POTRESNA ISPOVIJEST NA PAVELINOJ TRIBINI Bivša ovisnica: 'Sad se naježim kad se sjetim što sam bila postala...'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Velika javna tribina pod nazivom 'Izaberi život, ne drogu' održana je danas u ljetnom kinu Jadran, u organizaciji Denisa Pavele i udruge 'Sigurnost u prometu Dubrovnik' čiji je predsjednik. Svakako, najveću pozornost izazvala su izlaganja Slavka Sakomana, primarijusa te redovitog profesora psihijatrije i znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu te bivše ovisnice, a sadašnje djelatnice zajednice Susret iz Zagreba Mare Dorčić.

Pavela je na samom početku iznio zabrinjavajuću statistiku.

"Uočen je ozbiljan porast konzumacije svih vrsta opojnih droga, a posebno u koroni. Udvostručio se broj odraslih koji su 2020. godine koristili neku ilegalnu drogu u odnosu na 2011. Bio je to najčešće kanabis koji se 2019. godine koristio dvostruko više nego 2011., među odraslim i mlađim odraslim osobama," izjavio je.

Gradski pročelnik Đivo Brčić kazao je kako je teško pronaći jedinstven recept, no kako bi djelovanje trebalo biti usmjereno u više smjerova, od lokalne zajednice do svakog pojedinca.

"Grad Dubrovnik se trudi kroz programe za djecu i mlade poticati kreativne talente i djelovanje te pokušavamo kroz strateški projekt Mladi i Grad skupa te Centar za mlade učiniti što više toga da bismo mlade privukli i ponudili nove projekte, a odvukli pažnju od ovoga što se blizu njima nalazi. Oko svih nas se nalazi, ali mladi su tu posebno ranjivi. Sve te opojne droge se obično nalaze preblizu područja gdje se mladi kreću i okupljaju," izjavio je.

Novinarka Danijela Demarin Hasanović je kazala kako mediji imaju veliku ulogu u osvješćivanju mladih od opasnosti od opojnih droga te je kazala kako je jedan od ciljeva medijskog priloga i to da konzumenti medijskog sadržaja iz njega izvuku i određenu pouku. No, napomenula je kako odgovornost nije samo na medijima nego i na svim kreatorima medijskog sadržaja, u što spadaju i sve one osobe koje se služe društvenim mrežama.

"Ne stvaramo samo mi medijski djelatnici sadržaj, svi vi mladi profile na društvenim mrežama. Pretpostavljam kako stvarate sadržaj, netko će ga pročitati, netko će na njega reagirati, dakle nekoga će to nasmijati ,nekoga rastužiti, netko će ostaviti neki komentar... Što znači da je i na vama i na nama određena odgovornost," istaknula je.

Najveći hrvatski autoritet na području liječenja ovisnosti dr. Slavko Sakoman je kazao kako je konzumacija droge značajno porasla. 

„U 10-ak godina je došlo do značajnog porasta konzumenta opojnih droga, no glavnina se dogodila od 2015. do 2019. godine. Čak je do 2014. godine stvar bila donekle u granicama. Financijski aspekt na uličnoj razini te potrošene droge iznosi osam milijardi kuna 2019. godine, a novac se uglavnom pere preko casina kojih imamo više nego čitava Skandinavija. Nije to samo količina koju su potrošili neki tinejdžeri nego je to droga koja je kontaminirala desetine tisuća mozgova,“ izjavio je dodavši kako se taj problem posebno javlja i kod liječnika u Hrvatskoj.


„Došla je jedna doktorica koja je kazala kako je brine muž. Rekla je da su pošli na neku jahtu da se odmore. Žene su bile na palubi, radile su neki ručak, a oni su pošli negdje dolje i vratili se veseli. Skakali su po brodu kao majmuni, grlili ih i ljubili, neki su pokazivali mišiće. Analizom smo došli do zaključka da je njen suprug uzeo ecstasy, a ostali koji su bili puni energije, pitanja i tema kokain. Bio je to jedan kirurg, dobar čovjek, pa je došao i jedan kirurg iz susjedne bolnice i sl. Oni su mi dali sliku svijeta kojeg vi ne vidite,“ izjavio je dodavši kako je ovakva problematika u razvijenijim zemljama bolje riješena jer se stvara svijest kakav utjecaj droga ima na mentalno stanje i ponašanje ljudi.


U prevenciji droge je istaknuo i važnost obitelji te naglasio rezultate harvardske studije prema kojoj su najsretniji oni koji u zajednici imaju tople, privržene odnose.

Upozorio je na štetnost marihuane.


„Mediji su napravili grešku kad su tamo 2013. ili 2014. godine pisali o marihuani kao da je lijek. Pa ispada ako duvaš marihuanu, da ćeš biti zdrav. A recimo u Maroku gdje se ona naveliko puši je enormno visoka stopa karcinoma pluća,“ izjavio je.

Dorčić je iznijela potresno svjedočanstvo o njenom putu u ovisnost.


„Počela samo kao maloljetnica, bio je to standardni početak, dakle 'trava' i alkohol. Kasnije je bilo speeda, kokaina, ali u principu moja droga je bila heroin. I danas dosta ljudi na kraju do nje dođe jer to je droga koja vas smiri, dovede u red, kad se sve izmori i izgnjavi. A kraj? Kraj se dogodio kad sam shvatila da sam grozna majka, da imam dvoje djece... Rekla sam sebi – ok, dokle? I sad se naježim kad se sjetim što sam postala, a to ni u ludilu nisam htjela postati. Nisam htjela biti osoba koja zapostavlja djecu i nema nikakvu kontrolu nad svojim životom. Jer vi to ne može kontrolirati, to vas kontrolira u svakom segmentu života,“ izjavila je Dorčić obrativši se okupljenim mladima.


„Kad odlučite zapaliti travu, razmislite postoji li bolji način da se zabavite i opustite. Je li vrijedno riskirati da ostatak života provedete u psihijatrijskoj ustanovi jer ste se htjeli uklopiti i biti faca. Postoje puno bolje i zdravije stvari koje vas mogu usrećiti,“ poručila je.

Popularni Članci