Predstavljen projekt Imperial DOCVMENTA

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Arhivska
Povodom dovršetka istraživanja ratnih zbivanja na dubrovačkom području 1991./1992. godine Udruga Art FORMAT, u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata (HMDCDR), predstavila je sinoć, uoči Dana dubrovačkih branitelja projekt Imperial DOCVMENTA.

U 7 godina istraživanja i 5 godina snimanja Art FORMAT je kroz projekt Imperial DOCVMENTA okupio oko 750 branitelja, na 155 lokacija od Konavala do doline Neretve. Snimili smo izjave 450 sudionika ratnih zbivanja na prvim crtama obrane. Snimalo se 99 radnih dana i snimljeno je 80 sati izjava. Kad u konačnici bude dovršen ovaj će projekt rezultirati filmskim serijalom, knjigom, izložbom i internetskom galerijom s velikim brojem sudionika obrane šireg dubrovačkog područja u Domovinskom ratu 1991. godine.

Oliver Pezo, autor knjige Zagonetka pobjede, nastale na temelju snimljenih izjava branitelja, pozvao je sve sudionike projekta na autorizaciju tekstova koji se, kronološkim slijedom nižu na 960 stranica. Svi će tekstovi knjige koja je spremna za tisak uskoro biti objavljeni na našoj internetskoj stranici. Bit će to prvi put da se na ovakav način autorizira memoarska građa iz novije povijesti.

Varina Jurica Turk iz Dubrovačkih muzeja istakla je veliku vrijednost izjava prikupljenih od branitelja s prve crte bojišnice, a ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor naglasio je kako se "bez svjedočenja ljudi koji su neposredni sudionici obrane Dubrovnika ne može sagledati potpuna slika agresije koju je Hrvatska prošla u Domovinskom ratu". Jurica Turk i Nazor izrazili su želju da prikupljeno memoarsko gradivo, po dovršetku projekta, bude arhivirano i dostupno budućim istraživačima ratnih zbivanja 1991. godine.

Popularni Članci