PRED MNOGOBROJNOM PUBLIKOM Gospar Niko Kapetanić predstavio svoju novu knjigu i vrijedno djelo (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Predstavljanje knjige Sve dubrovačke granice autora Nika Kapetanića, u organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine, održano je sinoć, 9. svibnja  u dvorani Sveti Vlaho u Sponzi.

O knjizi koja je donosi povijesni atlas s više od sto kartografskih prikaza promjena granica Dubrovačke Republike od 10. stoljeća do 1808. godine govorili su dr. sc. Josip Belamarić i autor Niko Kapetanić, uz prigodno obraćanje predsjednika Društva Vedrana Kosovića.

Prilikom svog izlaganja, Belamarić je istaknuo kako je opus Nika Kapetanića, okarakteriziran strasnim pisanjem, živopisnošću te širokim spektrom tema, a on se u potpunosti ogleda u ovoj knjizi. Radi se o prvom povijesnom atlasu u kojem je kroz brojne zemljovide, detaljno prikazan povijesni razvoj i realizacija dubrovačkih granica stoga postaje važnim alatom svim istraživačima geneze Dubrovnika i njegove teritorijalne cjelovitosti.

Niko je Kapetanić rođen je 3. listopada 1952.u Lovornom. Nakon  gimnazije u Dubrovniku završio je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu 1977., stekavši zvanje magistar ing. techn. aliment. Bio je dugogodišnji predsjednik Matice hrvatske u Konavlima i Društva prijatelja dubrovačke starine u Dubrovniku. Godine 1995. odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata. Nagradu Grada Dubrovnika dobio je 2007., a iste godine i Nagradu za životno djelo Općine Konavle. Nakon godišnje nagrade 2000., nagradu za životno djelo dodijelila mu je Dubrovačko-neretvanska županija 2015. godine. Matica hrvatska dodijelila mu je 2008. godine Zlatnu povelju za knjigu Poštanski žigovi dubrovačkoga područja 1763. - 1918. Proglašenje "Pozitivcem  godine" za 2013. u organizaciji Dulista. Godine 2022. Društvo prijatelja dubrovačke starine proglasilo ga je počasnim članom Društva. Autor je više desetaka knjiga i znanstvenih radova.

Popularni Članci