnik bi do 2030. mogao postati najgušće napućena turistička destinacija

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Koncentracija domaćih i stranih turista koji će posjetiti Dubrovnik u i u njemu prenoćiti rast će do 2030. godine po kilometru četvornom čak 70 posto, što će grad hrvatskog juga učiniti najgušće napučenom turističkom destinacijom.

Podatak je to iz analize “Stanje turizma 2024” konzultantske kuće McKinsey. Dubrovnik koncentracijom turista time pretiče Veneziju, New York, Amsterdam, Pariz i Rim, a analitičari McKinseyja upozoravaju kako je ključno da popularna odredišta budu spremna na rast globalnog turizma - prenosi Poslovni.hr. 

Za Dubrovnik analitičari McKinseyja u studiji ističu da je intenzivno sezonsko odredište s otprilike 20 puta više dolaznih zrakoplovnih sjedala dostupnih za prodaju tijekom vrhunca sezone u srpnju i kolovozu nego izvan sezone u siječnju i veljači. Gustoća najma za odmor može doseći oko 90 posto smještaja po četvornom kilometru ljeti.

Kao popularna destinacija za krstarenja Mediteranom Dubrovnik spada u najviši kvantil rizika u četiri od šest McKinseyjevih kategorija unatoč tome što je počeo poduzimati značajne korake u borbi protiv prenapučenosti. Kako pišu, grad je nedavno zabranio nove dozvole za privatni najam u svojoj povijesnoj jezgri kako bi se suprotstavio rastućim troškovima najma za lokalno stanovništvo, a rasporedi krstarenja se reorganiziraju kako bi se bolje rasporedio protok posjetitelja.

Za Dubrovnik se visoko rizičnim smatra ovisnost lokalne ekonomije o turizmu, gustoća u koncentraciji turista, preopterećenost infrastrukture i utjecaj na okoliš, dok su iskustvo posjetitelja i kulturno nasljeđe u zoni manjeg rizika.

McKinseyjeva studija Dubrovnik uz meksički Cancun i marokanski Marakeš svrstava u među odredišta koja su sezonski najviše preopterećena, odnosno u njima se spaja visoka koncentracija posjetitelja s ograničenim mogućnostima upravljanja turističkim protokom - piše Poslovni.hr.

Popularni Članci