'

Predstavljen dokumentarni film Marin Držić: hrvatski Shakespeare (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Levi
U prepunoj dvorani Visia koja je sinoć, 22. listopada, bila premala za sve zainteresirane, održalo se premijerno predstavljanje dokumentarnog filma Marin Držić: hrvatski Shakespeare / Marino Darsa: Lo Shakespeare croato o izložbenom projektu održanom u Milanu, u suradnji Doma Marina Držića i prestižne milanske institucije Velike Brere (Grande Brera). 

Radi se o dokumentarnom filmu u produkciji Doma Marina Držića i Velike Brere o izložbi Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato: Dal tesoro del patrimonio letterario e culturale croato ed europeo otvorenoj 2021. godine u Nacionalnoj knjižnici Braidense.

Autorica ovog značajnog međunarodnog izložbenog projekta je povjesničarka književnosti i izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Katja Bakija. 

Osim knjiga iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća i geografskih karata iz privatne zbirke Pambianchi-Kramarić milanskog odvjetnika i kolekcionara, zaljubljenika u Dubrovnik i Hrvatsku, Cristiana Pambianchija, izložba je predstavila i iznimno vrijedna izdanja iz bogatih knjižnih zbirki Braidense. Radi se, između ostalih, o jedinim sačuvanim primjercima prvih izdanja knjiga koje je Marin Držić tiskao za života 1551. u Veneciji (Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim ljepim stvarmi i Tirena).

Knjige prikazane na izložbi su tijekom povijesti Europi i svijetu otkrivale Hrvatsku i hrvatske autore, a u dokumentarnom filmu autorica Katja Bakija je istaknula posebno vrijedne, prvenstveno Marina Držića, ali i Marka Marulića, Nikolu Nalješkovića, Mavra Vetranovića, Ivana Gundulića itd. 

Nazočne je u ime Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića najprije pozdravio ravnatelj Nikša Matić. Naglasio je kako, iako bi više od svega željeli da se primjerci prvih izdanja Držićevih knjiga nalaze u njegovom rodnom Dubrovniku, sudbina htjela da se oni čuvaju u Milanu. Stoga DMD već godinama njeguje uspješnu suradnju s prestižnom talijanskom institucijom Velikom Brerom koja je putokaz za buduće međunarodne suradnje jer Dom Marina Držića kroči Držićevim, europskim putem.

Potom se u ime partnera na projektu, Velike Brere, video vezom uživo javio njen generalni direktor, Angelo Crespi i istaknuo važnost dosadašnje suradnje Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense te najavio buduće suradnje Velike Brere s ustanovama u kulturi Grada Dubrovnika.

Cristiano Pambianchi svoje je obraćanje okupljenima održao na hrvatskom jeziku, istaknuvši da, budući da smo u Hrvatskoj, trebamo govoriti hrvatski, čime je potaknuo zasluženi aplauz.

Autorica izložbe, i duša dokumentarnog filma, kako je rekao gospar Pambianchi, dr. sc. Katja Bakija, istaknula je važnost Marina Držića ne samo za hrvatsku, već i europsku i svjetsku povijest književnosti, jer kao što sami naziv dokumentarnog filma i kaže, on je naš Shakespeare, ali i Dante, Cervantes, Molière.

U ime grada Dubrovnika okupljenima se obratila dr. Katarina Doršner, Predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koja je sudjelovala i u otvaranju milanske izložbe 2021. godine te se prisjetila kako ju je ispunila ponosom zbog bogatstva naše književne povijesti i kulture predstavljenog Europi i svijetu.

Naposljetku, uslijedilo je prikazivanje dokumentarnog filma „Marin Držić: hrvatski Shakespeare / Marino Darsa: Lo Shakespeare croato“ koji ostaje kao trajan spomen na izniman izložbeni projekt koji povezuje dvije obale zajedničkog mora.

Popularni Članci