POSLOVI BUDUĆNOSTI Dubrovnik dobio doktorski studij koji odgovara na potrebe tržišta rada

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: a.č.
Sporazum o osnivanju zajedničkog poslijediplomskog sveučilišnog doktorskog studija Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju danas je potpisan u Rektoratu. Nositelj studija je Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za Ekonomiju i poslovu ekonomiju, a suradnik Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Rektor dubrovačkog sveučilišta Nikša Burum pojasnio je razloge pokretanja doktorskoj studija u suradnji s Ekonomskim faklutetom Sveučilišta u Zagrebu koji je zapravo prvi doktorski studij Sveučilišta u Dubrovniku kao nositelja.

- Strategija razvoja Sveučilišta 2016.-2025. kao jedan od temeljnih ciljeva navodi stvaranje preduvjeta za realizaciju postdiplomskih doktorskih studija. Jedan od najvažniji razloga zašto je baš sad pokrenut poslijediplomski doktorski studij je taj što proces digitalne transformacije zahvaća sve aspekte društvenog života, dok digitalna tehnologija utječe na sve gospodarske sektore - kazao je rektor Burum pojasnivši kako se studij sastoji od više tematskih modula koji obrađuju teme ključne za područja poslovne ekonomije s naglaskom na digitalnu transformaciju kao središnju nit vodilju u poslovnoj ekonomiji budućnosti.

Rektor je dodao kako se studij sastoji od pet međusobno povezanih modula vezanih za turizam, marketing, menadžment, međunarodno poslovanje, digitalno poslovanje, a izvodit će se na hrvatskom i engleskom jeziku.

- Struktura studijskog programa odražava prvenstveno potrebe lokalne zajednice u kojoj se studij izvodi, ali je primjenjiva polaznicima iz cijele Hrvatske i inozemstva. Dubrovačko-neretvanska županija je jedna od najznačajnijih europskih turističkih destinacija te ima potrebu za visoko kvalitetnim i educiranim kadrom koji će raspolagati vještinama iz turizma, marketinga, upravljanja i međunarodno i digitalnog poslovanja - naznačio je rektor Bulum dodavši kako je riječ o jedinstvenom doktorskom studiju u Republici Hrvatskoj. Dodao je kako će uspostavljanje doktorskog studija pozicionirati Dubrovnik kao središte koje će privlačiti studente iz susjednih zemalja i ostalih dijelova Europe.

Dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Jurica Pavičić naznačio je kako je suradnja sa Sveučilištem u Dubrovniku uspješna bila i ranije.

- Nadam se da buduća suradnja neće biti samo u sklopu standardnih programa nego imamo planove da to preraste u puno različitih oblika koji će odgovarati situaciji u okružju. Imamo brojne prednosti koje kad se ujedine nude dobre rezultate - mišljenja je dekan Pavičić.

Više o studiju je govorio prorektor Sveučilišta u Dubrovniku Nebojša Stojčić koji je bio dio projektnog tima za izradu elaborata.

- Ovaj studij odgovara na zahtjeve tržišta rada na kojemu su za razvoj potrebni eksperti koji će svojim suvremenim pristupom pridonijeti stvaranju novih znanja, kreiranju inovativnijih proizvoda i usluga u promjenjivom digitalnom okruženju. On je namijenjen poduzetnicima, menadžerima, studentima iz iznozemstva te onim koji su zainteresirani za sektorske, regionalne i međunarodne odrednice rasta i razvoja poslovnih subjekata. Vještine koje će se stjecati završavanjem ovog studija omogućavaju onima koji ga uspješno završe da postanu uspješni nositelji razvoja lokalne i šire zajednice, otvaraju novu stranicu u suradnji lokalnih gospodarstvom, ali omogućavaju obrazovanje doktora znanosti koji će biti u mogućnosti omogućiti gospodarstvu tranziciju prema inovacijama i rastu što je preduvjet održivom razvoju Hrvatske - naznačio je prorektor Stojčić.

Prodekan za nastavu i studente Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Božidar Jaković pojasnio je kako je koncipiran poslijediplomski sveučilišni doktorski studij te komu je namijenjen.

- Polaznici studija će steći kompetencije koje će im pomoći u poslovima budućnosti jer će postati lideri u svom poduzeću i to će utjecati na razvoj cijelog okruženja poslovanja - mišljenja je Jaković koji je pojasnio strukturu studija. Naime, polaznici će nakon uvodnih radionica krenuti sa slušanjem kolegija od kojih su četiri obvezna, a kasnije se dijele na pet osnovnih modula marketing, menadžment, turizam, međunarodno poslovanje i digitalna ekonomija.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica čestitao je rektoru, prorektoru i suradnicima na, prema njegovom mišljenju, izuzetno vrijednom koraku za razvoj Sveučilišta u Dubrovniku.

- Ovo je prvi doktorski studij koji organiziramo samostalno, a dokaz je kako je Dubrovnik svojevrsni centar regionalne izvrsnosti na području ekonomije. Inače, i kroz povijest Dubrovnik je bio i centar napretka i prihvaćanja novih tehnologija. Grad Dubrovnik želi biti, a to i već jest, lider u smart city tehnologiji jer uvodimo brojne projekte u prometu kao i upravljanju turističkom destinacijom. Nadam se da će ovaj studij pozicionirati Dubrovnik kao regionalno Sveučilište otvoreno za međunarodnu suradnju - kazao je Marko Potrebica.

Savjetnica predsjednice Republike Hrvatske kazala je kako predsjednica podržava visoko i cjeloživotno obrazovanje.

- Meni je kao Dubrovkinji drago da će moji sugrađani moći se obrazovati i dalje na području digitalne transformacije u svom gradu i da će Dubrovnik zaživjeti kao pravi sveučilišni grad. Imali smo vizionare poput Boškovića i Getaldića pa sam sigurana da imamo takvih potencijala i danas koje će Dubrovnik privući jer to je način da zaustavimo iseljavanje mladih  - zaključila je svjetnica predsjednice Margaretić Urlić.

Popularni Članci