INICIJATIVA 'NAROD ODLUČUJE' Konavljanin Pero Kukuljica: Političke elite prisvojile su upravljanje Hrvatskom

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
Pero Kukuljica iz Konavala volonter inicijative „Narod odlučuje“ pojasnio je za Dubrovački dnevnik aktivnosti i ciljeve ove građanske inicijative.

Kukuljica je naglasio kako je shvrha prikupljanja potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog zakona.

- Nastojimo se putem referenduma izboriti za to da ubuduće imamo pravo na listama za izbore birati tri zastupnika preferencijalnim glasovanjem bez cenzusa. Uz navedeno,  cilj je da se uvede dopisno i elektroničko glasovanje kako  bi se omogućilo Hrvatima koji žive van države lakše glasovanje, smanjio bi se broj zastupnika sa 160 na najviše 120, promjenio bi se raspored izbornih jedinica tako da se ne cijepaju administrativne granice županija. To su bitne stvari po našem mišljenju, a važno je još i pravo nacionalnih manjina jer one ulaze u Sabor, kako mi smatramo, na privilegiran način u odnosu na ostale. Zbog toga mislimo kako ne bi trebali imati pravo glasovanja o odlukama o povjerenju ili formiranju vlade i državnog proračuna – pojasnio je Kukuljica koji je jedan od dvadesetak volontera  inicijative na području Dubrovnika, Konavala i Župe Dubrovačke.

- Vrlo je malo onih koji mogu odvojiti puno vremena, a ja si mogu priušititi malo više pa sam ovdje svaki dan od 7 do podne.  Inače, sam muž, otac i poljoprivrednik – pojasnio je Kukuljica dodavši kako ga je potaknulo na djelovanje nezadovoljstvo načinom kako se upravlja sa Hrvatskom.

- Mislim da postoje povlaštene političke elite neovisno o nazivu stranke koje su na jedan način prisvojile upravljanje Hrvatskom u gospodarskom, političkom i medijskom smislu. Smatramo da bi s ovim zakonom stranke bile primorane demokratizirati se tako što bi stavljale na liste one ljude koji bi privukli glasove birača – kazao je Pero Kukljica koji je, kako je dodao, bilo volonter i na prethodnih referendumima pa u poređenju s njima smatra da je odaziv građana za potpisima ovaj put najbolji.

- Teško je generalizirati, jedan dio ljudi je ravnodušan prema svemu, dio njih smatra da nema šanse ništa promijeniti na bolje i da je sve crno, a dio njih je spreman podržati i suglasni su s nama – zaključio je za Dubrovački dnevnik Pero Kukuljica, volonter građanske inicijative „Narod odlučuje“.

Popularni Članci