'OVO JE UŽAS I SRAMOTA' Zatvara se vrtić u Dubrovniku, ogorčeni roditelji pitaju se kamo će s djecom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Zatvara se privatni vrtić Čarolija, iako ima bolje uvjete rada od nekih vrtića koji su u javnom vlasništvu

Čarolija, privatni dječji vrtić u Dubrovniku, zatvara svoja vrata, jer se nalazi u zgradi poslovno-stambene namjene što zakon ne dozvoljava. Istaknula nam je to vlasnica vrtića Ivona Milošević kazavši kako će vrtić najvjerojatnije raditi do kraja godine kako bi se roditelji mogli snaći sa svojom djecom, odnosno pokušati pronaći novo mjesto za svoje mališane.

-Suludo je da nadležne institucije vrtiću Čarolija nisu izdale dozvolu za rad, jer se nalazimo u zgradi poslovno-stambene namjene, a trebala bi biti zgrada samo za poslovnu namjenu. Naime, mnogi vrtići u javnom vlasništvu također ne udovoljavaju taj uvjet i rade ilegalno, ali njima se to tolerira i ne moraju strahovati da će im doći inspekcija i napisati visoku kaznu – kaže nam Milošević.

Njene riječi potvrđuje činjenica da se u listopadu prošle godine otvorio vrtić Radost, u sastavu Dječjih vrtića Dubrovnik, u Lapadskim dvorima, koji su također poslovno-stambene namjene.

-Nama se obećavalo da će se birokracija riješiti, pokušala sam na sve načine, zvala sam nadležne iz Grada Dubrovnika da dođu i uvjere se kako vrtić radi u odličnim uvjetima, ali nikada nisu došli, niti je vrtić ikada od Grada Dubrovnika dobio ikakve subvencije za rad – naglašava Milošević.

Da vrtić Čarolija posluje u zaista sjajnim uvjetima potvrdili su nam roditelji.

-Vrtić je na vrhunskom nivou. Tete su sjajne, odlično se radi s djecom, sve je za pet. Ogorčeni smo na institucije, jer sada ne znamo kamo ćemo sa svojom djecom. Ovo je velika sramota – govore nam roditelji koji su željeli ostati anonimni.

Goran Mratinović

A naravno da vrtić Čarolija ima sjajne uvjete uspoređujući ju s nekim vrtićima iz sastava Dječjih vrtića Dubrovnik. Uzmimo naprimjer Škatulicu, koja djeluje u prostorima Opće bolnice Dubrovnik. Prostorije su užasno male, djeca se često igraju na hodnicima i na samim ulaznim vratima, a vanjskog igrališta s toboganima i sličnim spravama uopće nema. Klima uređaj, čiji je sustav spojen na bolnički, često puta previše hladi, kao što je to slučaj ovih dana, pa djeca iz vrtića dolaze bolesna. Ali bez obzira na sve te velike propuste, Škatulica legalno radi, a Milošević mora strahovati da će joj doći inspekcija i odrezati veliku kaznu.

-Sve su to političke igre. Brojni vrtići u javnom vlasništvu rade nezakonito, ali njih se neće kazniti – ogorčena je Milošević.

Pitamo je je li pokušala naći neki drugi prostor koji bi udovoljio zakonske kriterije.

-Znate kako je s prostorima u Dubrvniku. Pokušali smo ga naći, ali to je gotovo nemoguće – ističe Milošević, kojoj se vrtić nalazi(o) u zgradi Euroherca.

Još prije nekoliko dana obratili smo se resornom Ministarstvu i Gradu Dubrovniku s upitima u kojima smo tražili da nam pojasne zašto vrtić Čarolija ne može dobiti potrebne dozvole za rad, iako se po ničemu ne razlikuje od vrtića u javnom vlasništvu, štoviše od nekih je puno bolji, ali iako smo im ostavili dovoljno vremena za odgovor, oni su se na naše upite oglušili.

-Ako ovako ostane, vrtić će se zatvoriti, a nekoliko osoba ostat će bez posla uključujući tri žene koje su došle raditi u Dubrovnik iz drugih dijelova Hrvatske – zaključuje Milošević.

Inače u vrtiću Čarolija djelovale su dvije grupe – jedna vrtićka, a druga jaslička, a sada će dvoznamenkasti broj djece ostati bez svoga mjesta, a njihovim roditeljima nimalo neće biti lako pronaći neko novo mjesto.

-Na kraju će se neka mjesta vjerojatno naći, ali nitko neće spominjati traume djece, koja su se naviknula na tete i stekla prijatelje u vrtiću. Sada će oni biti razdvojeni i morat će krenuti iz početka. Bit će im to stres. Ma užas i sramota je nadležnih institucija da ovo rade – zaključuju ljutiti roditelji.

Na kraju se ponovo moramo osvrnuti na propise koji zabranjuju vrtiće u zgradi poslovno-stambene namjene. Ne znamo zašto se vrtići ne smiju otvarati u takvim zgradama - eto zakon tako kaže - pa zato ako planirate otvoriti vrtić pazite koje ćete mjesto izabrati. Mi vam, recimo, preporučamo da ga otvorite tik do mrtvačnice. Upravo na takvom mjestu legalno i bez ikakvih problema radi vrtić Škatulica.

Maro Marušić

Popularni Članci