POLITIKA IM BITNIJA OD PASA Susjedne općine ne žele udomiti napuštene životinje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marijana Matulović
Napuštene životinje sa Žarkovice u posljednje su vrijeme jedna od tema o kojima se najviše govori na gradskoj, ali i nacionalnoj razini. Na tapeti su većinom Grad i Sanitat, ali se o susjednim općinama i njihovom dijelu odgovornosti gotovo i ne govori.

Nije tajna kako napuštene životinje iz cijele Županije dolaze u azil na Žarkovici za koje se hrana i skrb financiranju iz proračuna Grada Dubrovnika i udruge Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik, ali ne i od strane gradova i općina iz kojih su iste i dovedene. No, čini se kako ni ono minimalno nije napravljeno kako bi se pomoglo spomenutim životinjama od njihove strane.

Naime, gradska tvrtka Sanitat nedavno je uputila obavijest građanima u kojima ih pozivaju da, ukoliko su u mogućnosti, udome napuštene životinje, a Grad bi im omogućio povoljnije uvjete. Udomljavanjem psa tijekom 2016. godine udomitelji ostvaruju pravo na osiguravanje hrane za psa, ovisno o veličini psa i specifikaciji i deklaraciji proizvođača hrane, zdravstvene njege koja podrazumijeva cijepljenje protiv zaraznih bolesti i kastraciju te putovnice za psa. Osiguravanje hrane i zdravstvene njege za psa odnosi se na razdoblje od 12 mjeseci, računajući od dana potpisa ugovora s udomiteljem.

Obavijest je upućena gradovima i općinama na području Dubrovačko-neretvanske županije uz molbu da iste objave na svojim službenim stranicama. Uz obavijest je naznačena molba da se na stranicama istakne link 'UDOMITE ŽIVOTINJE SA ŽARKOVICE' koji se nalazi na službenoj stranici Sanitata kako bi se program udomljavanja što uspješnije provodio.

Zanimljivo je to kako su molbu uvažili i obavijest na službenim stranicama naglasili udaljeniji gradovi i općine, poput Metkovića, Opuzena i Stona, no bliže općine iz kojih na Žarkovicu stiže najveći broj životinja, a to su Općina Dubrovačko primorje i Općina Župa dubrovačka nisu se pretrgale kako bi pomogle. Naime, obavijesti na njihovim stranicama još uvijek nema premda su napuštene životinje koje dolaze s njihovog područja i njihova briga. Uz susjedne općine i dio dubrovačkih medija odbio je objavljivati informacije o akciji kojoj je cilj udomljavanje životinja.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje prema kojem se zabranjuje daljnje smještanje životinja na Žarkovicu. 'Rješenje Ministarstva je izvršno i dužni ste prema njemu postupati. U slučaju ometanja izvršenja rješenja imate pravo i dužnost upotrijebiti sva zakonski predviđena sredstva kao bi rješenje mogli izvršiti. Također Vam napominjemo da ćemo u slučaju neizvršavanja rješenja ove inspekcije pokrenuti i druge zakonom propisane mjere', navedeno je u zaključku dopisa kojeg potpisuje veterinarski inspektor Darko Rukavina. Prema neslužbenim informacijama, ni jedna općina na području Županije nema ugovor s nekim od odobrenih skloništa za smještanje novih napuštenih životinja pa tako jedina odgovornost i dalje ostaje na Gradu Dubrovniku. S druge strane, ono najmanje što su mogle napraviti pojedine općine, a to je objava obavijesti o udomljavanju životinja, nisu napravile.

Nije poznato je li riječ o nemaru, nebrizi ili političkim razlozima, ali će zbog oglušivanja na molbe o udomljavanju zasigurno najviše patiti oni koji nemaju baš nikakve veze s tim; životinje, volonteri i na poslijetku građani.

Popularni Članci