'

POSLJEDICE NEVREMENA More na lopudsku rivu izbacilo stijene i kamenje (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Čitatelj
Noćas je na dubrovačkom području puhala jaka lebićada za koju pomorci kažu da se “javlja kad područje niskoga atmosferskog tlaka koje prouzrokuje jugo, odmiče prema istoku i sjeveroistoku.  Po lebiću ili garbinu se nautičarima ne preporučuje plovidba jer se njegovi valovi iz jugozapadnog smjera križaju s valovima od juga iz jugoistočnog smjera, što često zna biti vrlo opasno, posebno na maloj udaljenosti od obale, jer takvi ukrižani valovi stvaraju kaotično more”.

Također, pomorci ističu kako tijekom lebića treba izbjegavati luke i morske uvale koje su otvorene ka zapadu i jugozapadu jer se lebić može iznenada pojaviti i sposoban je razviti olujnu snagu.

Jutros su posljedice lebićade bile posebno vidljive na dijelu rive elafitskog otoka Lopuda. Prema dojavi naših čitatelja koji su nam poslali i fotografije te videozapis, dio rive, odnosno Obale Iva Kuljevana od crkve sv. Nikole do restorana “Dubrovnik“ izgleda “nestvarno i kao da je more je na obalu izbacilo čitave kamione pijeska, kamenja pa i manjih stijena“.

Također, čitatelji javljaju kako su preostali dijelovi rive izbjegli posljedice lebićade te da komunalcima svakako slijedi opsežna akcija čišćenja glavne otočne prometnice bez čije prohodnosti na Lopudu uopće nije moguće komunicirati od pristaništa do hotela “Lafodia“ i Benešina rata, kako se naziva najzapadniji dio tog otoka.

Ahmet Kalajdžić

Popularni Članci